Ideāli būtu ģērbties tik vienkārši kā vīrietim
2013. gada 3. janvāris, 08:06

Ideāli būtu ģērbties tik vienkārši kā vīrietim

Jauns.lv

Annu Graubi-Pagovsku – latviešu izcelsmes amerikāņu supermodeli Dovannu 80. gados fotografējuši pasaulslavenie fotogrāfi Mario Testīno, Ričards Avedons, Roberts Mepltorps… Vēlāk viņa cita starpā bijusi smaržu Acqua di Parma izplatītāja un Dolce & Gabbana sabiedrisko attiecību pārstāve. Tagad ir ņujorkiete, kas ar vienu kāju Latvijā, Cēsu pusē.

Vecums

Valsts noslēpums!

Nodarbošanās

Strādāju ar Manhetenas sapni, t. i., pārdodu dzīvokļus Warburg Realty.

Pirmās modes atmiņas

Vectēvs Augusts abonēja lielos bilžu žurnālus Look un Life. Kādā no tiem bija raksts par amerikāņu dizaineru Rūdiju Gernreihu, kurš bija radījis sieviešu peldkostīmus bez krūšturiem. Bija publicētas bildes, kurās redzams, kā skaistas sievietes apcietina par šo apģērbu valkāšanu. Iedomājos, ka pieaugusi gribētu pati būt tik drosmīga, lai valkātu tik skaistus kostīmus.

Vislabākais padoms, ko esmu saņēmusi 

Manai mātei bija vienreizējs stils. Kamēr man veikali bija jāapstaigā vairākas reizes, viņa jau no pirmā skatiena pamanīja piemērotāko. Pat briļļu veikalā bez piemērīšanas viņa uzreiz zināja, kuras brilles vēlas. Audumus novērtēja, tos saburzot delnā un nosakot, cik izturīgi tie būs ikdienas lietošanā. Dzīves nogalē viņa valkāja tērpus ar spilgtiem rakstiem un cirtainos, biezos matus izaudzēja līdz viduklim. Viņa izstaroja gaismu un mīlestību, un tāpēc nebija svarīgi, kas ir mugurā. Cilvēks bez dzīvesprieka ir kā novītusi puķe, kuru neviens dizainera pieskāriens, nekāda kosmētika nespēs atsvaidzināt. Tās ir gara dotības! Mode ir izprieca – kā jauka pastaiga jautrā gaitā. Tā zina, kurp dodas.

Skaistuma noslēpums

Ūdens! Ūdens! Ūdens! Manas Cēsu mājas ir blakus Svētavotam, tā bagātības izbaudu pamatīgi. Ņujorkā ik dienu 30 – 40 minūtes peldu. Peldēšana ir kā deja ūdenī. Amerikāņi šo sporta veidu saprot, un peldētāju ķermeņi ir kā delfīniem. Arī es vēlējos tā izskatīties.

Āda taču arī ir orgāns, tāpēc uz tās lieku tikai tos līdzekļus, kurus var ēst. Lietoju Marokas argāna eļļu, mandeļu, kokoseļļu vai olīveļļu. Latvijā – linsēklu eļļu. Ēdu svaigus salātus, paštaisītas zupas un putras.

Mode ir Stils! Ja esi acīgs un ir interese, pats vari atrast savu stilu. Idejas var ņemt no modes tendencēm, bet vēl vairāk – no vēstures, no citiem cilvēkiem – ielu modes, izklaides pasākumiem. Ja pašam to darīt nav intereses, būtu vērtīgi konsultēties ar stilistu un atrast piemērotāko. Esmu atradusi dažas ikdienas uniformas, lai nav katru dienu jāfantazē un jāmeklē. Kombinēšana man nesagādā problēmas, bet reizēm ir labi neiedziļināties un domāt par citām lietām.

Mans stils Tīrs, smuidrs un mazliet koķets.

Lietas, bez kurām neiztikt Zobu birste, skaistas kurpes un funkcionālas sporta drēbes.

Lieta, kuras nekad nebūs manā garderobē Stīvas kurpes.

Iecienītākā krāsa Sarkana, bet to vajag lietot kā zemenīti uz kūciņas.

Mani aksesuāri Vēlos ģērbties tik vienkārši kā vīrietis. Ideāli – dziļas kabatas somas vietā. Bet ik dienu izeju no mājas ar stilīgu kurpju pāri, ērtu kurpju pāri, sporta drēbēm, ko vēlāk pa dienu vajadzēs, un gardu paštaisītu launagu. Protams, līdzi ir vēl arī kāda jaciņa un darba papīri, dokumenti, tādēļ katru dienu iznāk skraidīt ar pusčemodānu.

Vissvarīgākais elements man ir kurpes. Ne tikai tādēļ, ka tās man īpaši patīk, bet arī funkcijas dēļ – stilam un stabilitātei.

Lakatiņš ir kā taurenītis ap kaklu – ļoti efektīvi kalpo par rāmi sejai. Francūži to labi apzinās un pieprot ar vienreizēju žestu to aptīt ap kaklu, kad vien ir iespēja.

Es un rotas Rotas arī ir zemenītes! Ērti maināmas un maina visu tēlu. Manas izstādes Mūza atklāšanā Cēsu Mākslas festivālā valkāju lielus zelta puķu auskarus. Man bija tāds prieks tos valkāt tādā skaistā izstādes atklāšanā!

Pulkstenis Mobilais telefons! Tas ir vareni, ka varu gan komunicēt, gan laiku redzēt, gan uzskaņot basģitāru, noteikt plaukta līmeni un kuras zvaigznes ir debesīs. Tas ir mazs kosmoss delnā.

Pasaules modes autoritātes Tie, kuri ir pārkāpuši barjeras. Vēsturiski – Pols Puarē, Rūdijs Gernreihs. Džons Galiāno vienmēr pārsteidz. Šodien Adeline André minimālistiskās krāsas un formas. Inovācijas, kas nāk no sporta apģērba, – Marmot, Patagonia – jauni audumi un funkcionālas formas. Drīz būs jādodas kosmosā, tātad ir nepieciešamas piemērotas, izturīgas drēbes.

Iecienītākais Latvijas modes dizainers Patīkami, ka sievietes Latvijā ir tik ļoti sievišķīgas. Man patīk vērot, ar kādu uzmanību un maigumu viņas spēj ģērbties, cik rūpīgi ieveido matus. Personīgi man ir vēl daudz ko Latvijā iepazīt, bet esmu uzlikusi aci pozitīvi teatrālajam duetam MAREUNROL’S, spēcīgi interesantajai Edītei Treijai un Baibai Ripai, kuras dizains ir tik arhitektoniski vienkāršs – ļoti moderna pieeja.

Šīs sezonas favorīts Savā ziņā mode vairs nav jauna. Tās pašas formas tiek lietotas mazliet citā veidā – īsāk, garāk, platāk, šaurāk. Bet tas nekas, man prieks, ja citi priecājas. Kā minēju, inovāciju joma ir sporta apģērbs.

Pati jūtos kā dizainere, kad iepērkos lietoto preču veikalos, tur visu var svaigi sakombinēt. Vajadzētu būt TV konkursam, kurā 10 minūšu laikā cilvēkam jāizveido garderobe no lietoto preču veikala mantām. Tās būtu saldas medības šajā plašajā laukā! Ekonomiski un pat zaļi.

Šīs sezonas iemīļotākā tendence

Tas, ka nepastāv stingri stila noteikumi! Vairāk gan sekoju līdzi nekustamo īpašumu tirgum un varu daudz vairāk pastāstīt par jaunbūvēm un rajoniem Ņujorkā. Aizraujos ar interjeru, un tā arī ir sava veida mode, ar ko var spēlēties un dalīties ar ciemiņiem.

Pēdējā lieta, ko esmu iegādājusies

Ļoti labas Keen sporta sandales, kuras var valkāt slapjā laikā, ar stingriem purngaliem, kas neļauj atsist kāju pirkstus. Tās nav īpaši pievilcīgas, bet ir ļoti funkcionālas. Bet vispār kurpju ziņā mana vājība ir Salvatore Ferragamo – šie apavi izceļ sievietes kāju, tiem vienmēr ir eleganti papēži.

Gaume

Veids, kā izpausties dvēselei. Gaumīgam cilvēkam piemīt tāds pašradars, kas pievelk pie skaistā – vai tās būtu vienkāršas, krāšņas vai neparastas lietas. Kalngals ir to visu salikt kā negaidītu harmoniju mūzikā un stalti to visu valkāt. Gaume un stils var pastāvēt bez skaistas stājas, bet tad stils nedziedās, būs pusmēms. Ja kādam šī gaume nepiemīt, tas nekas, jo droši vien tam ir citas dotības, kas nepiemīt gaumīgajiem.

Mīļākais apģērbs

Angliski to dēvē par birthday suit – piedzimšanas uzvalku. Jo mazāk apģērba, jo esmu laimīgāka. Tādēļ man patīk vasara, kad rokas brīvas un kājas kailas.

Apģērbs mājās un brīvdienās

Tās ir drēbes, kurās no guļamistabas var doties ielās. Izņemot tīņa gadus, džinsa bikšu man nav bijis, tās mani neinteresē. Ja visi vēlas izskatīties līdzīgi ar šādām biksēm kājās, lūdzu, bet man – paldies, ne!

Iepirkšanās pamatprincipi

Jāzina, kuras ir piemērotākās krāsas, tad jāpievērš uzmanība auduma un šuvuma kvalitātei. Ja lieta tiks valkāta ilglaicīgi, ir vērts iegādāties ko dārgāku un kvalitatīvāku. Tas būs ieguldījums.

Iedvesmas un informācijas avoti

Lietoto mantu veikali var būt paradīze. Var atļauties visu, nekad nav zināms, kas iekritīs acīs. Ja atrodu ko skaistu, jūtos kā Kristofers Kolumbs. Tas ir modes sports.

Ar mani bieži iepērkas meita Kamila. Viņai ir vecāsmātes modes acs un gaume, to jūt lietās, ko viņa man izvēlas. Tā valkāju drēbes, kuras pati nebūtu iedomājusies uzvilkt, un tas mani iepriecina.

Interneta vietnes The Sartorialist blogs un New York Times Bila Kaninghema ielu stila fotogrāfijas. Īsti svaigs stils nāk no ielas vai stilīgas ballītes!

Lielākais notikums modes vēsturē Cepure ar spalviņu! Alu cilvēki valkāja zvērādas vai austas drēbes, lai piesegtos. Bet, tikko kā bez praktiskas nozīmes cepurē iesprauda spalvu, pasaulē nāca mode! Vēl – grupas Eastern Bloc kopā ar tēlnieku Danielu Vnuku un manu bijušo vīru Filipu (Filips Pagovskis – poļu izcelsmes mākslinieks, dizainers, plašāk slavens arī, pateicoties sadarbībai ar modes zīmolu Come des Garçons. – Red.) 80. gados radītā betona kleita ar salauzta betona gabaliem.

Stila ikona Džekija O – viņa valkāja vienkāršu un tīru līniju tērpus, kas piekļāvās augumam, un īpaši eleganti kustējās. Viņas stils bija drošs, un es arī vēlos to vieglo un pašpārliecināto attieksmi pret tiem, ar kuriem sastopos ielās vai pasniedzu jaunā mājokļa atslēgas.


Pastaiga.lv / Foto: Kamila Pagowski