Mājas siers - kas tas īsti ir, un kā gardāk ēdams? Receptes
Mājas sieru var izmantot gan siltos, gan aukstos ēdienos - no tā gatavo pildījumus un salātus. Pasniedz arī pie kartupeļiem un pastas.

Mājas siers - kas tas īsti ir, un kā gardāk ēdams? Receptes

Jauns.lv

Mājas siers ir svaigā siera paveids ar īpašu pazīmi – graudaino struktūru, reizēm pat ļoti izteiktu (graudiņu diametrs var svārstīties no 2 līdz pat 5 cm). Mājas sieru gatavo no pasterizēta govs piena, tam ir viegli skābena garša, kas lieliski harmonē ar svaigiem dārzeņiem un garšaugiem.

Mājas siers - kas tas īsti ir, un kā gardāk ēdams?...

Mājas siers nav domāts ilgstošai glabāšanai: atvērtu trauciņu ledusskapī vari uzglabāt diennakti, bet oriģinālajā iepakojumā – līdz trīs nedēļām. Eiropā mājas sieru pazīst ar nosaukumu cottage cheese.

Kā to lieto?

* Samaisa ar krējumu, sāli, pipariem vai citām garšvielām un zaļumiem pēc izvēles.

* Ar dažādiem papildinājumiem liek uz maizes, kā arī izmanto mērču gatavošanai.

* Izmanto gan siltos, gan aukstos ēdienos - no tā gatavo pildījumus un salātus. Pasniedz arī pie kartupeļiem un pastas.

* Universāla piedeva ir mārrutku krēms, gatavots no mājas siera. 400 g mājas siera samaisi ar 2 ēdk. svaigi rīvētu mārrutku, pievieno citronu sulu, sāli, piparus un lociņus. Pasniedz pie zivju un arī gaļas ēdieniem.

* No mājas siera gatavo spinātu saldējumu: saldētus, atlaidinātus un izspiestus spinātus samaisi ar mājas sieru, saldo krējumu, 1 jēlu olu, sāli, pipariem un zaļumiem, pēc tam sasaldē kā saldējumu un pasniedz uz salātu lapām.

Fenheļa un apelsīnu salāti ar mājas sieru

Pēc anīsa garšojošais fenhelis ļoti labi sader ar apelsīnu un sīpoliem. Šie salāti ir ļoti iecienīti Dienvidfrancijā, kur tos labprāt papildina ar mājas sieru un pārkaisa ar rupji maltiem pipariem.

4 personām

Gatavošana 15 minūtes

4 ēdk. ar kaudzi mājas siera

2 nelieli fenheļa sīpoli

1 sarkanais sīpols

1 apelsīns

svaigas piparmētru lapiņas

4 lielas melnās olīvas

60 ml olīveļļas

1 ēdk. sarkanvīna etiķa

sāls, rupji malti melnie pipari

1. Fenheļus notīri, nogriez zaļumus, noskalo un nosusini. Ja zaļumi ir labas kvalitātes, tos smalki sakapā, ja ne, neizmanto. Saknes pārgriez gareniski uz pusēm, pēc tam pusītes sagriez plānās šķēlītēs. Sīpolus nomizo un sagriez plānās ripiņās. Nolobi apelsīnu, sadali daiviņās un notīri arī balto miziņu. Piparmētru lapiņas sakapā.

2. Bļodiņā ielej eļļu, etiķi, pievieno garšvielas un sakul.

3. Ber sagatavotos produktus un olīvas bļodā, pārlej ar mērci un rūpīgi samaisi. Pievieno mājas sieru un pārkaisi ar svaigi maltiem pipariem.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva