Slavenību dizainere: minisvārkus var vilkt arī 65 gadu vecumā
Modes dizainere Isabela Maranta pati nevalkā drēbes, kas viņai neļauj justies komfortabli.
2013. gada 1. decembris, 07:15

Slavenību dizainere: minisvārkus var vilkt arī 65 gadu vecumā

Jauns.lv

Isabela Maranta ir slavenību iemīļota dizainere, un šobrīd viņas kolekcija, kas tapusi sadarbībā ar H&M zīmolu, nopērkama arī Rīgā. Saistībā ar šo notikumu dizainere žurnālam OK! sniedz ekskluzīvu interviju.

Vai jūsu tērpiem ir kāda vecuma robeža, aiz kuras tos valkāt ieteiktu vienīgi ļoti drosmīgām sievietēm? Piemēram, vai, jūsuprāt, minisvārkus var vilkt jebkura vecuma sieviete?

Es no visas sirds domāju, ka vecums nav nekas cits kā tikai skaitlis. Reiz, atrodoties Parīzes Galeries Lafayette, ievēroju vidēja vecuma fantastiska izskata sievieti, kas pielaikoja dažus manus tērpus. Un, ziniet, kaut arī viņa no visa piedāvājuma izvēlējās tieši drosmīgākos, seksīgākos apģērba gabalus, viņa izskatījās lieliski! Šajā ziņā, manuprāt, likumu nav. Ja sieviete tā jūtas, viņa var valkāt minisvārkus arī 65 gadu vecumā. Tieši attieksme pret dzīvi un personības spožums ir tas, kas viņu atšķir no pusaudzes. Es, ziniet, esmu par visādu veidu izpausmes brīvību.

Kādu apģērbu jūs pati nekad nevilktu un kāpēc?

Nekad nesaki nekad, jo sevišķi attiecībā uz formām un stiliem... Bet no viena gan es sparīgi izvairītos – valkāt drēbes, kas man neļautu justies komfortabli. Kad nejūties labi apģērbā, ko esi uzvilkusi, tas acumirklī top redzams un arī garastāvoklis ir totāli sabojāts. Komforts ir manu kolekciju atslēgas vārds – būdama perfekcioniste, es smagi strādāju, lai sasniegtu perfektu piegriezumu. Pat tad, ja runa ir par vienkāršu T kreklu.

Kādus padomus jūs dotu savai labākajai draudzenei, ja viņa vaicātu, kā šoziem izskatīties gaumīgi, eleganti un vienlaikus – moderni?

Es viņai ieteiktu nopirkt Isabel Marant for H&M kolekciju: stilīgu, kompaktu garderobi pilsētniecei, kas vēlas izskatīties smalki, bet vienlaikus nepārspīlēt un nepārcensties. Apģērbu izlase pamatā balstās uz manis pašas garderobi, tā ka ir pārbaudīta praksē. Es garantēju!

Kura pasaules slavenība jums šķiet visgaumīgākā un kāpēc?

Ziniet, es neesmu slavenību kulta piekritēja. Daudz lielākā sajūsmā mēdzu būt par svešiniekiem, ko satieku uz ielas. Tomēr nenoliedzami esmu priecīga un glaimota par faktu, ka tik daudzām zvaigznēm ir tīkams mans zīmols. Domāju, viņus piesaista vieglums, kas raksturo itin visu, ko daru, – nesamākslots apģērbs, kas pauž attieksmi.

Kāds ir labākais stila padoms, ko esat saņēmusi un kurš palicis atmiņā uz visu mūžu?

Es dievinu Koko Šaneli. Viņa reiz ir teikusi, ka vēlas apģērbt reālas sievietes, un tieši to pašu gribu darīt arī es. Es neradu fantāzijas, bet mantas, ko var lietot katra un kas mūs dara īpašas. Manās kolekcijās jūs atradīsiet pilsētnieciskas detaļas, kas pasniegtas ļoti personiski, savukārt fantastiskas balles kleitas tur nemeklējiet – tās nav mana stiprā puse.

Ja kāda iebilstu, ka jūsu tērpi domāti vienīgi supermodelēm un slavenībām ar perfektu augumu, jūs atbildētu, ka...

Es teiktu, lai viņa ieskatās vērīgāk. Protams, superpiegulošas bikses un minisvārki prasa noteiktas formas figūru, bet patiesība ir tāda, ka tērpi ir patiesi transversāli: topi un virsdrēbes izskatās perfekti uz visiem augumiem un ir paredzēti valkāšanai dienu pēc dienas. Galu galā es esmu sieviešu dizainere un lieliski zinu, kādas problēmzonas satrauc sievieti spoguļa priekšā... Es smagi strādāju, lai šīs problēmas atrisinātu ar rotaļīga stila drēbēm.

Interesanti fakti par Isabelu Marantu

o    Franču dizainere dzimusi 1967. gadā un jau 22 gadu vecumā laidusi klajā savu pirmo juvelierizstrādājumu un aksesuāru līniju.

o    Bērnībā daudz ceļojusi – uz Āfriku, Āziju, Indiju, Karību jūras salām, un šī pieredze atstājusi ietekmi uz viņas kolekcijām.

o    Piecpadsmit gadu vecumā, nespēdama izturēt meitenīgo parīziešu stilu, viņa tēvam pieprasa šujmašīnu un no vecām armijas jakām un audumu atgriezumiem sāk radīt bohēmisku garderobi. Par savu bērnību Isabela ir teikusi: “Savā būtībā biju dauzoņa – valkāt svārkus vai kleitu man šķita šausmīgi.”

o    Romantiska aizraušanās ar Sex Pistols menedžeri Malkolmu Maklarenu viņu iedvesmo radīt apģērbu no... virtuves dvielīšiem. “Bet, ziniet, Francijā virtuves dvieļi ir vienkārši lieliski!” viņa, komentējot ekstravaganto soli, teikusi vēlāk.

o    Divdesmit trīs gadu vecumā kopā ar māti, vācu modeli un modeļu aģentūras direktori, laiž klajā savu adījumu līniju Twen. Sadarbību ar māti viņa turpina tik ilgi, kamēr, pašas vārdiem sakot, “jutos pietiekami spēcīga, lai paliktu pie sava”.

o    1994. gadā Isabela nodibina savu modes namu. “Man bija vienkāršs mērķis,” viņa saka, “radīt drēbes, ko vēlētos valkāt pati; apģērbu meitenēm un strādājošām sievietēm, kurām ir gaume un kuras vēlas izskatīties labi, arī neaplaupījušas banku.” Kompānijai ir desmit veikali visā pasaulē (Parīzē, Ņujorkā, Honkongā, Seulā un citur) un plašs pārstāvniecību tīkls vairāk nekā 35 valstīs.

o    2008. gadā franču modes tīkls Naf Naf spiests samaksāt 120 000 dolāru par Marantas kleitas kopēšanu.

o    2009. gadā vesela plejāde zvaigžņu uz sarkanā paklāja parādās Marantas tērpos: britu aktrise Reičela Velša valkā viņas kolekcijas leoparda raksta minikleitu, francūziete Mariona Kotijāra savas filmas pirmizrādē izvēlas tādu pašu tērpu, Sjenna Millere parādās Marantas kokteiļkleitā un zābakos. Britu televīzijas zvaigzne Aleksa Čanga reiz ir teikusi: “Es pērku visu, uz ko Isabela Maranta ir tikai paskatījusies.”

o    Isabela Maranta pati un viņas kolekcijas iemieso vienlaikus nevīžību un šarmu. Kā francūziete, kas tikko izraususies no gultas, izlaidusi pirkstus cauri matiem, uzrāvusi mugurā pagājušās nakts drēbes – izstaipītu T kreklu, pelēkus džinsus –, paķērusi skropstu tušu un ir gatava iziet uz ielas... “Maranta spēj precīzi uztvert smalko robežu starp pašapzinīgu izskatu un vienaldzību pret savu izskatu, nobalansējot uz tās un tādējādi radot apskaužami spēcīgu imidžu,” komentē žurnāls Vogue.

o    “Manuprāt, ideāla sieviete izskatās kā Seržs Geinsbūrs,” žurnālam Love teikusi dizainere. “Un tas nekas, ka viņš nav sieviete.”

Teksts: Zita Vēvere / žurnāls OK