Siera plate - ideāls risinājums svētku cienastam
Rietumeiropā siera plate ir ievads maltītes noslēgumam, kas reizumis aizstāj arī desertu.
2013. gada 11. decembris, 08:10

Siera plate - ideāls risinājums svētku cienastam

Žurnāls "OK!"

Dažādu siera izlase ir lielisks veids, kā skaisti pacienāt gaidītus vai negaidītus viesus. Atliek vienīgi ledusskapī izveidot nelielus uzkrājumus, un gada nogales svinēšana var sākties!

Parasti siera platē pasniedz pa kādam eksemplāram no svaigā (piemēram, grieķu haloumi vai fetas, itāļu rikotas, mocarelas vai maskarpones), nogatavināta svaigā (piemēram, franču kazaspiena Valencay, Clochette), mīkstā baltā (populārākie franču Brie de Melun, Camembert de Normandie), pusmīkstā (itāļu Taleggio, holandiešu Edam, britu Stinking Bishop; te nosacīti iederas arī mums pierastie Krievijas, Holandes stila u. tml), cietā (spāņu Manchego, šveiciešu Emmentaler, itāļu Grana Padano, britu čedars, franču Mimolette), zilā pelējuma (britu stiltons, franču rokfors, itāļu gorgonzola) un siera ar piedevām (te iederas mūsu Jāņu siers un dažādi kūpinātie, kā arī tie, kam ir pievienotas garšvielas, kā holandiešu Nagelkaas, rieksti, kā spāņu Taramundi, dzērveņu un citu augļu vai ogu sukādes). Turklāt siers var būt pagatavots ne tikai no govs, bet arī kazas, aitas, ūdensbifeļa piena. Ideja ir viena – aromātu, struktūru un garšu orķestris, kas baudītāja mutē izvēršas saskaņotā skaņdarbā.

Siers labi sader ar dažādiem ievārījumiem, medu un ne pārāk saldiem cepumiem.

Kā izvēlēties sierus platei? Jāsāk ar to, ka jāapzina, kāda veida siers ēdājam patīk vislabāk, piemēram, mīkstie, kā brī, kamambērs, ponleveks vai cietie sieri, piemēram, komtē, grujērs vai parmezāns, lai gan parmezānu vairāk izmanto ēdiena gatavošanā, mazāk svaigā veidā. Nav tādu striktu noteikumu, cik sieriem ir jābūt siera platē - skaista plate varētu nozīmēt mīkstā, kazas piena, cietā, zilā pelējuma tipa sieru, proti, četrus, piecus dažādus. Jāatceras arī, ka katram sieram ir sava griešanas maniere, kas ir svarīga, to pasniedzot. Piemēram, apaļos sierus griež no vidus, veidojot trīsstūri, bet cietos skuj ar asu lāpstiņu. Zilā pelējuma sierus vieglāk būs nogriezt ar siltu, slapju nazi, jo tad tas labāk slīd, mīkstos sierus vieglāk sadalīt, ja naža asmens ir šaurs – masa nepielīp pie asmens, cietajam vajag stipru nazi, ļoti cietos vienkārši lauž – tas labi lūst.

Ar ko siers vislabāk sader? “Klasika ir vīģu ievārījums vai vīģes, kā arī dažādu veidu ne saldi cepumi, arī ar visādām sēkliņām (ķirbja, linsēklām), rudzu miltu cepumi, medus (īpaši akāciju un kastaņu). Brī labi sader ar ābolu džemu, zilā pelējuma siers – ar medu un sinepēm vai ar bumbieru un sinepju džemu, kazas piena siers iet kopā ar svaigām vīnogām, pie cietiem, tāpat kā zilā pelējuma sieriem piestāv sīpolu ievārījums.

Siers un vīns – klasisks pāris? Jā, baltais, sarkanais, deserta vīns: kazas piena sieram būs labs no Sauvignon Blanc, cietajiem – sarkanvīns, lai gan ir sieri, kas lieliski sader ar alu, bet britu Stilton – ar portvīnu. Sieru var pārot arī ar konjaku un viskiju, taču tad šajā procesā ir ļoti jāiedziļinās. Sauss sidrs saderēs ar Normandijas izcelsmes sieriem.

Kā pareizi glabāt sieru?

*Jo siers svaigāks, jo ātrāk tas maitājas. Tāpēc, ja vēlies no ceļojuma mājiniekiem pārvest labu sieru, labāk izvēlies cietāku.

* Vislabāk sieru glabāt ietītu sviestpapīrā, jo tas sieram ļauj elpot; plastmasas plēvi izmanto tikai, lai pirkumu nogādātu no punkta A uz punktu B.

* Ledusskapī siers ir jāpieskata – vai tam neparādās neraksturīgs pelējums u. tml. Ja tas tā notiek, noņem to! Ja atstāsi sieru savā vaļā, vari attapties, ka tas jau ir sabojāts un jāmet ārā.

* Pirms pasniegšanas sieru no ledusskapja ir jāizņem aptuveni stundu ātrāk – lai tas spēju atdzīvoties.

Teksts: Signe Šēnfelde, žurnāls OK/ Foto: Andris Tone