foto: Shutterstock
Ņujorkas biržā sāk tirgot "Birkenstock" akcijas; šīs sandales vēl populārākas padarīja filma "Bārbija"
Sandales ar korķa zoli savulaik kļuva par hipiju tēla sastāvdaļu, bet laika gaitā šie apavi kļuvuši par modes aksesuāru. (Attēlā - "Birkenstock" apavi veikalā Francijas pilsētā Bordo 2022. gada vasarā)
Dzīvesstils
2023. gada 11. oktobris, 13:48

Ņujorkas biržā sāk tirgot "Birkenstock" akcijas; šīs sandales vēl populārākas padarīja filma "Bārbija"

Jauns.lv / LETA

Vācijas apavu zīmola "Birkenstock" akcijas trešdien pirmo reizi sāks tirgot Ņujorkas biržā par cenu 46 ASV dolāri (43,5 eiro) par akciju. Šovasar "Birkenstock" popularitātes pieaugumu veicināja Holivudas filma "Bārbija".

Uzņēmuma akcijas cena ir pa vidu sākotnēji noteiktajai cenai 44-49 dolāru apmērā.

"Birkenstock" ar akciju sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO) Ņujorkas biržā piesaistījis finansējumu gandrīz 1,5 miljardu dolāru apmērā, pārdodot 32,3 miljonus akciju. 

Ar luksusa preču konglomerātu "LVHM" un tā īpašnieku miljardieri Bernāru Arno saistītais uzņēmums "L Catterton" arī pēc IPO saglabās kontroli "Birkenstock". 

foto: Shutterstock
"Birkenstock" veikals Berlīnē.

"Birkenstock" zīmols dibināts 1774.gadā, kad kurpnieks Johanness Birkenštoks sāka veidot "kurpnieku dinastiju". Uzņēmuma ražotās sandales ar korķa zoli savulaik kļuva par hipiju tēla sastāvdaļu, bet laika gaitās tā ražotie apavi kļuva par modes aksesuāru, ko veicināja sadarbība ar tādiem zīmoliem kā "Dior" un "Manolo Blahnik".

Šovasar "Birkenstock" popularitātes pieaugumu veicināja Holivudas filma "Barbie" ("Bārbija"), kurā galvenā aktrise Margo Robija valkāja rozā "Birkenstock" apavus.

2021.gadā privātais investīciju uzņēmums "L Catterton" un Arno fonds iegādājās "Birkenstock" vairākuma akcijas. Analītiķi lēš, ka šī darījuma summa bija aptuveni četri miljardi eiro. 

No bārbiju rozā līdz vēsi rozā fuksijai - pasauli pārņem rozā stila trakums

gallery icon