foto: Publicitātes foto
"Pastaiga" sasniegumu tops - Latvijas gada sievietes medijos, reklāmā un sociālajos tīklos 2023
Ilze Dobele.
Topi
2023. gada 25. augusts, 12:20

"Pastaiga" sasniegumu tops - Latvijas gada sievietes medijos, reklāmā un sociālajos tīklos 2023

Pastaiga

Žurnāls “Pastaiga” šo topu veido jau septīto gadu, lai izceltu un godinātu Latvijas sieviešu panākumus, stāstītu par tiem plašākai sabiedrībai. Lūk, Latvijas gada sievietes medijos, reklāmā, mārketingā un sociālajos tīklos 2023.

Jaudīgi. Tas ir pirmais vārds, kas nāk prātā, pārskatot šā gada Latvijas sieviešu spožāko sasniegumu topu. Tas ik gadu atspoguļo sabiedrības viedokli un vēsta par to, kas mums rūp un ko novērtējam. Un aiz tā visa stāv pašaizliedzīgas, radošas, drosmīgas un ietekmīgas Latvijas sievietes. Mēs pamanām, novērtējam un ļoti lepojamies. Šis ir mūsu veids, kā pateikt paldies ikvienai no jums.

Šogad topu veido 19 “Pastaigas” eksperti – dažādu jomu pārstāvji, kuru viedokli augstu vērtējam. Mēs lūdzām ekspertus nosaukt savas favorītes mūsu definētajās 11 nozarēs un nozaru grupās. Un te nu atklājas šā topa burvība – tas ir tik daudzveidīgs.

Ir aizraujoši vērot, kā gadu no gada mainās topā pieminētās dāmas. Protams, ir arī gluži pretēji – vairāki vārdi stabili turas savās pozīcijās. Piemēram, šogad sadaļā “Politika” visvairāk izcelta ir Elīna Pinto, savukārt “Tehnoloģijās/IT” līdere joprojām ir “Riga TechGirls” vadītāja Anna Andersone, bet “Medicīnā/Farmācijā” – NMPD direktore Liene Cipule.

Visu apkopojot, mēs ne tikai izceļam sievietes, kuras patlaban varam saukt par pārliecinošām savas nozares līderēm, bet arī uzzinām par profesionālēm, kuras nesavtīgi dara savu darbu un ikdienā nemirdz starmešu gaismās. Mums ir izcilas politiķes, uzņēmējas, vadītājas, juristes, finansistes, kultūras darbinieces, arhitektes, dizaineres, žurnālistes, zinātnieces, pedagoģes, tehnoloģiju un IT guru, mediķes, farmaceites, sportistes un aktīvistes. Sievietes, kuras var! Sievietes, kuras dara un kurām izdodas! Un mēs varam tikai iztēloties, cik daudz tas no viņām prasa ne vien profesionāli, bet arī privāti – būt labai, mīļai un pacietīgai mammai, sievai, meitai, draudzenei… Un vēl – ar patiesu cieņu un apbrīnu vērojam, cik nozīmīgas un aizraujošas ir topā minēto sieviešu nodarbošanās. Lai tikai kāds pasaka, ka Latvijā “nekas nenotiek”! Ir mums gan daudzsološi uzņēmumi, gan zinātne un inovācijas, gan pērles kultūrā un dizainā. Mums ir viss! Un talantīgas sievietes pavisam noteikti.

Eksperti

Karīna Kulberga, “Swedbank” valdes locekle un privātpersonu pārvaldes vadītāja
Lotte Tisenkopfa-Iltnere, “Mádara Cosmetics” dibinātāja un līdzīpašniece
Enno Ence, “MILZU!” dibinātājs un zīmola radītājs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Eksporta padomes loceklis, biznesa mentors
Henrieta Verhoustinska, teātra kritiķe un LTV raidījuma “100 g kultūras” vadītāja
Anda Čakša, izglītības un zinātnes ministre
Marija Ručevska, inovāciju vadības uzņēmuma “Helve” līdzdibinātāja un vadītāja, “Practica Capital” investīciju partnere, “TechChill” valdes locekle
Maija Katkovska, Latvijas Drošāka interneta centra “Drossinternets.lv” vadītāja
Ulvis Noviks, biedrības “Tavi draugi” vadītājs, uzņēmuma “MRCar.lv” līdzīpašnieks, uzņēmumu “braucamkopa.lv” un “Tiny Village Latvija” dibinātājs
Ilze Aizsilniece, ģimenes ārste un homeopāte, Latvijas Ārstu biedrības prezidente
Baiba Liepiņa, Latvijas Reklāmas asociācijas vadītāja
Dace Melbārde, Eiropas Parlamenta deputāte
Dana Bjorka, Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra direktore
Kaspars Gorkšs, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektors
Ieva Zībārte, Latvijas Arhitektu savienības valdes locekle, Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas “Jaunais Eiropas Bauhaus” pārstāve Latvijā
Matīss Kaža, kinorežisors
Tomass Pildegovičs, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (“Stratcom”) vecākais eksperts
Gunda Reire, Valsts prezidenta kancelejas vadītāja
Aija Šmidre, izdevniecības “Rīgas Viļņi” valdes priekšsēdētāja
Ivars Norvelis, oficiālā “Porsche” zīmola Latvijā pārstāvja SIA “Baltijas Sporta Auto” valdes loceklis

Paskaidrojumi

* Sievietes, kuru sasniegumus eksperti izcēluši vairākās nozarēs
# Sievietes, kuru sasniegumus izcēluši vairāki eksperti

Latvijas gada sievietes medijos, reklāmā, mārketingā un sociālajos tīklos 2023

# KRISTĪNE GARKLĀVA, TV3 žurnāliste

foto: Publicitātes foto

“Iedvesmotāja un paraugs citām sievietēm, kas viņai seko sociālajos medijos. Veiksmīga profesionālajā dzīvē, nezaudē interesi par atklājumiem, piekopj aktīvu dzīvesveidu ikdienā. Tikai Kristīne spēs atbildēt, kā to visu var paspēt.”
Ulvis Noviks

“Kaut mums Latvijā būtu vairāk šādu ar neizmērāmu enerģiju, darbaspējām un dzīvesprieku apveltītu cilvēku, kuri šīs īpašības izmanto sabiedrības labā! No pieredzes varu teikt, ka Garklāvas kundzes kompānijā uzsmaidīs pat akmens.”
Tomass Pildegovičs

# ILZE DOBELE, LTV žurnāliste, raidījuma “Panorāma” vadītāja

foto: Publicitātes foto
Ilze Dobele.

“Kad sākās Covid-19 pandēmija un Krievijas iebrukums Ukrainā, no visiem ziņu diktoriem tieši Ilze spēja izraisīt visspēcīgāko līdzpārdzīvojumu. Ļoti profesionāla, bet vienlaikus empātiska – tas viņas lasītos ziņu sižetus padara emocionālākus, cilvēkiem tuvākus un saprotamākus.”
Maija Katkovska

“Līdzsvarota un empātiska, zinoša, ar spēju iedziļināties dažādos jautājumos. Ilzes stils un dabiskums ir būtisks faktors skatītāju piesaistīšanai LTV ziņu raidījumiem. Brīnišķīga pedagoģe, kas spēj iemācīt citiem uzstāties un izstāstīt to, kas ir svarīgs.”
Ilze Aizsilniece

# INDRA SPRANCE, Latvijas Radio žurnāliste

Publicitātes foto

“Gatavo reportāžas par Ukrainu no notikumu vietas. Piegādāt informāciju šajā karā, kas ir arī informācijas karš, ir ļoti būtiski. Apbrīnoju viņas drosmi un emocionālo noturību!”
Lotte Tisenkopfa-Iltnere

“Par viņas darbu – reportāžām no Ukrainas un raidījumu “Atvērtie faili” komandā.”
Baiba Liepiņa

# IEVA VĀRNA, žurnāliste

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva

“Apbrīnoju Ievas drosmi un uzņēmību – strādāt un veidot reportāžas no Ukrainas kara zonas. Viņas sižetus caurstrāvo cilvēkmīlestība un patiesums. Žurnāliste, kas aizvadītā gada laikā vairāk par visiem sava amata brāļiem un māsām ir rosinājusi daudzus no mums pārdomāt savas vērtības un dzīves jēgu.”
Dace Melbārde

“Objektīva informācija ir objektīvu lēmumu pamatā ne tikai biznesā, bet teju jebkurā nozarē. It sevišķi tagad, kad apkārt ir tik daudz izaicinājumu un mums vēl vairāk jāzina, kas notiek. Žurnālistu rokās ir milzīga atbildība.”
Ivars Norvelis

OLGA DRAGIĻEVA, “Delfi TV” autorraidījuma “Kāpēc” vadītāja

foto: LETA
Olga Dragiļeva.

“Šajā digitālajā laikmetā ļoti mūsdienīgi, cilvēcīgi un augsti profesionāli rūpējas, lai Latvijas sabiedrībā būtu laba žurnālistika.”
Karīna Kulberga

# ANDA ASERE, Labsoflatvia.com redaktore

foto: Publicitātes foto
Anda Asere

“Neatlaidīgi un aizrautīgi jau gadiem attīsta Latvijas jaunuzņēmumu nozares tēlu valstiskā līmenī, iedziļinoties, izzinot un informējot par mūsu veiksmes stāstiem, lai uzrunātu jaunus interesentus pievienoties.”
Marija Ručevska

IEVA TREIJA un ANDA ASERE, Labsoflatvia.com redaktores

foto: Publicitātes foto
Ieva Treija

“Rada pozitīvu un iedrošinošu mediju vidi jaunuzņēmumiem, kas ir viens no atbalsta punktiem uzņēmumu attīstībā. Milzīgs intelektuāls potenciāls, profesionāla attieksme, neatkarīgums un cilvēciskums.”
Enno Ence

EVA JOHANSONE, LTV kultūras ziņu moderatore

foto: Juris Rozenbergs
Eva Johansone

“Atgriezusies televīzijā pēc otrā dēla piedzimšanas, ar siltumu un enerģiju vadīja Dziesmu svētku studiju kopā ar Jāni Gesti. Nesen ieguvusi otru – bioloģes – izglītību, sociālajos medijos “influencē” Latvijas aizsargājamos augus, aicinot plūkt invazīvās sugas, un zaļo dzīvesveidu, rādot piemēru, kā ģimenē ar diviem bērniem iztiek bez ledusskapja.”
Henrieta Verhoustinska

INA STRAZDIŅA, LTV Ziņu dienesta ārzemju ziņu atbildīgā redaktore, raidījuma “Pasaules panorāma” vadītāja, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere

foto: Publicitātes foto
Ina Strazdiņa.

“Karš Ukrainā turpinās, un cilvēki dzīvo šausmās. Ina Strazdiņa joprojām dodas uz Ukrainu, riskē ar savu drošību un profesionāli strādā, lai Krievijas zvērības Ukrainā nepaliktu nepamanītas. Viņa dod balsi Ukrainas tautai. Pateicoties viņai, mēs nezaudējam modrību par notiekošo.”
Anda Čakša

HENRIETA VERHOUSTINSKA, teātra kritiķe un LTV raidījuma “100 g kultūras” vadītāja

foto: Publicitātes foto
Henrieta Verhoustinska.

“Publiska personība, žurnāliste, kuras viedoklis vienmēr izskan maksimāli korekti un argumentēti. Sieviete, kuras darbs virzīts uz sabiedrības saliedēšanu, skaistā kopšanu un pozitīvu domāšanu. Harismātiska, gudra un ar humoru apveltīta. Viens no spilgtākajiem sievišķības un vieduma piemēriem Latvijas mediju telpā.”
Dana Bjorka

ANITA BRAUNA, Latvijas Radio galvenā redaktore

foto: LETA
Anita Brauna.

“Izveidojusi Latvijas Radio par modernu mediju visām paaudzēm. Audiokanāliem ir liels nākotnes potenciāls – arvien vairāk cilvēku nogurst un apzināti atsakās no nesakarīgās sociālo tīklu informācijas plūsmas un izvēlas kvalitatīvu saturu. Radio nākotnē varētu kļūt arī par labu izglītības rīku. Anitas vadītais radio ir medijs, ko patērēju visvairāk, mani interesējošās lietas labprāt klausos radio interneta arhīvā.”
Ieva Zībārte

SANTA HIRŠA, mākslas zinātniece un kritiķe

Publicitātes foto

“Par aktīvu dekoloniālu nostāju Krievijas ietekmes sfēru Latvijas kultūrā analīzē gan publicistikā, gan sociālo tīklu diskusijās, analizējot RIBOCA situāciju Latvijā.”
Matīss Kaža

IEVA DANIELJANA, bijusī pasaules čempione airēšanā, tagad viena no “McCANN Riga” reklāmas grupas vadītājiem

Publicitātes foto

“Par uzņēmuma panākumiem – “McCANN Riga” piecus gadus pēc kārtas ir “Agency of the Year” starptautiskās žūrijas vērtējumā.”
Aija Šmidre

KRISTĪNE LUĪZE AVOTIŅA, māksliniece

Publicitātes foto

“Prieka influencere, krāsu reklamētāja, dzimusi savas mākslas mārketinga zvaigzne, viena no veiksmīgākajām māksliniecēm – sociālo tīklu lietotājām un satura veidotājām. Katra dāma, kas ir sagurusi, sasirgusi, sabēdājusies vai meklē nedaudz dzīvesprieka, var smelties spēku, pasērfojot pa Kristīnes Luīzes “Instagram” vai “Facebook” ierakstiem.”
Gunda Reire

Citas "Pastaiga" Latvijas sieviešu sasniegumu topa nominantes skati šeit