foto: Publicitātes foto
Jūrmalā atklāj Baltkrievijas 2020. gada revolūcijai veltītu izstādi
Kultūra
2023. gada 20. marts, 15:10

Jūrmalā atklāj Baltkrievijas 2020. gada revolūcijai veltītu izstādi

Pastaiga.lv

No 25. marta līdz 28. maijam Mākslas stacija "Dubulti" sadarbībā ar baltkrievu biedrību Latvijā "Supolka" piedāvā projektu "Kreatīvā revolūcija. Baltkrievija 2020". Ekspozīcija stāstīs par notikumiem, kurus izraisīja prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā 2020. gada 9. augustā, kad zaudētājs Lukašenko, izmantojot autoritatīvo varu, falsificēja vēlēšanu rezultātus, nosauca sevi par uzvarētāju un deva pavēli spēka struktūrām pielietot vardarbību, lai apspiestu plašos, demokrātiskos un miermīlīgos Baltkrievijas iedzīvotāju protestus.  

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uz vairākām dienām Baltkrievija pārvērtās kaujas laukā. Milicija pielietoja skaņas un gaismas granātas, gumijas lodes un cietsirdīgi, daudzreiz līdz nāvei piekāva cilvēkus. Neapbruņotie iedzīvotāji, izvairoties no tiešām sadursmēm ar miliciju un omoniešiem, sāka pulcēties savu mikrorajonu pagalmos.

Tā radās viens no Baltkrievijas jaunās demokrātiskās kultūras galvenajiem fenomeniem - protesta pagalmi. Lielās un mazās pilsētās, pilsētu mikrorajonos sāka pulcēties apkārtējo namu iedzīvotāji, kas pirms tam viens otru pat nepazina. Protestu izpausme bija mierīga - cilvēki dalījās ar informāciju par tuvinieku un draugu arestiem, par to, kā sniegt palīdzību, vārīja tēju, dziedāja un spontāni rīkoja dažādas lekcijas un sarunas.  

Projekts "Kreatīvā revolūcija. Baltkrievija 2020" veltīts tam, lai parādītu Baltkrievijas jauno demokrātisko kultūru, tās ētiskos principus, kreatīvās stratēģijas un vizuālos elementus, kas izmantoja laikmetīgus paņēmienus.  

Revolūcija atklāja, ka Baltkrievijas demokrātiskā kultūra ir eiropeiska, miermīlīga, radoša, ar skaidriem humāniem mērķiem, turklāt pārliecinoši demonstrēja atteikšanos no iesīkstējuša patriarhālisma valgiem. Sieviešu solidaritātes un politiskās aktivitātes loma ir būtiska šajā revolūcijā. 

Ekspozīciju strukturē astoņi hronoloģiski stāsti fotogrāfijās, komentāros un lietišķajos atribūtos, kas norisinājās 2020. gada vasarā un rudenī - bruņotais varas terors pret miermīlīgajiem protestiem, miermīlīgās demonstrācijas - tā dēvētie Sieviešu marši un Svētdienas marši, stāsti par represētajiem un Baltkrievijas demokrātiskās kultūras fenomeni - Protesta pagami un pēc viena principa veidotie baltsarkanbaltie Protesta karogi, kas apliecināja visdažādāko iedzīvotāju kopienu, iestāžu un atsevišķu personu līdzdalību revolūcijā. 

Izstādē būs aplūkojamas Jauhena Jerčaka, Jauhena Acecka, kā arī citu autoru fotogrāfijas (viņu vārdi netiek atklāti drošības apsvērumu dēļ). Otrajā stāvā būs skatami ievērojamā Baltkrievijas dizainera Vladimira Ceslera plakāti un starptautiski pazīstamās keramiķes Hannas Mjadzvedzevas darbi, ko projektam palīdzēja nodrošināt Daugavpils Marka Rotko Mākslas centrs. Projekta kuratori - Inga Šteimane un Dzianis Davidaus. 

Projekta atklāšana Mākslas stacijā "Dubulti" - 24. martā plkst. 18.30, bet plkst. 20.00 plānota baltkrievu dziedātājas, aktīvas Protesta pagalmu koncertu dalībnieces Svetas Beņ uzstāšanās. Savukārt, 8. aprīlī plkst. 15.00 - tikšanās un saruna ar keramiķi Hannu Mjadzvedzevu. Izstāde atvērta katru dienu no plkst. 9.00 līdz plkst. 17.00. Ieeja brīva.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās