foto: LETA
"Pastaiga" sasniegumu tops - Latvijas gada sievietes arhitektūrā, dizainā un modē 2022
Zaiga Gaile.
Topi
2022. gada 23. augusts, 16:14

"Pastaiga" sasniegumu tops - Latvijas gada sievietes arhitektūrā, dizainā un modē 2022

Pastaiga

Katru gadu žurnāls "Pastaiga" veido Latvijas sieviešu sasniegumu topu, un ik reizi, apkopojot žurnāla izvēlēto ekspertu viedokļus, pārņem neizmērojams lepnums un apziņa - Latvijas bagātība ir izglītotas, uzņēmīgas, izcilas, mērķtiecīgas un talantīgas sievietes. Lūk, Latvijas gada sievietes arhitektūras, dizaina un modes nozarēs.

Uzdrīkstēties, īstenot savas ieceres un apņēmīgi virzīties uz mērķi. Pieņemt lēmumus – bieži vien ne tos vieglākos –, apzinoties, ka tas var izraisīt viļņošanos sabiedrībā. Būt uzmanības centrā, uzņemties vadību un atbildību. Spēt izveidot lielisku komandu, jo kopā var izdarīt un sasniegt vairāk. Iestāties pret muļķību un aprobežotību, cīnīties pret netaisnību… Paveikt šķietami nepaveicamo, spēt redzēt tālāk par apvārsni un palīdzēt tiem, kam tas visvairāk nepieciešams. Nekas no tā nav viegli un vienkārši, bet, lūk, sievietes, kuras to spēj! Profesionāles ar viedokli un mugurkaulu, kas nebaidās kļūt neērtas un sekot ideāliem. Sievietes, kuru paveiktais liek aizrauties elpai un iedvesmo. Visu cieņu, dāmas, lepojamies ar jums un jūsu panākumiem! Paldies, ka darāt visu, lai mēs dzīvotu labākā sabiedrībā!

Lai gan Pastaigas sasniegumu topu veido redakcijas izvēlēto ekspertu viedokļi, tas ik gadu atspoguļo aktuālos notikumus un izceļ gaismā sievietes, kas uzmirdzējušas un sevi spilgti pierādījušas to kontekstā. Karš Ukrainā licis paraudzīties ar citām acīm uz neskaitāmiem jautājumiem, izvirzot priekšplānā drošību, kiberdrošību, uzticamu informāciju un reālu palīdzību kara bēgļiem. Arī topa nominantu vidū redzam, cik ļoti mēs, līdzcilvēki, novērtējam sievietes, kas dara visu iespējamo un neiespējamo, lai savas kompetences un iespēju robežās palīdzētu stiprināt mūsu valsts drošību, informētu sabiedrību un risinātu ar bēgļiem saistītus jautājumus. Viņu vidū ir NATO ģenerālsekretāra vietniece Baiba Braže, Cert.lv vadītāja Baiba Kaškina, žurnālistes Ieva Vārna un Kristīne Garklāva, ukraiņu atbalsta centra Common Ground Andrejsalā dibinātājas un iniciatīvas autores Ieva Irbina un Inese Dābola. Mums ir lieliskas zinātnieces, tehnoloģiju ekspertes, juristes, ekonomistes, uzņēmējas, uzņēmumu vadītājas, mediķes, politiķes, kultūras un mediju darbinieces, arhitektes, dizaineres, modes mākslinieces, sportistes, fitnesa treneres un aktīvistes, kas veic milzu darbu, rūpējoties par tiem, kuri nonākuši grūtībās. Iedvesma ikvienam, jo mums visām un visiem taču ir pa spēkam darīt vairāk.

Eksperti

Pēteris Strautiņš, Luminor bankas ekonomists
Renāte Strazdiņa, Microsoft Veselības aprūpes un dzīvības zinātņu nozares klientu transformācijas vadītāja Eiropas, Vidējo Austrumu un Āfrikas reģionā
Liene Briede, Rīgas Tehniskās universitātes Zinātnes un inovāciju centra direktore, Eiropas Inovāciju padomes valdes locekle
Linda Saulīte, komunikāciju aģentūru grupas Dentsu Latvia valdes locekle, RTU pasniedzēja un doktorante
Egija Gailuma, uzņēmēja, OX Drive līdzīpašniece
Gunda Vaivode, LR 3 Klasika direktore
Dace Zavadska, Imunizācijas valsts padomes vadītāja, RSU profesore, bērnu infektoloģe
Sanita Osipova, Latvijas Universitātes profesore, Dr. iur.
Zita Zariņa, Latvijas Bankas padomes locekle
Baiba Rubesa, SIA Novatore dibinātāja un NOVATORE Impact Summit, kas notiks 22.–23. septembrī, idejas autore un virzītāja
Ingūna Skuja, keramiķe un porcelāna māksliniece, dueta Skuja Braden dalībniece
Aigars Rostovskis, LTRK prezidents, Biznesa augstskolas Turība īpašnieks
Ivars Norvelis, Porsche Latvia valdes loceklis
Pēteris Bajārs, biroja Outofbox vadošais arhitekts
Ilze Bagatska, zvērināta advokāte, brīvprātīgā ukraiņu basketbolistu koordinatore Latvijā

Latvijas 2022. gada izcilākās sievietes arhitektūras, dizaina un modes nozarēs

Zaiga Gaile, arhitekte, Zaigas Gailes birojs

“Aizvadītā gada noslēgumā piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.”
Pēteris Strautiņš

“Neticama sieviete, kas cīnās gan par pagātnes mantojuma saglabāšanu, gan nākotnes vīziju iedzīvināšanu Latvijas arhitektūrā. Ļoti godīga. Nebaidās pateikt patiesību acīs, kā šogad maijā, kad, saņemot valsts augstāko apbalvojumu, lūdza valstij ļaut arhitektiem strādāt, jo patlaban birokrātijas jūra gremdē radošo domu un kavē darīt darbu. Diemžēl pārmērīga papīru būšana bremzē gandrīz ikvienas nozares attīstību, taču publiskajā telpā tas reti izskan. Citi piecieš un mokās vai arī met mieru darīšanai.”
Sanita Osipova

foto: LETA
Zaiga Gaile.

Anda Munkevica, stikla māksliniece

“Tas, ko Anda spēj izdarīt ar stiklu, ir prātam neapverams skaistums.”
Renāte Strazdiņa

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Anda Munkevica.

Kintija Anna Bērzkalne, uzņēmuma Thatday izveidotāja

“Rūpējas par sieviešu labsajūtu īpašajās dienās. Par saviem produktiem saņēmusi Latvijas Dizaina gada balvu kategorijā Produkta dizains.”
Liene Briede

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kintija Anna Bērzkalne.

Antra Saknīte, arhitekte, biroja DEPO projekts īpašniece

“Smalka, rūpīga un uz cilvēku vērsta profesionāle. Apbrīnojama inteliģence un cilvēcība. Antra ir arī slēpošanas instruktore, lieliskas slēpošanas prasmes ir viens no viņas daudzajiem talantiem.”
Linda Saulīte

foto: Oļegs Zernovs
Antra Saknīte.

Baiba Prindule-Rence, vides dekoratore

“Manuprāt, skaistākās dekorācijas pasākumiem. Viņai ir īpašs stils un milzīga noliktava, kurā gadiem krāts ļoti daudz dažādu dekorāciju. Gan skaisti glezno, gan dekorē, gan veido un iekārto vidi, piedalās fotosesijās un organizē tās. Iekarojusi ļoti daudzu sirdis arī ar savu mākslu sociālajos tīklos.”
Egija Gailuma

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Baiba Prindule.

Barbara Ābele, Latvijas Mākslas akadēmijas profesore, Funkcionālā dizaina maģistra programmas vadītāja, māksliniece

“Dizaina vizionāre, kura nenogurstoši pierāda, ka dizains ir ne tikai mode, funkcionālas mantas, kultūra, bet arī ekonomika, ekoloģija un pat tādas nemateriālās izpausmes kā koncepti, stratēģijas – viss, kas vairo mūsu labbūtību. Viņas iedvesmots, radās Klasikas raidījums Kāpēc dizains?. Daudzu starptautisku studentu projektu iniciatore un māksliniece ar savu īpašu rokrakstu, kas nofiksēts Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja jaunajā ekspozīcijā.”
Gunda Vaivode

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Barbara Ābele.

Maira Karstā, keramikas māksliniece

“Smalks, uzreiz atpazīstams rokraksts visos darbos, brīnišķīgi skaisti trauki, kas gan ikdienā, gan īpašās situācijās sagādā sievišķīgu prieku, baudu acīm. Tie noteikti ir lieliska dāvana ne tikai Latvijas sievietei, bet ar lepnumu par Latviju un Mairu pasniedzami kā dāvana arī ārpus Latvijas.”
Dace Zavadska
 

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Maira Karstā.

Krista Dzudzilo, māksliniece

“Krista kopā ar dzīvesbiedru Reini veidojusi monētas JĀ vai JĀ dizainu. Radošais tandēms, kas ir ļoti aktīvs vairākās mākslas jomās; tas nodrošinājis viņiem arī nomināciju Purvīša balvai.”
Zita Zariņa
 

foto: LETA
Krista Dzudzilo.

Laima Kaugure, tekstilmāksliniece, Studio Natural dibinātāja

“Gadu desmitiem noturējusi visaugstāko lina izstrādājumu dizaina latiņu Baltijā.”
Baiba Rubesa
 

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Laima Kaugure.

Līva Kreislere, arhitekte

“Veiksmīgi izveidoja Latvijas paviljona arhitektonisko risinājumu Venēcijas biennālei. Urbāno pilsētvidi ienes izstāžu veidošanā.”
Ingūna Skuja
 

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Līva Kreislere.

Aija Raiba, interjera dizainere

“Šī ir mana personiska, uz ļoti sekmīgu sadarbību balstīta izvēle, jo Aija veidoja Turības ēku kompleksa fasādes krāsojuma risinājumu, par ko arī saņēma Latvijas Dizaineru savienības gada balvu.”
Aigars Rostovskis
 

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Aija Raiba.

Linda Raituma, Paade mode dibinātāja un radošā direktore

“Mūsuprāt, ir svarīgi svinēt ikviena Latvijas uzņēmuma panākumus gan Latvijā, gan starptautiski, it sevišķi, ja tas ir jauns un augošs bizness. Latvijas bērnu preču modes zīmols Paade mode sīvā konkurencē ir ieguvis zelta apbalvojumu britu žurnāla Junior kategorijā Labākais starptautiskais bērnu modes zīmols. Porsche stāsts ir arī stāsts par zīmola spēku, garu un tradīcijām. Zīmolam ir vērtība, tāpēc vēlamies izcelt Lindu Raitumu – viņas un visas Paade mode komandas darbu!”
Ivars Norvelis
 

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Linda Raituma.

Zane Tetere-Šulce, arhitekte, arhitektūras un dizaina biroja Open AD vadītāja

“Arhitektūras un interjera dizaina jomā nav viņai līdzvērtīgu, arī skatoties stiprā dzimuma virzienā. Open AD ir nedaudz modīgi un popsīgi, bet lieliski jūt pasaules tendences. Un plašais to darbu spektrs, kas pieteikti Arhitektūras gada balvai, liecina, ka Zane ar savu komandu ir uz viļņa.”
Pēteris Bajārs
 

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Zane Tetere-Šulce.

Anna Fanigina, rotu dizinere

“Rotu dizainere, zīmola Verba dibinātāja, kuras galvenais iedvesmas avots ir vārdi. Augsti novērtēta Itālijā un citur ārpus Latvijas, šogad ieguvusi Grand Prix starptautiskajā Baltijas rotu izstādē.”
Ilze Bagatska

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Anna Fanigina.

Citas "Pastaiga" Latvijas sieviešu sasniegumu topa nominantes skati šeit