Kultūra
2021. gada 7. decembris, 15:59

Režisore Signe Birkova sākusi uzņemt savu pirmo pilnmetrāžas spēlfilmu "Lotus"

LETA

Filmēšanas paviljonos "BBstudios", kas atrodas Vagonu ielā, Rīgā, režisore Signe Birkova sākusi filmēt savu pirmo pilnmetrāžas spēlfilmu "Lotus", informē studijas "Lokomotīve" pārstāve Liene Ančupāne.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Filma ir stāsts par jaunu būtni, kura 1919.gada Latvijā alkst izaicinājumu un iekšējas brīvības. Uz ekrāna varēs redzēt iemīļotos latviešu aktierus Baibu Broku, Vili Daudziņu un Rēziju Kalniņu, savukārt galveno lomu atveidos lietuviešu aktrise Severija Janušauskaite.

foto: Agnese Zeltiņa

Pēc Ančupānes paustā, "Lotus" ir komiski fantasmagorisks stāsts par vācbaltu grāfieni Alisi Fon Trotu - sievieti, kura ir sveša starp savējiem un savējā starp svešiem, taču, pārvarot fiziskus, mentālus un aizspriedumu radītus šķēršļus, kļūst par latviešu mēmā kino avangarda filmu veidotāju.

Studijas "Lolomotīve" pārstāve norādīja, ka stilizētajā kostīmfilmā savīsies dažādu kino žanru elementi un citāti no pasaules kino šedevriem. Vērīgi skatītāji varēšot manīt atsauces uz Alfrēdu Hičkoku, Orsonu Velsu, Andreju Tarkovski un citiem. Vienlaicīgi tā ir arī režisores atzīšanās mīlestībā mēmajam kino - filmā parādīsies vairākas it kā galvenās varones veidotas epizodes, un, lai piešķirtu lielāku autentiskumu šiem stilizētajiem mēmā kino fragmentiem, tie uzņemti ar autentisku 1921.gada kinokameru.

foto: Agnese Zeltiņa

"Filmas stāstā laimīgas sakritības rezultātā vācbaltu grāfiene Alise Fon Trota kļūst par latviešu mēmā kino avangardisko sinemato-grāfieni. Un laimīgas sakritības rezultātā šajā lomā būs redzama Eiropā pazīstamā lietuviešu aktrise Janušauskaite, aktrise, kura ir kā dabas stihija, kurā temperaments savienojas ar kino tik nepieciešamo noslēpumainību. Severija ir aktrise ar pārlaicīgu kino harismu un pāri plūstošu emocionālu jaudu," par galvenās varones atveidotāju stāsta filmas režisore.

Janušauskaite ir lietuviešu teātra un kino aktrise, kas starptautisku atpazīstamību un atzinību guvusi pēc dalības 2017.gada seriālā "Babilona Berlīne". Latvijas skatītāji iepazinuši aktrisi Jevgēņija Paškēviča 2020.gada darbā "Ko zina klusā Gerda" un Toma Vengra filmā 2019.gada filmā "Dzimtene".

foto: Agnese Zeltiņa

Filmas "Lotus" režisore Birkova ir veidojusi spēles īsfilmas, eksperimentālu animācijas filmu, dokumentālas filmas un analogā kino performances. Režisore nesen, oktobrī, nosvinēja savas pirmās dokumentālās pilnmetrāžas filmas "Uguns aplis" pirmizrādi Rīgas Starptautiskajā kino festivālā.

Filma "Es atgriezīšos kā kvēlojoša roze" saņēmusi Latvijas "Fipresci" balvu 2014.gadā, bet Kultūras akadēmijas maģistra darbs "Viņu sauca Haoss Bērziņš", mazbudžeta zinātniskās fantastikas stilistikā veidotā īsfilma, piedalījās Karlovivaru kinofestivāla sadaļā "European Film Promotion" 2019.gadā.

Filma uz kinoekrāniem gaidāma 2023.gadā. Birkova ir filmas scenārija autore un režisore, operators ir Mārtiņš Jurevics, mākslinieks - Mārtiņš Straupe, kostīmu māksliniece - Jurate Silakaktiņa. "Lotus" top studijā "Lokomotīve", tās producenti ir Roberts Vinovskis un Dominiks Jarmakovičs, no Lietuvas puses filmu kopproducē "Studio Uljana Kim".

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās