foto: LETA
"Pastaiga" sasniegumu tops - Latvijas gada sievietes medicīnā un farmācijā 2021
Liene Cipule ārkārtas situācijas laikā pārliecinoši vadīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un visai sabiedrībai parādīja, ka ikvienā neatliekamās palīdzības brigādē strādā īsti varoņi.
Topi
2021. gada 31. augusts, 20:49

"Pastaiga" sasniegumu tops - Latvijas gada sievietes medicīnā un farmācijā 2021

Pastaiga

Šogad aprit pieci gadi, kopš žurnāls "Pastaiga" veido Latvijas sieviešu sasniegumu topu, un ik reizi, apkopojot žurnāla izvēlēto ekspertu viedokļus, pārņem neizmērojams lepnums un apziņa - Latvijas bagātība ir izglītotas, uzņēmīgas, izcilas, mērķtiecīgas un talantīgas sievietes. Lūk, Latvijas gada sievietes medicīnā un farmācijā 2021.

Mēdz teikt, ka mūsu valsts lielākā bagātība ir cilvēki, taču, raugoties uz šo topu, spārnoto teicienu gribas pārfrāzēt – Latvijas bagātība ir izglītotas, uzņēmīgas, izcilas, mērķtiecīgas un talantīgas sievietes. Katra ir unikāla un neatkārtojama savā profesijā un visbiežāk prasmīgi žonglē ar karjeru, ģimeni un bērnu audzināšanu. Daudzas no mūsu topā nosauktajām sievietēm sevi pierādījušas arī starptautiskā arēnā.

Mēs izdalījām vienpadsmit nozares un nozaru grupas, un par ekspertiem uzaicinājām Latvijā pazīstamus un cienītus cilvēkus – gan sievietes, gan vīriešus –, katrs no viņiem ir atzīts profesionālis savā nozarē. Nenoliedzami, viņu izvēle ir subjektīva, taču arī izpratne par panākumiem, veiksmi, līdera sūtību un būtību mums visiem ir atšķirīga.

Skaistākais – topā ir pārstāvētas visas paaudzes un to sasniegumi. Sākot no leģendārām personībām, kuru nopelni komentārus neprasa, un beidzot ar savas nozares līderēm un profesionālēm, un uzlecošajām zvaigznēm. 

Vairāku sieviešu panākumus eksperti izcēluši dažādās nozarēs, tādejādi apliecinot viņu talantus un profesionalitāti. Un vēl viena būtiska šāgada topa iezīme – novērtējam dāmas, kas spēja pielāgoties pandēmijas diktētajiem noteikumiem un darīja visu, lai mūsu dzīvei nezustu garša arī mājsēdes laikā.

Eksperti

Jānis Vimba, Latvijas Nacionālā teātra direktors
Ingūna Elere, dizaina biroja H2E līdzdibinātāja un vadošā dizainere, Latvijas Mākslas akadēmijas profesore
Anna Andersone, vairāku jaunuzņēmumu radītāja, uzņēmuma be-with īpašniece, Riga TechGirls līdzdibinātāja un vadītāja
Lolita Tomsone, publiciste, Žaņa Lipkes memoriāla direktore
Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente
Agnese Narņicka, modes dizainere, LMA Modes mākslas katedras vadītāja un docente
Ilze Aizsilniece, ģimenes ārste un homeopāte, Latvijas Ārstu biedrības prezidente
Anastasija Udalova, uzņēmuma H. A. Brieger vadītāja, zīmola Dzintars atjaunotāja
Dagnija Lejiņa, uzņēmēja, komunikācijas stratēģe, Lejiņa & Partneri vadītāja, Oratore, Novatore līdzdibinātāja
Dāvis Siksnāns, Printful izpilddirektors un līdzdibinātājs
Nauris Puntulis, Latvijas Republikas kultūras ministrs
Ilze Medne, personālvadības eksperte, podkāsta HR Podcast vadītāja, līderības un karjeras koučs
Reinis Rubenis, AS Swedbank Latvia valdes priekšsēdētājs
Santa Purgaile, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja
Liene Cipule, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore 
Anda Rožukalne, profesore, RSU Komunikācijas fakultātes dekāne
Mārcis Auziņš, Latvijas Universitātes profesors
Rasa Bugavičute-Pēce, dramaturģe, rakstniece

Paskaidrojumi
* Sievietes, kuru sasniegumus izcēluši vairāki eksperti.
# Sievietes, kuru sasniegumus eksperti izcēluši vairākās nozarēs.

2021. gada izcilākās Latvijas sievietes medicīnā un farmācijā 

*Liene Cipule, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore

“Tik sarežģītā laikā vadīt un organizēt ļoti sarežģītu mehānismu, spēt atbildēt un censties skaidrot procesus – dziļi paklanos un saku: bravo!”
Jānis Vimba

“Ārkārtas situācijas laikā pārliecinoši vadīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un visai sabiedrībai parādīja, ka ikvienā neatliekamās palīdzības brigādē strādā īsti varoņi.”
Signe Bāliņa

“Vistiešākajā veidā ir cīnījusies ar pandēmiju un tās sekām. Sieviete, kurai ikdienā jāvada spēcīga un saliedēta komanda vissarežģītākajos un neparedzamākajos apstākļos.”
Agnese Narņicka

“Piedalījās cīņā ar Covid-19 vējdzirnavām.”
Anastasija Udalova

“Cilvēks ar līderes prasmēm un spēju vadīt kolektīvu, bez viņas šis laiks mums izskatītos daudz skumjākās krāsās. Varam tikai iztēloties, par kādiem lēmumiem un riskiem viņai ir bijusi jāuzņemas atbildība, cik daudz savas dzīves jāvelta rūpēm par sabiedrību.”
Ilze Medne

“Tieši pēdējie divi gadi parādījuši, ka Liene ir lieliska krīzes menedžere un stipra vadītāja. Viņas darbs ir lielas cieņas vērts, it īpaši mani fascinē spēja motivēt un aizstāvēt savu komandu ļoti sarežģītos apstākļos.”
Santa Purgaile

“Viena no sirsnīgākajām un profesionālākajām savas jomas vadītājām, viņas drosmi, tiešo valodu un sapratni vajadzētu iepildīt flakonos un dalīt apmuļķotu antivakseru saietos. Cilvēks, kas ļoti svarīgu dienestu padara saprotamu un efektīvu.”
Anda Rožukalne

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Liene Cipule.

*Gundega Skruze-Janava, ģimenes ārste, pasniedzēja un Dakterblogs.lv autore:

“Daktere ar stingru un drosmīgu stāju. Izturēja visus nežēlīgos un pretīgos antivakseru uzbrukumus soctīklos, pandēmijas laikā aicināja būt atbildīgiem, vakcinēties un vienmēr ir palīdzējusi ar padomu. Gaišs un skaists cilvēks, labi, ka tādi kļūst par dakteriem un palīdz mums visiem.”
Lolita Tomsone

“Plašai publikai skaidri un saprotami stāsta sarežģītas lietas par cilvēka veselību, pašaizliedzīgi skaidrojusi vakcinācijas nozīmi un publiski atspēkojusi dezinformāciju.”
Dāvis Siksnāns

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Gundega Skruze-Janava.

Kristīne Balode, psiholoģe un seksualitātes pētniece

“Nenogurstoši runā par partnerattiecību stiprināšanu un seksualitāti, kas nav nekas pašsaprotams – turklāt ir visas sabiedrības stiprināšanai ļoti nozīmīgi.”
Anna Andersone

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kristīne Balode.

#Marina Petrakova, jaunuzņēmuma VREACH vadītāja (ierindojama arī IT un jaunuzņēmumu kategorijā)

“Apbrīnojamā veidā apvieno medicīnu un virtuālo realitāti, lai palīdzētu pēc iespējas vairāk bērniem un cilvēkiem to attīstības ceļā. Piedalās digitālās veselības stratēģijas izstrādē un ir aktīva mentore.”
Anna Andersone

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Marina Petrakova.

Anda Ķīvīte-Urtāne, Dr. med., Mg. sc. sal., Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras asociētā profesore, Sabiedrības veselības institūta direktore, Maģistra studiju programmas Veselības komunikācija vadītāja Rīgas Stradiņa universitātē

“Andas pierādījumos un pētījumos balstītie argumenti par mūsu laikmeta izaicinājumu Covid-19 ir nozīmīgi kopējai sabiedrības drošībai un labbūtībai ilgtermiņā.”
Ingūna Elere

foto: LETA
Anda Ķīvīte-Urtāne.

Una Riekstiņa, LU Medicīnas fakultātes profesore un Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekle

“Aizrautīga zinātniece un pasniedzēja, ne tikai ar pasaules pieredzi un plašu skatījumu uz zinātni un izglītību, bet arī izpratni par to, cik svarīgs ir personīgais ieguldījums augstākajā izglītībā, ja vēlamies celt Latvijas augstskolu prestižu. Brīnišķīgi prot par sarežģītām lietām pastāstīt vienkārši un domātrosinoši ne tikai topošajiem ārstiem un farmaceitiem, bet ikvienam, kurš interesējas par zinātni.”
Ilze Aizsilniece

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Una Riekstiņa.

Dace Zavadska, asociētā profesore, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja un Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja

“Patiesi apbrīnoju profesori par spēju cieņpilni skaidrot mums tik nepieciešamo informāciju par vakcīnām pret Covid-19. Sabiedrība var tikai iztēloties, kādu spriedzi, noslodzi un atbildību uzņemas mūsu mediķi.”
Nauris Puntulis

foto: LETA
Dace Zavadska.

Dace Rezeberga, ārste, profesore, Rīgas Stradiņa universitātes Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras vadītāja, vadošā pētniece

“Profesori Rezebergu gribu īpaši cildināt par asu prātu, stratēģisku domāšanu, augstām prasībām pret sevi un citiem, kā arī neizsīkstošām darba spējām. Noteikti sieviete, no kuras smelties viedumu, kā darīt paliekošas lietas.”
Liene Cipule

foto: LETA
Dace Rezeberga.

Dita Baumane-Auza, ginekoloģe un dzemdību speciāliste

“Spēja apvienot ļoti dažādas medicīnas jomas – ginekoloģiju, rekonekcijas praksi un psihosomatiku un mākslas terapiju – ir atzinības vērta māksla pati par sevi.”
Mārcis Auziņš

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Dita Baumane-Auza.

# Vita Rovīte, vadošā pētniece Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā un nacionālās biobankas, Valsts iedzīvotāju genoma datubāzes vadītāja

“Par akromegālijas izpēti (Akromegālija ir reta un bīstama slimība, kas ir saistīta ar pastiprinātu augšanas hormona izstrādi. – Red.).”
Rasa Bugavičute-Pēce

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Vita Rovīte.

Citas "Pastaiga" Latvijas sieviešu sasniegumu topa nominantes skati šeit