Kultūra
2019. gada 17. decembris, 17:09

FOTO: "Arsenālā" atklāj zinātniskās fantastikas tēmai veltītu izstādi

Pastaiga

Ar lielu publikas interesi Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) atklājis zinātniskajai fantastikai veltītu izstādi „Nenorunātās tikšanās” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē “Arsenāls”. Tā ietver gan vēsturisku izpēti, gan zinātniskās fantastikas tēmas atspoguļojumu mūsdienu mākslinieku darbos, Pastaiga.lv informē izstādes rīkotāji. Izstāde būs skatāma līdz 2020. gada 23. februārim.

Izstādes “Nenorunātās tikšanās” atklāšana

gallery icon
98

LLMC izstāde “Nenorunātās tikšanās” pievēršas zinātniskās fantastikas iespaidam Latvijas kultūrtelpā pagājušā gadsimta otrajā pusē, atsaucoties uz izstāžu sēriju “Zinātne un zinātniskā fantastika” (1975 – 1982), kā arī aptver mūsdienu mākslinieku darbus, kuros, iztēlojoties alternatīvas nākotnes iespējas, izcelti šobrīd aktuāli feminisma, ekoloģijas un politikas jautājumi. Projekta nosaukums “Nenorunātās tikšanās” aizgūts no Brāļu Strugacku tāda paša nosaukuma stāstu krājuma, kas izdots Rīgā 1987. gadā.

Padomju periodā zinātniskā fantastika bija ideoloģijas atbalstīts žanrs, kas manifestēja progresa un zinātnes attīstības virzītas utopijas, sasaucoties ar komunisma paradigmu un idejām. Tomēr arī šeit tika ievērota stingra cenzūra, neļaujot izvirzīties idejām, kas izjautā varas sistēmu un tās mehānismus. Savukārt mūsdienās notiek vēl nebijusi tehnoloģiskā attīstība, kuras uzplaukums kontrastē ar tikpat strauju sociālpolitisko procesu virzību labēja konservatīvisma virzienā.

Tāpat kā dažādos vēstures sastrēguma punktos, arī šobrīd aug interese par zinātnisko fantastiku, kas piedāvā gan progresīvas utopijas, gan provocē ar biedējošām distopijām. Paralēli saistībai ar zinātni un tehnoloģijām zinātniskās fantastikas piedāvātajās utopijās tiek atspoguļoti arī tādi jautājumi kā koloniālisms, klases, rasu un dzimumu nevienlīdzība vai draudošās ekoloģiskās katastrofas.

foto: Didzis Grodzs
Izstādes „Nenorunātās tikšanās” atklāšana.

Izstādes “Nenorunātās tikšanās” mākslinieki: Māris Ārgalis, Ieva Balode, Auseklis Baušķenieks, Žeņs Bo (Zheng Bo), Maija Dragūne, Aleksandrs Dembo, Kristaps Epners, Dzidra Ezergaile, Pēteris Džigurs, Neša Glinna (Nash Glynn), Alberts Goltjakovs, Inārs Helmūts, Anna Lislegārda (Ann Lislegaard), Zenta Logina, Malda Muižule, Deimants Narkēvičs (Deimantas Narkevičius), Bahara Nūrizade (Bahar Noorizadeh), Artūrs Ņikitins, Pakui Hardware, Ivars Poikāns, Māra Rikmane, Artūrs Riņķis, Vladislavs Šapovalovs (Vladislav Shapovalov), Genādijs Suhanovs, Kirils Šmeļkovs, Viktors Timofejevs, Antons Vidokle (Anton Vidokle), Artūrs Virtmanis, Sīfa Vesterberga (Sif Westerberg), Ilva Vesterlunda (Ylva Westerlund), Driants Zeneji (Driant Zeneli).

Izstādes vizuālās identitātes autors ir Aleksejs Muraško.

 „Nenorunātās tikšanās” apskatāma izstāžu zālē Arsenāls līdz 2020. gada 23. februārim.