foto: Oļegs Zernovs
Talantīgas, gudras un mērķtiecīgas - Latvijas sieviešu līderu tops 2019
Topi
2019. gada 7. oktobris, 12:01

Talantīgas, gudras un mērķtiecīgas - Latvijas sieviešu līderu tops 2019

Pastaiga

Latvijā ir tik daudz talantīgu, gudru, mērķtiecīgu, aizrautīgu, enerģisku un savā jomā profesionālu sieviešu – tā ar prieku atkal secinām, jau trešo gadu veidojot Pastaigas sieviešu līderu topu.

Par vīriešu līderību kā pasaulē, tā Latvijā tiek runāts daudz, bet sieviešu spēja nonākt virsotnē arvien vēl prasa apliecinājumu. Tāpēc ir tiešām patīkami apzināties, ka viņu – sieviešu, kas ar saviem darbiem ne tikai daudz ko padara, bet iedvesmo, iedrošina un liek darboties arī apkārtējiem, – ir tik daudz un kļūst arvien vairāk.

Šoreiz mūsu līderu izlase ir sieviešu stāsts par sievietēm. Par ekspertēm pieaicinājām desmit savā jomā atzītas un novērtētas dāmas no desmit dažādām nozarēm. Katrai no viņām ir savs redzējums par līderes lomu, un tajā viņas dalās ar Pastaigas lasītājiem.

 Paldies japāņu luksusa kosmētikas zīmolam Sensai par ilglaicīgu sadarbību un atbalstu topa veidošanā! Lai daudz jaunu atklājumu un krietna deva iedvesmas!

foto: Oļegs Zernovs

Mūsu izvēlētās ekspertes

Jeļena Strahova, Baltijas Modes federācijas prezidente
Agnija Grigule, influenceru un sociālo mediju aģentūras Honeymoon High dibinātāja un radošā direktore
Katrīna Neiburga, māksliniece, Purvīša balvas laureāte, kopā ar Andri Eglīti pārstāvējusi Latviju Venēcijas mākslas biennālē
Elita Kļaviņa, Jaunā Rīgas teātra aktrise, kinorežisore, Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps un teātra balvas Spēlmaņu nakts laureāte
Ieva Keiša, ceļojumu aģentūras Latvia Tours direktore
Ilze Dimanta, bioloģijas doktore un pētniece, saņēmusi prestižo L’Oreal stipendiju Sievietēm zinātnē
Aminata Savadogo, dziedātāja, veiksmīgi pārstāvējusi Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursā
Elīza Cauce, kamaniņu braucēja, Eiropa čempionāta un Soču olimpisko spēļu medaļniece
Zane Tetere-Šulce, arhitekte un dizainere
Dace Melbārde, politiķe, Eiropas Parlamenta Kultūras un izglītības komitejas vicepriekšsēdētāja, bijusī Latvijas kultūras ministre

Jeļena Strahova:

"Uzskatu, ka īsts līderis ir cilvēks, kurš ne vien iedvesmo savus sekotājus, bet arī nebaidās konkurences, prot sev blakus izaudzināt jaunas, spilgtas personības un ved sev līdzi citus. Līderim būt nav viegli - tev visi grib līdzināties,  no tevis gaida neordinārus un viedus risinājumus sarežģītākās situācijās. Vīrietim būt līderim ir vienkāršāk, jo tas viņam ir no dabas dots. … "

Vaira Vīķe-Freiberga. Nepārspēta līdere politiķe, kura pierādījusi, ka ar spožu prātu var pārspēt jebkuru vīrieti – un sajūsmināt milzīgas ļaužu masas! – vienlaikus nezaudējot savu sievišķību.

Diāna Galante, festivāla Summertime – aicina Inese Galante producente. Nebaidījās riskēt un pievērsties pavisam jaunai lietai un nu kļuvusi par sekmīgu vizāžisti, jau izveidojusi labu karjeru Rietumos. Apbrīnojami sievišķīga un vienlaikus stingra rakstura būtne, turklāt rāda izcilu prasmi vadīt tik daudzus radošus cilvēkus no visdažādākajām valstīm.

Marika Ģederte. Sieviete, kura prot iedegt dzirksti katrā līdzcilvēkā – no savas Kosmetoloģijas koledžas studentēm līdz īpašo bērnu māmiņām, kuras viņa aktīvi atbalsta jau daudzus gadus.

Ineta Ķirse-Tiesniece. Jogas trenere, veselīga dzīvesveida un iekšējās harmonijas filozofijas propagandētāja, kura acumirklī iedvesmo kā sievietes, tā vīriešus dažādos vecumos un ar atšķirīgu pasaules redzējumu.

Inese Ozola. Latvijas vissievišķīgāko apģērbu zīmola Amoralle radītāja, liela ražošanas uzņēmuma kolektīva vadītāja, kura iedvesmo veselu armiju zīmola klienšu ne tikai Latvijā vien.

Anastasija Sevastova. 2018. gada Sporta balvas ieguvēja, kas pastāvīgi priecē ar sportiskajiem sasniegumiem, kam seko visa valsts.

Agita Putāne. Mākslas galerijas Putti īpašniece, aktīvi sadarbojas ar māksliniekiem un attīsta publikas gaumi ar neskaitāmām izstādēm. Viņas galerijā vienmēr jūtams īstas mākslas mīlestības gars.

Elza Leimane. Baleta prīma, kura arvien spilgtāk piesaka sevi arī kā talantīga horeogrāfe. Viņas jaunākais iestudējums (Ne)stāsti man pasakas pašā Operas sezonas noslēgumā izpelnījies ļoti pozitīvas atsauksmes. Man patīk sievietes, kuras nemitīgi dodas tālāk.

Lotte Tisenkopfa-Iltnere. Veiksmīgā ekokosmētikas zīmola radītāja, harizmātiska biznesa sieviete, kura patiesi tic saviem ideāliem un tam, ka mēs varam padarīt pasauli labāku. Tas vienmēr uzpērk!

foto: Oļegs Zernovs
Jeļena Strahova un Katrīna Neiburga.

Katrīna Neiburga:

“Kopumā mans galvenais nosacījums, domājot par īpašajām sievietēm, bija tas, ka viņas nav zaudējušas savu aizraušanos, gadiem ejot. Ir diezgan viegli un saprotami darīt lietas, kamēr esi jauns un aizrautīgs, bet ar gadiem azarts var zust. Es apbrīnoju dzīvesprieku un interesi par lietām, kas nepazūd laika gaitā.”

Baiba Rubess. Īsta biznesa sieviete, gudra un asa, ar fantastisku smaidu. Apbrīnoju.

Mētra Saberova. Ļoti laikmetīgs mākslinieces koncepts, kas izpaužas arī viņas personīgajā dzīvē.

Ieva Iltnere. Īsta māksliniece. Dīva!

Inese Zandere. Nopietnums un rotaļīgums, bezgalīgs spēks pacelt bērnu literatūru citā līmenī. Ineses teksti ir aizraujoši jebkurai vecuma grupai.

Gundega Laiviņa. Izveidot teātra festivālu un būt apdāvinātai ar ļoti īpašu spēju saskatīt un izvēlēties patiesi laikmetīgus un interesantus mākslas darbus.

Vija Vētra, indiešu deju horeogrāfe un dejotāja. Darīt to, kas šķiet aizraujošs, līdz mūža galam. Deja ir viņas dzīve.

Māra Ķimele. Režisore, kura ļoti daudziem ir svarīga.

Zaiga Gaile. Spēcīga arhitekte.

Ludmila Vīksna. Infektoloģe. Personīgi neesmu pazīstama, bet no intervijas žurnālā Rīgas Laiks palicis neizdzēšams iespaids. Ja būtu iespējama otra dzīve, es tajā kļūtu par ārsti.

Dace Melbārde:

“Sieviete līdere man vispirms saistās ar spēju iedvesmot un iedrošināt. Spēju apburt ar savu personības spēku. Viņa apvieno sievišķīgu šarmu, intelektu un cilvēcisku vienkāršību. Līdere noteikti deg par kādu ideju vai iniciatīvu. Ne vienmēr ir īsta veiksminiece, bet spēj no savām kļūdām mācīties, kļūt vēl stiprāka un pārliecinošāka.”

foto: Oļegs Zernovs
Dace Melbārde.

Nora Ikstena. Sieviete latviešu un pasaules literatūrā, aizkustina ar dziļi emocionāli piesātinātiem darbiem un rosina paskatīties uz sarežģītiem vēstures procesiem caur vienkāršu cilvēku dzīvesstāstiem. Patiesa Latvijas kultūras vēstniece, viesojusies daudzās pasaules zemēs, iepazīstinot kā ar saviem darbiem, tā ar mūsu valsti.

Rūta Muktupāvela, zinātniece, profesore, Latvijas Kultūras akadēmijas rektore un Latvijas Rektoru padomes priekšsēdētāja. Iedvesmo ar savu šarmu un prātu, spēju cieņpilni pasniegt sevi un savus argumentus, visdažādākajās auditorijās skaidrojot izglītības, zinātnes un kultūras jautājumus. Rūtai ir brīnišķīga, savdabīga dziedamā balss, par ko nezinātājs var pārliecināties grupas Iļģi albuma Spēlēju, dancoju ierakstos.

Anastasija Sevastova – sportiste ar stingru raksturu, apbrīnojamām koncentrēšanās spējām un sportisku spītu. Atšķirībā no daudziem tenisistiem, kas paļaujas uz fizisku spēku, Anastasija spēlē gudru un radošu spēli. Komunikācijā ar medijiem un sabiedrību – sievišķīga un patīkama, bez zvaigznes augstprātības.

Labdarības portāla ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta ar savu piemēru un uzņēmību ir iedvesmojusi Latvijas sabiedrību būt iejūtīgākiem citam pret citu, gataviem dalīties un palīdzēt. Manuprāt, ziedošanas kultūras radītāja Latvijā. Varu tikai apbrīnot, cik šajā vizuāli trauslajā sievietē ir daudz gribas un gara spēka.

Līga Meņģelsone, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore, iedvesmo ar optimismu un darbīgumu. Sievišķīga, smaidoša un vienlaikus konstruktīva, viņa ir klāt visās sarežģītajās valdības un sociālo partneru darba sarunās.

Ilze Aizsilniece, Latvijas Ārstu biedrības prezidente. Cilvēks ar savu stāju un pārliecību un lielām darba spējām: atrod laiku gan ģimenei un mājai, gan savam profesionālajam darbam, gan izglītības, gan sabiedriskajam darbam. Darbojas arī domubiedru grupā, kas cīnās par Nacionālo koncertzāli Rīgā. Viena no Lielās talkas iniciatīvas aizsācējām.

Arta Ģiga, televīzijas un kino producente, Latvijas Žurnālistu asociācijas priekšsēdētāja. Sieviete, kura, iespējams, plašākai publikai mazāk zināma, bet par viņas darba rezultātiem zina un runā daudzi. Principiāla un analītiska, radoši daudzveidīga, viena no pētnieciskās žurnālistikas pamatlicējiem Latvijā. Aizvadītā gada laikā īpaši spoži sevi pieteikusi kā veiksmīgā un vēsturiski nozīmīgā TV seriāla Sarkanais mežs producente.

Elīza Cauce:

“Spēcīga, motivēta un uzticama. Sieviete, kas nebaidās paust savu viedokli un prot par sevi pastāvēt, – tāda ir līdere.”

foto: Oļegs Zernovs
Elīza Cauce.

Kristīne Virsnīte, TV raidījuma Māmiņu klubs bijusī vadītāja. Pozitīvisma un sirsnības pārpilna sieviete. Redzot viņu un klausoties, ar kādu mīļumu viņa stāsta par lietām, dažkārt šķiet – pasaulē ļaunums neeksistē.

Laura Ikauniece, sportiste, kas mums visiem ir pierādījusi, ka ar neatlaidību, mērķtiecību un cīņas sparu var sasniegt ļoti daudz. Milzīgs darbs vienmēr atmaksājas.

Anete Bendika, improvizācijas teātra aktrise un pasākumu vadītāja. Cilvēks, kas mani iedvesmo un stiprina ar apziņu: lai kādas dzīvē būtu situācijas, lai kādus līkločus tā mestu, lai kādus akmeņus ceļā liktu, mūsos ir spēks, lai ar to visu tiktu galā.

Garo distanču skrējēja Anita Siliņa (ex. Kažemāka) ir sieviete mašīna – ļoti, ļoti spēcīga, mērķtiecīga, gudra, taču arī ļoti sirsnīga. Anita iedvesmo, spējot pierādīt, ka ar pozitīvu prātu un nebeidzamu mīlestību pret sevi var gāzt jebkuru kalnu.

Sibilla Šlegelmilha, ceļotāja un projektu vadītāja. Dabas bērns, ceļotāja ar fantastiski skaistiem galamērķiem un sulīgiem ceļojumu izklāstiem.

Jolanta Liepiņa, garo distanču skrējēja. Veselīgo paradumu iedvesmas avots – pati prot dzīvot veselīgi un prot to iemācīt arī citiem.

Agnija Grigule:

“Sieviete līdere ir līdere, nevis boss. Ir ļoti daudz sieviešu bosu, ko mēdz saukt par sievietēm ar pautiem, bet šādas sievietes bieži vien atbaida, nevis iedvesmo, jo, sevi parādot tikai no vislabākās puses, slēpj savus kompleksus, bet tev liek justies vājai un nevērtīgai.

Sieviete līdere apvieno visas sievišķīgās un daudzas vīrišķīgās īpašības, kas viņām dod spēku, harizmu un mirdzumu – kā privātajā dzīvē, tā darbā. Tāda sieviete domā arī par savu vizuālo tēlu, lai nākamās paaudzes viņu atcerētos ne tikai pēc darbiem, bet arī kā personību, kam var piešķirt pat dīvas statusu.

Manuprāt, nevajag klausīties tajos, kas saka, ka sievietei, kura domā par to, ko velk mugurā, ir zems intelekts... Un vēl sieviete līdere atbalsta un motivē arī citas sievietes un nekādu privātu iemeslu dēļ necentīsies sagandēt dzīves ceļu citai.”

Santa Pīlēna, arhitektūras un dizaina studijas Studio Pilens partnere un radošā direktore. Četru bērnu mamma, modes etalons latvietēm, strādā roku rokā ar savu vīru Mārtiņu Pīlēnu. Sieviete līdere nav tā, kura prot parādīt savu kontaktu loku vai sava uzņēmuma apgrozījumu, bet tā, kura var audzināt četrus bērnus un reizē strādāt un dzīvot mīlošā un iedvesmojošā ģimenē. Kaut arī bērnus tuvākajā laikā neplānoju, Santa rāda tādu mīlošas ģimenes piemēru, ka skatoties pašai mazliet sagribas!

Vita Liberte, advokāte un mākslas mecenāte. Augstu vērtēju cilvēkus, kas palīdz jauniešiem attīstīties, – Vitas un domubiedru nesen izveidotais fonds VV Foundation jau daudz palīdzējis jaunajiem latviešu māksliniekiem. Pati Vita vienmēr eleganti izskatās, viņai ir savs imidžs.

Žanete Skarule. Tas, ar kādu degsmi viņa metas iekšā ar mākslu saistītos projektos un tos arī kvalitatīvi izpilda, motivē darīt vairāk un nekad nepalikt tikai pie viena projekta. Manuprāt, viena no čaklākajām sievietēm līderēm.

Starptautisko attiecību un stila eksperte Guna Leiškalne-Rokk un zīmola M-Couture izveidotāja Jūlija Malahova. “Sievišķīgas sievietes ar manierēm” etalons. Abām ir ļoti apburošs tēls, starojoša harizma un balss tembrs, kas liek klausītājam izkust!

Eva Juhņēviča. Tas, ko šī sieviete spēj uzņemties uz saviem pleciem, ir apbrīnojami, kā arī ļoti iedvesmojoši!

Ilze Jaunalksne. Jau kopš bērnības skatos raidījumu De Facto, un mani vienmēr ir apbūrusi Ilzes drosme un arī balss intonācija. Jūsmoju joprojām. Tāda drosme, kāda piemīt Ilzei, Latvijas sievietēm ir reti sastopama.

foto: Oļegs Zernovs
Agnija Grigule un Ilze Dimanta.

Ilze Dimanta:

“Sieviete līdere māk izmantot un attīstīt savus talantus, lai ar savu darbu radītu ko vērtīgu. Un, to darīdama, viņa ne tikai ciena citus un ir gatava sadarboties, bet arī iedvesmo apkārtējos – lai arī tas noteikti nav līderes pašmērķis.”

Nora Ikstena. Latviešu rakstnieces mums ir svarīgas. Paldies, ka varam lasīt labus savu autoru darbus un pastāstīt savas vēstures stāstu arī citām valstīm.

Iveta Vecmane. Ticība saviem spēkiem, uzņēmība, un – man vienkārši patīk viņas radītie tērpi!

Laura Groza-Ķibere. Lieliski, ka mums ir tādas talantīgas režisores! Mani uzrunā viņas drosme un idejas.

Anna Ramata-Stunda, pētniece, kuras jaudu un čaklumu esmu redzējusi laboratorijas ikdienā. Bet pie tā viņa neapstājas, jo eleganti darbojas arī kā jaunā uzņēmēja, veiksmīgi īstenojot savas Alternative Plants komandas ieceri un piedāvājot to starptautiskajam tirgum.

Zinātniece Aija Linē. Jauda un elegance. Viņas pētnieku komandas veiktais atklājums – specifisku autoantivielu noteikšana agrīnai kuņģa vēža diagnostikai un slimības gaitas prognozēšanai.

Maija Dambrova, Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadītāja. Spēcīga biomedicīnas profesionāle un enerģiska profesore.

Dagnija Loča, inženierzinātņu doktore, materiālzinātniece, veido biomateriālus un izcili iedvesmo kolēģus ar savu aizraujošo personību.

Ilga Reizniece ne tikai rada skaistu mūziku, bet sev vien raksturīgā vieglumā padara latviešu folkloru mūsdienīgu. Ilga prot parādīt tautasdziesmu gudrību, skaistumu, un būtiski, ka viņa tradīcijas māca ne tikai pieaugušajiem, bet jauki ierāda arī bērniem, kuriem tiešām patīk iet rotaļās. Un tas ir tikpat jautri kā bumbu istaba vai lēkājamās atrakcijas…

Anastasija Sevastova, tenisiste ar skaistu spēli, izcilu tehniku. Varam lepoties, ka viņa nes Latvijas vārdu pasaulē.

Arhitekte Zaiga Gaile – talants, degsme un stāja. Prieks skatīties, kā mirdz viņas talants un darbs Latvijai, atjaunojot mūsu arhitektūras mantojumu.

Elita Kļaviņa:

“Sieviete līdere ir personība, kura savā profesionālajā jomā atrodas nemitīgā attīstībā un nebaidās doties vēl nezināmās teritorijās. Otrkārt, viņai piemīt spēja ignorēt sabiedrības klišejas par to, kas ir sieviete un kāda ir viņas kapacitāte. Un, treškārt, varbūt pat galvenokārt – tieši sievietes patība un viņas individuālā dzīves pieredze kļūst par galveno atspēriena punktu un iedvesmas avotu tam, ko viņa paveic profesionālajā jomā.”

foto: Oļegs Zernovs
Elita Kļaviņa.

Signe Baumane, animatore un režisore, filmas Akmeņi manās kabatās autore. Savās animācijas filmās drosmīgi un nebanāli, nebaidoties atklāt savu personisko pieredzi, runā par to, ko nozīmē būt sievietei. Gaidu viņas jauno filmu Mans laulību projekts!

Kinokritiķe Dita Rietuma ir mērķtiecīgi darbojusies, lai iezīmētu Latviju pasaules kino kartē. Iepriekšējais, Latvijas kino atdzimšanas gads notika, tieši viņai esot Nacionālā Kino centra direktores postenī.

Laila Pakalniņa, neapšaubāma Latvijas kino flagmane starptautiskā arēnā. Viņas filmu izstāde-retrospekcija Parīzes Pompidū centrā šogad to vēlreiz apliecinājusi. Cieņu raisa viņas konsekvence veidot autorkino, savu kino, neskatoties uz vispārējo nozares komercializēšanās tendenci.

Guna Zariņa, neskaitāmu spilgtu lomu aktrise (no pagājušā gada arī JRT aktieru kursa pasniedzēja), kas vienmēr ir nemitīgā spriedzē, lai paaugstinātu kvalitātes latiņu. Ar nevainojamu profesionālo un cilvēcisko reputāciju.

Elīna Garanča, Latvijas starptautiskais lepnums. Talanta un ļoti skaistas sievietes valdzinājuma apvienojums. Viņas spēja ilgstoši noturēties pasaules labāko operdziedātāju topos raisa apbrīnu.

Silvija Radzobe, teātra kritikas grandāma. Viņas viedoklī ieklausās, pat ja nepiekrīt! Vienmēr gatava izteikt arī vairākumam pretēju, tātad nepopulāru viedokli. Apjomīgās grāmatas 100 izcili Latvijas aktieri iniciatore un veidotāja.

Gundega Repše, dumpīgākā latviešu rakstniece un sabiedriskās domas aktivizētāja. Populārās romānu sērijas Mēs. Latvija. XX gadsimts idejas autore.

Ieva Keiša:

“Līdere ir cilvēks, kura viedoklī ir vērts ieklausīties. Līdere spēj iedvesmot un aizraut ar savām idejām citus un, ja nepieciešams, vest uz kādu mērķi. Līderei piemīt harizma un stāja (gan tiešā, gan pārnestā nozīmē).”

Modes dizainere Iveta Vecmane ir izcils piemērs tam, ka sapni ir iespējams realizēt, jo ceļi uz to var būt dažādi – vajag tikai gribēt. Neesmu valkājusi neko no viņas kolekcijas Melanholija, bet koncepts, ka tās ir drēbes, kuras var atstāt mantojumā meitai, man ļoti patīk.

Inese Ozola. Izveidojusi zīmolu, kas savā ziņā kļuvis par latviešu sievietes sievišķības ikonu. Inesi varētu nominēt arī kategorijā Bizness, jo Amoralle darbojas arī starptautiskajā tirgū un sniedz tik izcilu iepirkšanās pieredzi, ar kādu reti nākas sastapties.

Rakstniece Māra Zālīte. Manās acīs viņa ir latviešu literatūras simbols, cilvēks ar smalku justspēju. Viņas paustās atziņas un vērtības ir nesamākslotas un man ļoti tuvas.

Laila Pakalniņa, kinorežisore, kas guvusi starptautisku atzinību. Viņai piemīt ļoti neparasts skatījums uz it kā parastām lietām. Spēja gūt panākumus tik lielas starptautiskas konkurences apstākļos liecina par lielu talantu un pašdisciplīnu.

Rita Seske, Siguldas slimnīcas Rehabilitācijas nodaļas vadītāja. Izcila ārste, skaista sieviete un lieliska vadītāja. Reti gadās sastapt tik empātisku ārstu, kas iedziļinās ikviena pacienta slimības vēsturē un pielāgo noteikumus pacientu interesēm.

Mūziķe Iveta Apkalna. Klausoties Ivetas ērģeļu skanējumā, zūd realitātes sajūta – tur ir tāds spēks un enerģija! Varam tikai pateikties liktenim, ka viņa ir latviete.

Interjera dizainere Santa Meikulāne. Guvusi starptautiski atzinību, kas šajā profesijā sievietēm nemaz tik bieži neizdodas. Viņa ir arī veiksmīga uzņēmēja.

Agnese Logina, kultūras pasākumu kuratore, kas pārstāv jaunās paaudzes politiķus. Uzskatu, ka situāciju valstī tā īsti var mainīt tikai jaunie, kuri nāk ar citām vērtībām un citu pasaules redzējumu. Ceru, ka Agnese turpinās aktīvi darboties politikā un ar laiku kļūs arvien atpazīstamāka.

foto: Oļegs Zernovs
Ieva Keiša un Aminata Savadogo.

Aminata Savadogo:

“Mūsdienu sievietei uzlikta pārāk liela atbildības nasta – vienlaikus jābūt gan sekmīgai profesionālei, gan labai sievai un mātei, viss jāpaspēj un vēl labi jāizskatās. Nedrīksti novecot un kļūt resna… Ir jāvar un jāvar, ir tikai pienākumi, pienākumi, pienākumi… Tas liek sievietēm dzīvot pastāvīgā spriedzē. Es savukārt uzskatu, ka sievietei ir pienākums tikai pašai pret sevi. Būt harmonijā ar sevi pašu – tas ir viņas galvenais uzdevums.”

Laima Vaikule. Neatvairāma. Mūza. Dīva. Vienmēr jauna, stila, sievišķības, skaistuma un grācijas iemiesojums. Katrs viņas tērps, katrs skatuves tēls ir šedevrs. Viss ir pārdomāts līdz sīkumiem, kā āriene, tā ikviens skatuves uznāciens. Tik ilgus gadus skatītāju pieprasīta un mīlēta. Un viņas zemais, samtainais tembrs…

Elga Homitska. Savas lietas profesionāle un, manuprāt, viena no labākajām stilistēm Latvijā. Ļoti daudz sasniegusi profesionālajā darbībā un joprojām ir jauks, atsaucīgs cilvēks, kurš paspēj visu. Apbrīnoju un sajūsminos!

Una Ulme. Manā skatījumā viņa ir mūsdienīgas sievietes iemiesojums: lieliski izskatās, ir veiksmīga, stilīga un nezaudē optimismu. Savā grāmatā un intervijās atklāti dalās savās pārdomās un pat dziļākajos noslēpumos, tā piesaistot vēl vairāk – un vēl vairāk iedvesmojot.

Lelde Ceriņa. Veiksmīgas jaunas sievietes piemērs. Skaista, spilgta, apburoša un ļoti profesionāla – viņa nevar nepatikt. Patīkami vērot, kā viņa jau daudzus gadus nodarbojas ar TV un radio žurnālistiku un kāpj pa karjeras kāpnēm, nezaudējot apgriezienus. Turklāt tādā darba ritmā atrod vietu mīlestībai un ģimenes dibināšanai.

Laura Ikauniece. Jauna, sekmīga sportiste, mērķtiecīga un strādīga, viņa iedvesmo ar saviem sasniegumiem un neatlaidību ceļā uz izvirzītajiem mērķiem. Mani uzpērk viņas atklātība: savā Instagram kontā Laura dalās pat savās kļūdās un neveiksmēs, turklāt nekad nezaudē optimismu. Un, protams, ir ļoti skaista!

Indra Salceviča. Talantīga un daudzu iemīļota dizainere un stiliste. Indra iedvesmo ar savu atklātību, nebaidās masu medijos un sociālajos tīklos apspriest vissāpīgākās tēmas. Lūk, mūsdienu sievietes piemērs – balansējot starp ģimeni un karjeru, viņa teicami tiek galā ar visu.

Vaira Vīķe-Freiberga. Satriecoša sieviete! Drosmīga, stipra, ar gribasspēku apveltīta un gudra, izcili zina vairākas valodas, stingri aizstāv savu viedokli… Uz ko tādu gribas tiekties! Pret viņu izjūtu visdziļāko cieņu.

Māra Upmane-Holšteina. Brīnišķīgs piemērs tam, kā var tikt galā ar ģimeni, kas nav vairs maza (viņai ir trīs bērni), un vienlaikus veidot veiksmīgu karjeru. Māra ir ļoti talantīga mūziķe un brīnišķīga māmiņa. Vienmēr ar draudzīgu, patiesu, saulainu smaidu sejā.

Zane Tetere-Šulce:

“Gribu uzsvērt sievietes, kuras tuvas un saprotamas man. Viņām piemīt apzināta sūtība, talants, milzīgas darba spējas un nemirstīga ieinteresētība aizraut un pozitīvi ietekmēt, iespējams, pat mainīt cilvēkus vai to paradumus pasaulē. Mani fascinē mērķtiecīgas, nosvērtas, pat klusas darbības, bet kaitina liekas ārišķības. Nevaru šīs dāmas sarindot noteiktā secībā, tas šķiet pat nepieklājīgi... :)”

foto: Oļegs Zernovs
Zane Tetere-Šulce.

Laima Kaugure. Stellēs austi, fascinējoši roku darba lina izstrādājumi, kuri zināmi lielajiem pasaules modes namiem. Gan Laimas personība, gan darbība spēcīgi vēsta latviešu kultūras stāstu ārpus robežām.

Zaiga Gaile. Sievietes tēls Latvijas arhitektūrā blakus Martai Staņai – atpazīstams rokraksts, nelaužami pamatots viedoklis un atstāts spilgts mantojums ar izteiktu identitāti.

Lotte Tisenkopfa-Iltnere. Lielisks piemērs uzņēmējdarbībā. Uzsākusi spēcīgu stāstu un pārliecinoši iznesusi to ārpus Latvijas robežām.

Elīna Dobele. Krīzes laikā strauji nomainīja arhitektes profesiju pret apavu dizaineres arodu – un jau pēc dažiem gadiem viņas apavus tirgo Tokijā!

Agnese Kleina. Šeit un tagad – tā es varētu raksturot Agnesi, kura ātri uzķer pasaules trendus un tajos darbojas, pielāgojas, mainās, uztver pieprasījumu. Benji Knewman ir lielisks piemērs.

Ineta Radēviča. Vēl būtiskāks par Inetas sporta panākumiem man šķiet virziens Eiropas Olimpisko komiteju asociācijas (ENOC) Dzimumu līdztiesības komisijā, kur viņa bijusi izvirzīta par vienu no astoņām loceklēm.

Māra Lāce, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vadītāja. Vienmēr ar patiesu interesi lasu vai klausos intervijas ar viņu un domāju par sievietes stāju kultūrā.

Zane Čulkstēna, Laikmetīgās mākslas centra kim? dibinātāja, zīmolu konsultācijas uzņēmuma ERDA un sociālo mediju rekrutēšanas uzņēmuma UpMatched īpašniece. Enerģijas spridzeklis, radošuma un analītiskās domāšanas apvienojums, lieliska humora izjūta un spēja aizraut apkārtējos. Tā laikam ir līdera definīcija…

Kristīne Opolais – sievietes vārds, kas nāk prātā, domājot par Latvijas sievietēm pasaules skatuvē.

Pastaigas lasītāju sieviešu līderu tops

Pirmo reizi balsot par savu sievieti līderi tika aicināti arī mūsu lasītāji! Piedāvājam jums balsojuma uzvarētāju sarakstu desmit jomās. Vietas ir sakārtotas atbilstoši kandidātes pieminēšanas biežumam. Katras jomas pirmās vietas ieguvēja saņems redakcijas speciālbalvu!
Paldies visiem, kas piedalījās balsošanā mūsu portālā un sociālajos tīklos!

Mode

foto: no žurnāla "Pastaiga" arhīva
Iveta Vecmane.

1.    Iveta Vecmane, stiliste, modes dizainere, zīmola Iveta Vecmane dibinātāja
2.    Laima Jurča, modes dizainere
3.    Katja Šehurina, modes dizainere, zīmola Katya Katya London dibinātāja
4.    Olga Kolotova, stiliste, žurnāla Pastaiga modes redaktore
5.    Liene Stūraine, žurnāla Pastaiga galvenā redaktore

Sociālo mediju influenceri

foto: no žurnāla "Pastaiga" arhīva
Aļona Grevcova.

1.    Aļona Grevcova, zīmola Noname Atelier dibinātāja
2.    Diāna Kubasova, modele un skaistumkonkursu dalībniece
3.    Agnija Grigule, influenceru un sociālo mediju aģentūras Honeymoon High dibinātāja un radošā direktore
4.    Kristīne Virsnīte, raidījuma Māmiņu klubs vadītāja
5.    Elizabete Gorina, dzīvesstila un modes blogere

Māksla/Literatūra/Kultūra

foto: Juris Rozenbergs
Katrīna Jaunupe.

1.    Katrīna Jaunupe, Fonda Mākslai vajag telpu vadītāja un izstāžu cikla LMA100 kuratore
2.    Dace Lielā, gleznotāja, Purvīša balvas 2021 nominante
3.    Agita Putāne, mākslas galerijas Putti īpašniece
4.    Gundega Repše, rakstniece un mākslas zinātniece
5.    Marina Gaļevska, detektīvromānu autore

Teātris/Kino

foto: Kristaps Kalns
Dita Rietuma.

1.    Dita Rietuma, kinokritiķe
2.    Guna Zariņa, JRT aktrise
3.    Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Dailes teātra aktrise
4.    Dita Lūriņa, Latvijas Nacionālā teātra aktrise
5.    Olga Dreģe, Dailes teātra aktrise

Bizness

foto: no žurnāla "Pastaiga" arhīva
Vita Liberte.

1.    Vita Liberte, zvērināta advokāte un mecenāte, VW Foundation dibinātāja
2.    Ieva Treija, uzņēmuma Gemoss dibinātāja
3.    Benita Daniļenko, SIA Domenikss valdes priekšsēdētāja
4.    Aija Šmidre, izdevniecības Rīgas Viļņi valdes priekšsēdētāja
5.    Solvita Kabakova, foruma LĪDERE dibinātāja
6 – Zinātne/Izglītība/Medicīna
1.    Jana Janovska, dermatoveneroloģe Latvijas Dermatovenerologu Asociācijas biedre, Eiropas Dermatoveneroloģijas akadēmijas biedre
2.    Madara Šaicāne, pasniedzēja un fotogrāfe
3.    Inga Mīdere, pamatskolas Brīvā Māras skola veidotāja un idejas autore
4.    Iveta Mintāle, kardioloģe
5.    Rūta Muktupāvela, Latvijas Kultūras akadēmijas rektore

Mūzika

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Iveta Apkalna.

1.    Iveta Apkalna, pasaulē slavenākā latviešu ērģelniece
2.    Inese Galante, operdziedātāja, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere un Lielās mūzikas balvas 1994. gada laureāte
3.    Aiga Leitholde, bloga Muzikālas piezīmes autore, raksta par mūziku, mūziķiem, koncertiem, albumiem un ar tiem saistītiem atgadījumiem, stāstiem un domugraudiem
4.    Ksenija Sidorova, akordeoniste, Lielās mūzikas balvas 2012. gada laureāte
5.    Kristīne Balanas, vijolniece

Sports

foto: no žurnāla "Pastaiga" arhīva
Ulla Zirne.

1.    Ulla Zirne, kamaniņu braucēja
2.    Rebeka Koha, svarcēlāja, 2017. gada un 2018. gada pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvēja, 2018. un 2019. gada Eiropas čempione
3.    Anastasija Sevastova, Latvijas sieviešu tenisa pirmā rakete
4.    Laura Ikauniece, vieglatlēte, startē daudzcīņas sacensībās
5.    Aļona Ostapenko, Latvijas sieviešu tenisa otrā rakete

Arhitektūra un dizains

foto: LETA
Brigita Bula.

1.    Brigita Bula, arhitekte, Latvijas Arhitektūras lielās gada balvas 2019 ieguvēja
2.    Agnese Rudzīte, interjeru dizainere
3.    Vēsma Kontere-McQuillan, arhitekte un interjeru māksliniece
4.    Zaiga Gaile, arhitekte
5.    Dace Zālīte, interjeru dizainere

Politika

foto: no žurnāla "Pastaiga" arhīva
Beata Jonite.

1.    Beata Jonite, Latvijas Republikas Ekonomikas ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos
2.    Sandra Kalniete, mākslas zinātniece, politiķe, rakstniece un diplomāte, Eiropas parlamenta deputāte
3.    Vaira Vīķe-Freiberga, Latvijas Valsts prezidente 1999.–2007. gadā
4.    Dace Melbārde, politiķe, Eiropas Parlamenta Kultūras un izglītības komitejas vicepriekšsēdētāja, bijusī Latvijas kultūras ministre
5.    Ināra Mūrniece, Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāja