foto: Olga Sun Roz
Jaunie un karstie. 24 gadus vecais mākslinieks Mark Sun Roz: "Pasaulei ir vajadzīgs mīlētspējīgs cilvēks"
Dzīvesstils
2019. gada 15. jūlijs, 07:44

Jaunie un karstie. 24 gadus vecais mākslinieks Mark Sun Roz: "Pasaulei ir vajadzīgs mīlētspējīgs cilvēks"

Anita Sedliņa

Pastaiga

Tēlotājmākslā neierasti digitālās pasaules personāži, laikmetīgums, ironija un izaicinājums – tāda ir 24 gadus vecā Mākslas akadēmijas tēlniecības katedras maģistrantūras studenta, tēlnieka Mark Sun Roz daiļrade. Ar cēliem, mērķtiecīgiem nolūkiem iekļūt pasaules mākslas annālēs un vienlaikus skaidru izpratni, ka nauda, panākumi un slava ir sekundāras dzīves vērtības.

Ko tu teiktu, ja tev vajadzētu par sevi pastāstīt pavisam svešam cilvēkam?
Esmu jauns, spēcīgs mākslinieks, kurš nedomā tikai par sevi vien. Ja mani atbalstīsiet, tas nebūs veltīgi.

Kuru savu sasniegumu tu šobrīd vērtē visaugstāk?
Ja cilvēki, kurus nepazīstu, saka – vecīt, tu mani iedvesmo, sekoju līdzi tavai darbībai, tu esi laba cilvēka paraugs! – es šajos mirkļos jūtu, ka esmu kaut ko paveicis.

Kas ir tavi elki, iedvesmas avoti, autoritātes?
Par iedvesmas avotiem, kas mani uzmundrina radošam darbam, var kļūt pilnīgi viss. Bet, strādājot pie mākslas, lai taptu kas jauns, cenšos sevi nesalīdzināt ar citiem. Augstu vērtējot viņu vērienīgumu, sekoju holandiešu multimākslinieka Josefa Klibanska, krievu kalligrafiti stila meistara Pokras Lampas, amerikāņu tēlnieka un arhitekta Daniela Āršema un Demjena Hērsta daiļradei, Elona Maska darbībai.

Labākais padoms, ko esi no kāda saņēmis?
“Cilvēka dzīvē galvenais ir ģimene. Nauda, panākumi un slava ir sekundāras.” Es to saprotu tā, ka mūsu galvenais resurss ir laiks un tas ir jāiegulda rūpēs par tuvākajiem cilvēkiem, attiecībās, bērnos, mīlošas ģimenes izveidē. Mīlēt spējīgs cilvēks ir vajadzīgs visai pasaulei!

Atziņa, kurai nešaubīgi tici? Vai – tavs dzīves moto.
Nekad nepadoties, atradīs tikai tas, kurš meklēs! Ļoti vienkārši – tas, kurš nemeklē, tas noteikti neatradīs, un tas, kurš ceļā uz lielo mērķi padodas, nekad to nesasniegs. Kamēr esi dzīvs, nav iemesla apstāties.

Par ko tu labprāt pasmejies?
Par bērnības draugu jokiem. Varam staigāt par veikalu Maxima, otram sejā iemest desas luņķi un mēģināt izlikties, ka tas bija netīšām, ka esam normāli veikala apmeklētāji.

Kas tevi aizkustina?
Trap mūzika (Hiphopa mūzikas paveids ar dažādiem tehno un dubstep elementiem. – A. S.). Tā sader ar manu smadzeņu mehānismu, viss sāk kustēties, grozīties, ģenerēt enerģiju, idejas lēkā, acis izspiežas, zosāda uzmetas, viss kļūst stilīgs, dzīve kā episks ceļojums, viss, ko rada cilvēks – brīnums, un dzīves jēga ir pati dzīve.

Cik svarīgs tev ir tavs vizuālais tēls? Kā tu veido savu imidžu?
Es savu stilu aprakstu kā intelektuālu funky. Man ir svarīgi izskatīties glīti, lai justu pārliecību, taču es labprāt izcelšos ar nelieliem krāsu pleķiem, apdrukām ar divdomīgām vai slepenām nozīmēm.

Kā atpūties, lai patiešām atpūstos?
Ideāla atpūta ir nevis tad, kad visu noliek pie malas un aizmirst par rūpēm, bet, kad ir iespēja rūpes ieraudzīt citā kontekstā. Nekad neatbrīvojos no domām par mākslu, bet, pastaigājoties kopā ar draugiem, vēroju, kas notiek pilsētā, redzu sevi šajā kontekstā. Tad manī ieplūst svaigas, jaunas domas un vēlme turpināt.

Vai tev ir kādi citi talanti?
Māku uzmest kūleni jeb backflip (Marks ir pieticīgs puisis, backflip patiesībā nozīmē atmugurisko salto. – Red.) un spēlēt mūzikas instrumentus.

Ar ko tu nodarbojies brīvajā laikā?
Ar skeitbrodu, inženieriju un konspiroloģiju.

Vai tev ir mājdzīvnieks?
Mums ar sievu ir kāmis Hroms, kuram ir gaiši pelēkas, par viņu pašu garākas spalvas un rozā plaukstiņas. Neko mīlīgāku dzīvē nezinu!

Laimes mirklis ir...
Kad izdodas, kad esmu paveicis iecerēto.

Kas tevi visvairāk pārsteidz šajā pasaulē?
Tas, ka mūsu, cilvēku, uz Zemes ir tik daudz.

Tu mēdz savu vārdu ierakstīt Google meklētājā?
Protams, bet bez lielas intereses.

No kā tu varētu atteikties mākslas vārdā?
No slinkuma un nepārliecinātības.

Ar ko sākas tava diena?
Kladē ik rītu ierakstu 10 mērķus tā, it kā tie jau būtu sasniegti. Zināt, ka domas materializējas? Tas tiešām palīdz pareizi noskaņoties dienai un strādāt īstajā virzienā.

Kādu mūziku tu klausies?
No jaunajām grupām – Face un Kizaru, bet lielākoties Gorillaz, Red Hot Chilli Peppers, Cypress Hill.

Kas tev šķiet visgrūtākais dzīvē?
Būt patiesi atklātam. Fjodors Tjutčevs teicis: “Katra izteiktā doma ir meli.”

Ko tu gribētu sasniegt?
Lielais mērķis ir kļūt par pasaules līmeņa mākslinieku, ieiet pasaules vēsturē, būt ieguldījumam kultūrā un motivēt darbam nākamās paaudzes. Mazais mērķis ir nopelnīt miljonu, lai ērtāk dzīvojas un strādājas.