Tumsonība, māņi, placebo efekts? Homeopātija "paņemta pie dziesmas" pasaules līmenī
Homeopātiskie līdzekļi šobrīd ir zāļu statusā. ASV un Lielbritānijā lietošanas efektu lūgts pierādīt, un tas var draudēt ar to, ka ražotājam nāksies uz iepakojuma norādīt "Šis līdzeklis reāli nedarbojas", proti, ja zāles palīdzējušas, tad tas ir placebo efekts, nevis ārstēšana.
Esi vesels
2016. gada 24. novembris, 06:44

Tumsonība, māņi, placebo efekts? Homeopātija "paņemta pie dziesmas" pasaules līmenī

Jauns.lv

"Šis līdzeklis nedarbojas” – tamlīdzīgam uzrakstam turpmāk būs jābūt norādītam uz homeopātijas preparātiem Amerikā gadījumā, ja nav nekādu zinātnisku pierādījumu par uzlējuma, tinktūras vai drapīšu efektu, uzlabojot to lietotāja veselību. To paredz jauns ASV Federālās tirdzniecības nolēmums. Līdzīgs solis sperts arī Lielbritānijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Homeopātisko preparātu tirgus ir daudzmiljonu bizness, kas turpina eksistēt, iespējams, naivu un veselības ligu nomocītu personu dēļ. Arī Latvijā homeopātija tiek definētas kā zāles un tiek iekļautas Zāļu valsts reģistrā. Tās ir atļautas Eiropā, un tām ir savs stingrs regulējums.

Ja jau zāles, tad - pamatojums?

Jaunais nolēmums ASV beidzot liks homeopātiskos līdzekļus marķēt tādā pašā standartā kā tradicionālus medikamentus, vēsta „Business Insider”.  Līdz ar to tiem būs arī līdzīgas prasības, proti, jābūt zinātniskos pētījumos balstītiem secinājumiem par šo līdzekļu spēju ārstēt. Tagad tādu nav. Te jāsaka, ka ražotājus gaida skumji laiki, jo lielākajā daļā produkcijas nāksies norādīt frāzi „Šis līdzeklis reāli nestrādā”.

Šobrīd gan ASV, gan Lielbritānijā homeopātijas industrijai pavēlēts organizēt darbu pie pētījumiem, kuros viņu produkcijas efektivitāte vai nu tiek zinātniski pierādīta, vai arī tiek atzīts, ka to pierādīt nav iespējams un attiecīgi efekts no šo līdzekļu lietošanas saucams par placebo efektu.

Populārākais uzskats par homeopātijas lietderību: tas esot organismam saudzējošākais ārstēšanās veids. Tagad, ja nekādi zinātniskie pētījumi reālu ārstniecības efektu neuzrādīs, ražotājam nāksies atklāt „noslēpumu”- efekta nav.

Pagaidām visi paziņojumi par konkrēta līdzekļa efektivitāti balstās arhaiskos pieņēmumos par konkrētu augu, dzīvnieku, minerālu izcelsmes vielu sajaukuma formulas vērtīgumu. Lielākoties šīs dogmas datējamas ar tālo 18.gadsimtu. Tās ir senas „zāļu sieviņu” teorijas, kas mūsdienu medicīnas un zinātnes kontekstā vairs neiztur nekādu kritiku, ziņo britu medijs Metro.co.uk. Tas arī piebilst, ka Lielbritānijā šobrīd ir divas slimnīcas, kurās kaites ārstē arī ar homeopātiskiem preparātiem, turklāt dara to no valsts līdzekļiem, proti, nodokļu maksātāju naudas. Tāpat portāls atzīmē, ka homeopātiskos paņēmienus savām govīm pielieto arī princis Čārlzs, kad „gotiņas ir nedaudz stresainas”.

Kā strādā 18.gadsimta dogmas

Tomēr lielākajā daļā Lielbritānijas pret šiem „ārstniecības” līdzekļiem oficiāli ir noraidoša attieksme, tos neuzskata par zālēm, ko efektivitātes ziņā varētu tiešām saukt par zālēm. Daudzi homeopātiskie līdzekļi tiekot atšķaidīti tādā mērā, ka vairs ne tuvu nelīdzinās formulām, pēc kurām tie vispār parādījās viduslaikos un pēcāk. Tātad preparāta nosaukums, ja tā var teikt, glabā veco uzticamo leģendu par brīnumaino sastāvu, bet patiesībā pudelīte satur tikai vāju atblāzmu no tā. Un pilnīgi noteikti nespēj palīdzēt sirdzējam. Pētījumā 2010.gadā britu Zinātnes un tehnoloģiju komiteja secināja, ka starp homeopātisko ārstēšanu un placebo efektu principā varot likt vienādības zīmi.

Homeopātijas jomā Latvija seko visām Eiropas direktīvām. Patlaban uz produkcijas iepakojumiem ir norādīts zāļu homeopātiskais raksturs, aktīvo vielu saturs, kā arī kvalitātes un drošības garantijas.

Jāpiebilst, ka par homeopātisku līdzekli nav uzskatāma tā dēvētā tautas metode jeb labi zināmi paņēmieni veselības uzlabošanai, piemēram, liepziedu tējas dzeršana vai ķiploku ēšana gripas plosīšanās laikā. Tomēr pielīdzināt homeopātiskos preparātus vitamīniem un uztura bagātinātājiem arī nav korekti. Uztura bagātinātāji ietilpst pārtikas produktu kategorijā. Homeopātiskie līdzekļi tiek reģistrēti kā zāles un pakļaujas Farmācijas likumam.

Latvijā populārā blogere Ksenija: "Nejauciet ar fitoterapiju"

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ksenija Andrijanova, kura sociālo tīklu vidē plaši zināma kā pamatoti skaļu viedokļu paudēja attiecībā uz uztura zinātni, veselības veicināšanas jautājumiem un šarlatānisma klātesamību tajā visā, portālam Kasjauns.lv pauž, ka pilnībā atbalsta iecerētos marķējumus uz homeopātiskajiem līdzekļiem. 

"Šo soli viennozīmīgi atbalstu. Redzu arī to, ka Latvijā ir aktualizējusies kritiskā domāšana, kas priecē. Attieksme arī ir mainījusies, taču pārsvarā tiem cilvēkiem, kas  vienkārši īsti nezināja, kas tā homeopātija tāda ir. Tos, kas izvēlas ticēt bez pierādījumiem, pārliecināt ir grūti vai nav iespējams. Homeopātija ir vai nu placebo efekts, vai nu nekāda efekta - saslimšana pāriet pati par sevi. Un ļoti būtiski ir nejaukt homeopātiju ar fitoterapiju - ārstnieciskajiem augiem. Fitoterapija darbojas - tā ir zinātniski pierādīta. Homeopātija ir vienas personas izdomātā pasaka, kurai pat nav senu tradīciju - tā radusies 18. gadsimtā un ir pretrunā ar fizikas un ķīmijas likumiem," komentē Ksenija.


Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock