Vai ūdens plastmasas pudelē ir veselīgāks par krāna ūdeni? Uzzini patiesību
Ne vienmēr fasētais ūdens ir vērtīgāks par krāna ūdeni.
Esi vesels
2014. gada 4. februāris, 14:44

Vai ūdens plastmasas pudelē ir veselīgāks par krāna ūdeni? Uzzini patiesību

Jauns.lv

Pudelē pildīts ūdens maksā līdz pat 300 reizēm dārgāk par ūdeni no krāna. Taču tā lielākā vērtība visbiežāk ir zīmols un veikls mārketings, nevis tīrība, kalnu avota dzidrums vai unikālas minerālvielas, ko tas satur.

Konsultē:

Jānis Brizga

, biedrības “Zaļā Brīvība” vadītājs

Ne vienmēr fasētais ūdens ir vērtīgāks par krāna ūdeni

Daudzos gadījumos fasētā ūdens ražotāji patērētājiem nesniedz atbildes uz būtiskiem jautājumiem. Piemēram, kur ūdens iegūts, vai tā tīrība tiek pārbaudīta un – kādā veidā. Trūkst arī informācijas par to, vai pārbaudēs kādreiz ir konstatēts kādu vielu piejaukums. Lielākā daļa ražotāju, un tās lielākoties ir milzīgas globālās korporācijas – Pepsi, Aquafina, Coca-Cola, Dasani, Crystal Geyser un Nestle, šos faktus neatklāj. Viena no ietekmīgākajām vides organizācijām Amerikā Environmental Working Group (Vides darba grupa) ir padziļināti pētījusi pudeļu ūdens tēmu un konstatējusi, ka ASV no 173 pārbaudītajiem ūdens ražotājiem 18% ražotāju neatbilda fasētā ūdens standartiem, bet 32% nevarēja atbildēt uz pētījumā uzdotajiem jautājumiem. Un, ja jau pudeļu ūdens veselīgums ārpus reklāmas ir grūti pierādāms, Environmental Working Group iesaka visiem labāk uzturā lietot krāna ūdeni, kas bieži būs gan tīrāks, gan lētāks, turklāt netiks radīti lieki atkritumi, ražojot plastmasas pudeles un fasējot tajās ūdeni dzeršanai.

Latvijā no 45 fasētā ūdens ražotājiem tikai trīs iegūst dabīgo minerālūdeni

Saskaņā ar Eiropas Savienības normatīviem fasēto ūdeni iedala trīs grupās: dabiskais minerālūdens, avota ūdens un dzeramais ūdens. Dabiskais minerālūdens ir ūdens, kas iegūts pazemes ūdens atradnes vietā vai vairākos urbumos, kam jāatrodas blakus rūpnīcai, kur to pilda pudelēs. Pārtikas un veterinārā dienesta informācija liecina, ka Latvijā reģistrēti 45 fasētā ūdens ražotāji, taču tikai trīs no tiem iegūst un ražo dabisko minerālūdeni, tātad pārējie visdrīzāk fasē ūdensapgādes uzņēmumu piegādātu ūdeni – ļoti iespējams, to pašu, kas mūsu mājās tek no krāna.  Fasētā dzeramā ūdens patēriņš mūsu valstī pieaug, īpaši – līdz ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos: jo turīgāki jūtamies, jo vairāk pērkam veselību un tīrību pudelēs. 2012. gadā Latvijā izdzēra 56 miljonus litru pudeļu ūdens, un paredzams, ka šā produkta patēriņš pieaugs tieši tāpēc, ka pudeļu ūdens lietošana parasti iet roku rokā ar ienākumu palielināšanos.  Zemkopības ministrija bija rosinājusi izmaiņas normatīvos, paredzot marķējumā norādīt ūdens ieguves vietu, bet, ja ūdens pildīts no krāna, marķējumā būtu jāmin konkrētā ūdensapgādes uzņēmuma nosaukums. Taču ražotāju lobija ietekmē šie noteikumi ir iesprūduši varas gaiteņos.

Pirms iegādājies ūdens pudeli, izpēti marķējumu

Ko darīt patērētājam, kas tomēr pērk pudeļu ūdeni? Pirmām kārtām iegādājoties dzeramo ūdeni, vajadzētu pievērst uzmanību marķējumam uz ūdens iepakojuma, jo tikai uz dabiska minerālūdens un avotu ūdens iepakojuma drīkst būt uzraksts – minerālūdens. Tāpat saskaņā ar likumdošanu uz iepakojuma jābūt norādītai informācijai par ūdens sastāvu, ieguves vietu, informācijai par ražotni un dabisko minerālvielu jonu koncentrāciju.Stāsta, ka veselībai nepieciešams izdzert astoņas glāzes ūdens dienā. Šis populārais apgalvojums gan nekur nav zinātniski pierādīts, taču, ja tam ticat, tad labāk savas astoņas glāzes nelejiet no plastmasas pudelēm. Lielākoties krāna ūdens Latvijā ir garšīgs un kvalitatīvs, turklāt papildus tīrībai var izmantot ūdens filtru. Ja ūdens jāņem līdzi, tad izmantojiet metāla pudeles – tās ir daudzkārt lietojamas. Un galu galā – katram cilvēkam Latvijā, vienā no zaļākajām valstīm pasaulē, ir visas iespējas atrast savu avotu.


Teksts: žurnāls Ko ārsti Tev nestāsta/Foto: Shutterstock, All Over Press