Kāpēc tev ir jāsporto? 27 zinātniski pamatoti iemesli
Sports mūsdienu mazkustīgajā laikmetā ir nepieciešams vairāk nekā jebkad agrāk.
Esi vesels
2014. gada 27. februāris, 07:12

Kāpēc tev ir jāsporto? 27 zinātniski pamatoti iemesli

Jauns.lv

Daudzas no mums katru gadu iesāk ar apņemšanos vairāk sportot. Sākums vienmēr ir entuziasma pilns, bet ar laiku sporta zāles kļūst arvien tukšākas un tukšākas… Portāls BuiltLean.com apkopojis 27 zinātniski pamatotus iemeslus, kāpēc sports nāks tev par labu.

1.    Sports samazina holesterīna līmeni

Regulāras fiziskas aktivitātes samazina „sliktā” holesterīna līmeni asinīs, savukārt „labā” holesterīna paliek vairāk.

2.    Tu labāk gulēsi

Visiem labi zināms, ka pēc kārtīgas izkustēšanās ir labāks un saldāks miegs. Cilvēki, kuri regulāri sporto, ātrāk iemieg un ciešāk guļ.

3.    Tas uzlabo pašapziņu

Regulāra sportošana izmainīs tava ķermeņa aprises – tas kļūs slaidāks un stingrāks. Pat ja izmaiņas patiesībā nemaz nebūs tik lielas, tava pašapziņa tik un tā augs!

4.    Sports pazemina asinsspiedienu

Ja tev jau ir augsts asinsspiediens, tad biežas sportošanas rezultātā tas pazemināsies. Taču, ja no šādas problēmas vēl neciet, tad fiziskas aktivitātes no tās pasargās arī turpmāk.

5.    Tas mazina muguras sāpes

Daudzām no mums darba diena paiet datora ekrāna priekšā. Šādu profesiju neatņemama sastāvdaļa diemžēl ir muguras sāpes. Pareizi izvēlēti vingrojumi stiprinās muguras muskuļus, kā arī uzlabos stāju. Sāpēm varēsi pamāt ardievas!

6.    Sportošana samazina traumu risku

Ja tev ir veselīgs un trenēts augums, iespēja iegūt traumu ir daudz mazāka nekā cilvēkiem, kas ar sportu ir uz „jūs”.

7.    Regulāras fiziskas aktivitātes pasargā no vairākiem vēža veidiem

Vairākos zinātniskos pētījumos pierādījies, ka regulāra sportošana par 40% samazina resnās zarnas vēža risku, kā arī var pasargāt no krūts vēža.

8.    Tas paātrina vielmaiņu

Lieko kilogramu apkarotājas priecāsies uzzināt, ka sports ne tika sadedzina kalorijas, bet arī paātrina vielmaiņu. Tādā veidā kalorijas tiek patērētas pat tad, kad aktīvi nekusties.

9.    Tas padara tevi lokanāku

Staipīšanās ir nepieciešama pirms un pēc treniņa. Ilgtermiņā tā mazinās artrīta  izraisītās sāpes un iekaisumu.

10.    Sportošana padarīs tevi spēcīgāku

Aizmirsti par neatveramām ievārījuma burciņām! Turklāt sports palīdzēs daudz vieglāk veikt tādas ikdienas darbības kā piecelšanos no krēsla vai smagu priekšmetu cilāšanu.

11.    Tas pasargās tevi no cukura diabēta

Sports uzlabo muskuļu šūnu spēju pārstrādāt glikozi, kā arī pasargā no 2.tipa diabēta.

12.    Tas uzlabo libido un seksuālās spējas

Fiziskas aktivitātes veicina seksa hormona testosterona izdalīšanos, kas cels tavu libido. Savukārt vīriešiem jāatceras, ka regulāra izkustēšanās veicina asins cirkulāciju, kas pasargā no impotences.

13.    Sports samazina sirds slimību risku

Regulāra (uzsveram, regulāra!) sportošana stiprina sirdi un uzlabo sirdsdarbību. Sirds slimības ik gadu ir biežākais nāves cēlonis Latvijā, tāpēc šim punktam jāpievērš pastiprināta uzmanība.

14.    Sports ir patīkams

Tā patiešām ir! Turklāt tagad sporta zāles (un ne tikai) piedāvā tik daudz dažādu fizisko aktivitāšu veidu, ka ikkatrs var atrast sev piemērotāko.

15.    Fiziskas aktivitātes pagarina mūžu

Sportisku cilvēku vidējais mūža garums krietni pārsniedz pārējo cilvēku nodzīvotos gadus. Un kurš gan negrib vēl cienījamā vecumā būt labā formā?

16.    Tas uzlabo līdzsvaru un koordināciju

Sports palīdzēs trenēt līdzsvaru un tā saucamo „kinētisko izjūtu”. Ja tev tā piemīt, tu labi jūti savu vietu telpā un veikalu šaurajās ejās neieskrien plauktos.

17.    Sportiskas aktivitātes mazina depresiju

Tās lieliski prot uzlabot garastāvokli, kā arī uzveic stresu. 2011.gada pētījumā skaidrots, ka sportu šādā ziņā var salīdzināt pat ar antidepresantiem.

18.    Sports nāk par labu gremošanas sistēmai

Pasportošana vajadzīga cilvēkiem, kuriem ir žultsakmeņi vai kuri cieš no aizcietējumiem. Tas pasargās arī no iekšējo hemoroīdu mezglu veidošanās.

19.    Sports, protams, palīdz zaudēt svaru

Sportošanas rezultātā tiek sadedzinātas kalorijas, kas citādi būtu pārvērtušās taukos.

20.    Tas spēcina imūnsistēmu

Jebkurš ārsts tev pateiks, ka nevienas zāles vai uztura bagātinātāji tik labi nepasargās no slimībām kā regulāra fiziska slodze. Vislabāk, ja kaut nedaudz sportosi katru dienu!

21.    Tas stiprinās tavus kaulus

Svaru cilāšanai ir viens milzīgs pluss – tā var pasargāt tevi no osteoporozes. Pārsteidzošā kārtā šāda diagnoze dzīves laikā tiek noteikta katrai otrajai sievietei.

22.    Sports attīsta koncentrēšanās spēju

Sportošana ir ne tikai ķermenim, bet arī garam! Tā tev palīdzēs labāk koncentrēties, plānot, rast risinājumu problēmsituācijās un stiprinās atmiņu, jo tavām smadzenēm pieplūdīs vairāk skābekļa.

23.    Tas mazinās sāpes

Trenēti muskuļi un locītavas nozīmē, ka tu ilgāk varēsi nosēdēt, neizjūtot diskomfortu. Tātad, ja tu strādā sēdošu darbu, sports ir absolūti nepieciešams!

24.    Ar sporta palīdzību atbrīvosies arī no taukiem ap iekšējiem orgāniem

Tu to neredzēsi tikpat labi kā „riepiņas” sarukšanu, bet tavai veselībai tas ļoti nāks par labu!

25.    Tev būs vairāk spēka

Regulāra sportošana dod papildus enerģiju – tas attiecas pat uz cilvēkiem, kas veselības problēmu dēļ izjūt pastāvīgu nogurumu. Tāpēc ikrīta kafiju vari aizvietot ar nelielu skrējienu tuvējā parkā.

26.    Sports var pasargāt no Alcheimera slimības

Nesenos pētījumos atklājies, ka sportošana palīdz saglabāt asu prātu arī vecumdienās. Regulāri nodarbojies ar sportu tad, ja vēlies izvairīties no Alcheimera slimības un citām garīgām kaitēm, kas saistītas ar novecošanu.

27.    Tas palīdzēs īstenot tavu potenciālu

Ja ķermenis tev sagādā raizes, tad tu nejūties tik laba, cik varētu būt. Uzlabo savu ķermeni, lai sasniegtu savu spēju maksimumu ne tikai fiziskajā, bet arī garīgajā plaknē.

Kasjauns.lv/Foto: All Over Press