Vai beztauku produkti patiešām ir veselīgi? Kliedējam mītus
Izrādās, ka tā saucamie beztauku produkti patiesībā satur dažādus biezinātājus, cukurus, cieti un nebūt nav veselīgi.
Histērija, kas sacēlusies par taukiem uzturā, mūsdienās tiek krietni pārspīlēta. Veikalos plašā klāstā var iegādāties beztauku produktus, kas tapuši pārtikas pārstrādes procesā, un tajos tikpat kā nav taukvielu. Minot produktu labās īpašības, arī Eiropā arvien vairāk tiek uzsvērts, ka tajos nav taukvielu. Lai gan tā ir taisnība, ka pārlieku daudz tauku uzturā var pārslogot aknas un veicināt citas veselības problēmas, tiek ignorēts, ka tauki ir viena no trim neizvietojamajām makrouzturvielām un atsevišķi tauki ir vajadzīgi, lai organisms būtu vesels. Tāpat kā olbaltumvielas jeb proteīni un ogļhidrāti, taukvielas ir svarīgs kaloriju avots.
Mums ir nepieciešamas neaizvietojamās taukskābes, piemēram, linolskābe un linoleīnskābe, Omega 6 un Omega 3 taukskābes, lai nodrošinātu vairākas svarīgas funkcijas.
• ķermeņa temperatūru, it īpaši ziemā, jo, šķeļoties taukiem, rodas siltums. Eskimosu diētā aptuveni 60% kaloriju nodrošina tauki, un, ievērojot ikdienā šādu diētu, eskimosi neslimo ar sirds slimībām.
• Pareizai hormonu darbībai, it īpaši sievietēm.
• Lai nodrošinātu šūnu izturību.
• Lai uzņemtu un uzglabātu taukos šķīstošus vitamīnus, īpaši D vitamīnu, kas nepieciešams, lai zarnās tiktu uzsūkts kalcijs. Ja mēs nesaņemam labas kvalitātes taukskābes, var rasties D vitamīna līmeņa rezervju izsīkšana un kā sekas kaulu sairšana.
Piesātinātajiem taukiem, kas pēdējo 30 vai 40 gadu laikā kļuvuši par sabiedrības biedu, ir svarīga loma mūsu veselības norisēs. Labas kvalitātes piesātinātie tauki spēcina cilvēka imūnsistēmu, aizsargā aknas no uzņemtā alkohola, tiem ir pretmikrobu iedarbība, un būtiska loma kaulu pārveidošanās procesā, aizsargājot kaulos esošo kalciju no kaitīgās brīvo radikāļu ietekmes. Starp dažādām veselības problēmām, kas ir saistītas ar taukskābju trūkumu organismā, varam minēt sausu ādu, ekzēmu, enerģijas trūkumu, traucētu nieru darbību, lēnu brūču dzīšanu, infekcijas un depresiju, kā arī spontāno abortu un nespēju ieņemt bērnu. Ja neaizstājamo taukskābju daudzums organismā ir nepietiekams, tas atstāj graujošu iespaidu uz nervu sistēmu, it īpaši uz augļa, jaundzimuša un maza bērna smadzeņu attīstību. Tas var arī veicināt uzvedības problēmas un radīt biežas garastāvokļa maiņas, piemēram, vardarbības uzliesmojumus un agresiju, sociālo izolāciju un pašsakropļošanos.
Ēdot produktus, kas nesatur taukus, ne vienmēr var panākt svara samazināšanos. Tauki rada sāta sajūtu. Ēdot produktus, kuros ir taukvielas, jūtam, ka esam pietiekami paēduši. Ja ēdienā nav tauku, mēs turpinām ēst, līdz pārēdamies, un tādējādi uzņemam vairāk kaloriju, nekā būtu varējuši uzņemt, ja, piemēram, salātiem būtu pieliets nedaudz olīveļļas vai uz maizes būtu uzsmērēts sviests. Tauku aizstāšana ar beztauku produktiem (piemēram, ar beztauku krējumu) un tā sauktajiem maztauku produktiem parasti notiek, izmantojot dažādus biezinātājus, cukurus un cieti. Tādējādi šie produkti ir ne tikai nesabalansēti, bet arī negaršīgi. Labāk apēst pustējkaroti īstas mantas, nevis divas karotes aizstājēja. Labas kvalitātes tauki ir extra virgin olīveļļa, rafinēta sezama un saulespuķu eļļa, nerafinēta linsēklu eļļa, valriekstu eļļa, ekoloģiski tīrs sviests un dzidrinātais sviests jeb gī. Tāpat arī noderīgi ir tauki, kas iegūti no veselīgiem un dabiski audzētiem mājlopiem. Cilvēki jau kopš seniem laikiem tos ir lietojuši, un līdz šim šie tauki nav tikuši saistīti ar deģeneratīvajām slimībām vai aptaukošanos.
Vidēji, ja ēdienu gatavojat paši, dienā pietiek ar divām līdz trim ēdamkarotēm veselīgu taukvielu, lai nodrošinātu nepieciešamo neaizstājamo taukskābju devu. Tomēr svarīgi ir izvairīties no produktiem, kas vārīti eļļā, – čipsiem, hidrogenētiem taukiem un taukiem, kas iegūti no neveseliem un komerciāli audzētiem dzīvniekiem.
Rūpnieciski ražoti mazkaloriju pārtikas produkti un našķi nekad nerada sāta sajūtu, tie veicina kāri pēc saldumiem, liek pārēsties un justies neapmierinātiem. Labas kvalitātes tauki, kas satur neaizstājamās taukskābes, ir nepieciešami labam ādas, matu un nagu izskatam, imūnsistēmai, sirdij, aknām, smadzenēm, nerviem un labsajūtai, ko mums rada garšīgs un veselīgs ēdiens.