Slimība, kas spēlē paslēpes. Viss, kas tev jāzina par Laimas slimību
Atpūtu brīvā dabā traucē baudīt bailes no ērcēm un to kodienu izraisītajām sekām.
Esi vesels
2014. gada 12. jūlijs, 07:42

Slimība, kas spēlē paslēpes. Viss, kas tev jāzina par Laimas slimību

Kasjauns.lv

Vasara ir laiks, kad vēlamies doties brīvā dabā, taču vienmēr pastāv risks sastapties ar inficētu ērci. Ar Laimas slimību var saslimt ikviens no mums, tāpēc vērts iepazīties ar tās dažādajām izpausmēm.

Vairākumam cilvēku Laimas slimība jeb borelioze ir kā bubulis – viņi zina tikai trīs lietas: pirmkārt, pret Laimas slimību nav potes, otrkārt, ērces piesūkšanās vietā izveidojas sarkans plankums un, treškārt, dabūjot šo infekciju, dzīve kļūst par mēmajām šausmām. Kas tās par šausmām? Laimas slimībai ir trīs stadijas: pirmā stadija, kad iekož ērce, un mēneša laikā pēc kodiena uz ādas parādās sarkans nesāpīgs plankums. Pēc laika tas pazūd. Otrā ir tā saucamā izplatīšanās stadija, kad borēlijas sāk pastaigu pa organismu, izraisot dažādas iekšējo orgānu klīniskās izpausmes. Trešā ir vēlīnā jeb hroniskā stadija, kad borēliju rosīšanās rezultātā jau sākušies orgānu bojājumi. Kādā medicīniskā aprakstā teikts, ka Laimas slimība ir radniecīga sifilisam – ar līdzīgām izpausmēm, sekām un ārstēšanu.

•    

Pirmās stadijas

sarkanie plankumi (erytrema migrans) mēdz būt dažādi – no centa izmēra līdz plaukstas lielumam. Taču 10% slimnieku plankumu vispār nav. Pirmajā nedēļā vai vēlāk (pat mēnesi pēc ērces piesūkšanās) var pasliktināties pašsajūta un rasties mānīgs gripas iespaids: sagurums, galvassāpes, mazliet paaugstināta temperatūra, sāpes locītavās, nepamatota nervozitāte. Ar analīzēm Laimas slimību pirmajā stadijā (mēnesi un pat ilgāk) nav iespējams noteikt – diagnoze tiek balstīta uz klīniskām pazīmēm.   Diemžēl pilnīgu izārstēšanos garantē tikai tad, ja slimība atklāta sākuma stadijā. Tātad – pats svarīgākais ir pamanīt sarkano plankumu un tūdaļ doties pie ģimenes ārsta vai infektologa (palīdzēs arī dermatologs).  Laimas slimību ārstē ar spēcīgu un ilgstošu antibiotiku kursu, 90% gadījumu rezultāti ir pozitīvi. Arī vēlākajās stadijās jādzer antibiotikas, tikai to efektivitāte vairs nav tik augsta.

•    

Otrajā stadijā

baktērijas jau nokļuvušas asinīs un limfātiskajā sistēmā un savairojušās. Borēliju izraisītie iekaisumi var izpausties kā meningīts, sejas nerva iekaisums, meningoradikulīts, artrīts, ādas iekaisums, sirdsdarbības traucējumi, endomiokardīts, neiroborelioze, oftamoborelioze u.c.

•    Kā var noprast no slimnieku pieredzes, lai izārstētos no

trešās jeb hroniskās stadijas

, kad jau bojāti iekšējie orgāni, cilvēkam jābūt ļoti zinošam, apņēmīgam, pacietīgam un arī diezgan situētam... Hroniskās kaites izpaužas ar atkārtotiem saasinājumiem un miera periodiem, un katra saasinājuma laikā ārsti liek atkārtot antibiotiku kursu. Visneglītākā ielaistas Laimas slimības seja – sāpīgi vai nejutīgi sarkanzili plankumi uz ādas, kas atgādina apsaldējumus (visbiežāk – uz rokām un kājām).

Laima slimību var ārstēt arī ar dabiskiem līdzekļiem.

Dabiski līdzekļi Laimas slimības ārstēšanai

Daudzi eksperti uzskata, ka atveseļošanās procesā no Laimas slimības var palīdzēt alternatīvās medicīnas līdzekļi.

Ne vien Latvijā, bet arī Laimas slimības speciālistu valstī Amerikā šīs infekcijas noteikšana ārstiem sagādā grūtības – 55% analīžu ir kļūdaini. Iespējams, Laimas slimības atklāšana novēlotā formā ir globāla mēroga problēma. ASV ārsti kā primārās Laimas slimības pazīmes min galvassāpes, dažādas migrējošas sāpes, zarnu trakta problēmas, garastāvokļa svārstības, panikas lēkmes un miega traucējumus.

Antibiotikas nav vienīgās zāles, kas spēj apturēt šo postošo infekciju, un dažos gadījumos tās pat nav efektīvas. Kā apgalvo medicīnas doktors Īzaks Eliazs, kurš Kalifornijas pilsētā Sebastopolā dibinājis Amitābha klīniku un dziedināšanas centru, šūnu membrānas netiešā veidā aizsargā borēliju baktērijas no antibiotikām. Un ir vēl viens borēliju aizsardzības veids – tās var paslēpties tādās nervu sistēmas vietās, kur antibiotikas nespēj piekļūt. Tāpēc doktors Eliazs un citi Laimas slimības eksperti ir nonākuši pie secinājuma, ka borēliju izraisītā iekaisuma ārstēšanā vajadzētu izmantot arī alternatīvās medicīnas metodes. Turklāt tās palīdzēs organismam atgūt antibiotiku iznīcināto imunitāti, kas ir ļoti svarīgs ierocis cīņā pret jebkādām infekcijām.

Kas var palīdzēt Laimas slimniekiem

•    

Akupunktūra

spēs samazināt un pat novērst sāpes.

•  

 Ārstniecības augi

Andrographis paniculata, Stephania, Smilax un japāņu sūrene. Ārstniecības augu preparāti Samento, Banderol un Cat’s Claw (pirms lietošanas jākonsultējas ar speciālistu).

•    

Zaļā tēja ar kurkumīnu.

Kurkumīns zināms kā oksidatīvā stresa mazinātājs, tas arī stimulē antibiotiku efektivitāti.

•    

Cinks, B un C vitamīni.

Šo komponentu trūkums organismā var kavēt izveseļošanos no Laimas slimības.

•  

 Probiotikas

atjauno zarnu mikrofloru pēc antibiotiku kursa.

•  

 Fiziskās aktivitātes svaigā

gaisā rada skābekļa pieplūdumu asinīs un tādējādi ierobežo borēliju postošo darbību.

Iekaisuma apturēšanai doktors Eliazs iesaka lietot kurkumīnu, modificēto citrusu pektīnu un Tibetan Herbal Formula preparātus vienlaikus. Taču pirmām kārtām slimniekam vajadzētu ievērot zema glikēmiskā indeksa diētu, jo ogļhidrāti (īpaši cukurs) ir borēliju barošanās avots (no uztura jāizslēdz rūpnieciski pārstrādāta pārtika un cukurs). Lai samazinātu iekaisumu, jāuzlabo arī vispārējais veselības stāvoklis, īpaši pievēršot uzmanību imunitātes stiprināšanai, vielmaiņai un organisma detoksikācijai. Vēlams lietot arī C vitamīnu.

Iesaka Dr. Juris Vecvagars, homeopāts, akupunktūras un Austrumu medicīnas ārsts.

Ja ārsts veicis seroloģisko reakciju uz Laimas slimību un atbilde ir pozitīva, jāsāk enerģiski cīnīties pret šo slimību, nevis jāļaujas pašplūsmai – kas būs, tas būs.... Antibiotikas ar laimu diezgan ātri tiek galā, taču tās cīnās ne tikai pret slimību, bet savā veidā arī pret pašu organismu. Es ieteiktu apvienot akadēmisko ārstēšanu ar homeopātiju, akupunktūru un vitamīniem. Atļauts kombinēt dažādas metodes. Latvijā homeopātija ir labi attīstīta, un tā var palīdzēt organismu saregulēt. Ar homeopātiju un akupunktūru var noņemt gan nervu spriedzi, gan sāpes – arī locītavu, gan novērst dažādus ārīgus un iekšējus trakumus, gan pastimulēt imunitāti. Tikai noteikti jāvēršas pie pieredzējušiem ārstiem – savas profesijas speciālistiem.  

Ja pamanāt piesūkušos ērci un mēģināt to noņemt, nesaspiediet to, citādi jūs sev brūcē iespiedīsiet vairāk infekcijas baktēriju. Ja ērces ielaistā inficējošā deva būs neliela, ādas aizsargšūnas borēlijas iznīcinās. Un vēl – ērces noņemšanai neizmantojiet eļļu, jo tā ērcei izraisa vemšanu, kas veicina borēliju iekļūšanu organismā.


Teksts: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta/Foto: Shutterstock