Kā pareizi tīrīt zobus? Stāsta zobārste
Pats svarīgākais zobu tīrīšanas procesā ir nevis pastas izvēle, bet gan zobu tīrīšana vispār.
Esi vesels
2014. gada 20. septembris, 07:27

Kā pareizi tīrīt zobus? Stāsta zobārste

Jauns.lv

“Kaut arī mēdz teikt, ka iepazīstoties vispirms pievēršam uzmanību acīm, tomēr nereti izrādās, ka noteicošais simpātiju iemesls ir bijis smaids,” stāsta zobārste Ligita Brēde.

Zobu kopšanas pamatā ir ideāla higiēna, rūpīga zobu tīrīšana vairākas reizes dienā. Jāatzīst, ka tā, kā zobus ik dienas aprūpē amerikāņi, Latvijā dara tikai aptuveni 10% iedzīvotāju. Statistiski vidējais Latvijas iedzīvotājs par pietiekamu uzskata zobu mazgāšanu ar manuālo zobu birsti vienu vai divas reizes dienā. Bet ar to vien ir par maz.

Ideāla zobu higiēna

1.     Zobu tīrīšana ar suku vismaz divas reizes dienā pēc brokastīm un pirms gulētiešanas. Zobu suka var būt vainu manuāla, vai mehāniska. Labai mehāniskajai sukai būs arī taimers. Labākās signalizēs ik pa 20–30 sekundēm, ļaujot sadalīt laiku tā, lai uzmanība tiktu pievērsta ikvienam zobam. Ar mehānisko suku zobi jāmazgā divas minūtes. Tīrot zobus ar manuālo suku, procedūra jāveic ne mazāk kā trīs minūtes.

2.    

Zobu diegošana.

Katru vakaru pēc zobu tīrīšanas ar suku papildus ar diegu jāiztīra zobu šķirbas. Šo procedūru var veikt ar roku vai arī ar ierīci, kas atgādina kaķeni, atvieglojot procesu grūti pieejamās vietās.

3.     Tīrīšana ar ūdens strūklu. Attīstītajās valstīs ir pašsaprotami, ka zobus tīra ar suku un pēc tam noteikti izmanto smaganu irigatoru. Tā ir speciāla ierīce, kas sastāv no nelielas ūdens cisterniņas un lokana uzgaļa. Pulsējoša ūdens strūkla izskalo smaganu kabatas un zobu šķirbas. Jo cilvēks kļūst vecāks, jo nepieciešamāka būtu šāda ierīce kronīšu, tiltu un citu mutes problēmu dēļ.

4.    

Higiēnista apmeklējums

divas reizes gadā.

Zobu tīrīšanas tehnika

Zobus tīra tikai ar vertikālām kustībām. Atkarībā no zobu birstītes galviņas garuma zobus tīra pa sektoriem. Jāizmēģina, cik ilgs laiks tiek patērēts katram sektoram, un, ja zobu birstē nav taimera, var izmantot pavisam vienkāršu skaitīšanas metodi, paredzot katram sektoram noteiktu sekunžu skaitu. Parasti sektoram nepieciešamas aptuveni 10 sekundes. Pēc tam notīra kožamās virsmas, obligāti – iekšējās virsmas augšžoklim un apakšžoklim. Pēc tam ar apļveida kustībām izmasē smaganas un visbeidzot – arī mēli. Ja nav speciāla mēles tīrītāja, ar labiem panākumiem var izmantot sudraba karotīti vai parasto zobu birsti.

Kādu zobu pastu lietosim?

Zobārsti bieži uzklausa pacientu jautājumus par zobu pastām. Lūk, daži no tiem.

-    Vai drīkst lietot lētu zobu pastu?

-    Cik dārgai jābūt zobu pastai, lai to varētu uzskatīt par labu?

-    Vai tas, ka pasta ir dārga, nozīmē, ka tā ir arī laba?

-    Vai balinošās pastas nebojā zobus?

-    Kādos gadījumos jālieto ārstnieciskās pastas?

Pats svarīgākais zobu tīrīšanas procesā ir nevis pastas izvēle, bet gan zobu tīrīšana vispār. Mūsu zobiem nav nekādas iespējas noskaidrot pastas cenu, tāpēc profilaktiskās pastas cenai nav nozīmes. Profilaktiskās pastas piemērotas jauniem cilvēkiem ar veseliem zobiem, taču, ja rodas kādas problēmas, būtu vēlams izmantot produktus ar ārstniecisku efektu.

Aija Kažoka/Foto: All Over Press