Vai zini, kas ir tavā kafijas dzērienā? Pārsteidzoši fakti
Amerikāņu blogere publiski atklājusi Starbucks sezonas dzēriena recepti, ka neglaimo šai populārajai kafejnīcu ķēdei.
Esi vesels
2014. gada 1. oktobris, 07:27

Vai zini, kas ir tavā kafijas dzērienā? Pārsteidzoši fakti

Jauns.lv

Kā sēnes pēc lietus saradušās modīgas kafijotavas, kuru piedāvājumā ir dažādu veidu kafijas dzērieni. Tie ir tik gardi ne tikai pateicoties putukrējumam, sīrupiem vai cukuram, bet arī dēļ dažādām ķīmiskajām piedevām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kāda drosmīga amerikāņu blogere izpētījusi vienu no kafejnīcu tīkla Starbucks populārākajiem rudens sezonas dzērieniem „Pumpkin Spice Latte”. Rezultāti bija pārsteidzoši – tajā nav ne miņas no ķirbja, kā varētu spriest pēc nosaukuma, bet atrodama milzu buķete ar ķīmiskajām piedevām un potenciāli kancerogēnām vielām. Bez tam, visu sastāvdaļu noskaidrošana bijis grūts uzdevums, jo saraksts nav publicēts ne Starbucks kafejnīcās, ne arī internetā. Galu galā blogerei ar segvārdu „Food Babe” izdevās iegūt pilno sarakstu, sazinoties ar Starbucks pārstāvi personīgi, bet tas nenotika ar pirmo pieprasījumu (un arī ne ar otro).

Kāpēc tāda slepenība? Lūk, saraksts ar bīstamajām sastāvdaļām, kas atrodamas vienā dzēriena glāzē:

1.    Divas dozas 4.līmeņa karameļu krāsvielas, kas ASV atzīta par potenciāli kancorigēnu;

2.    Ne miņas no īsta ķirbja;

3.    Piens no govīm, kas barotas ar GMO vai arī sojas piens, kas satur stabilizatoru karaginānu, kas zinātniskos pētījumos sasaistīts ar orgānu iekaisumiem un vēzi;

4.    Milzīga cukura deva – 470 ml dzēriena ir 50 grami cukura;

5.    Nezināmas izcelsmes dabīgie un mākslīgie garšas pastiprinātāji;

6.    Konservanti un sulfīti, kas var izraisīt alerģisku reakciju;

7.    Iespējamas pesticīdu nogulsnes, izmantojot ne-bioloģiski audzētas kafijas pupiņas.

Viens no lielākajiem ļaunumiem ir milzīgais daudzums cukura, kas atrodams visos saldinātajos dzērienos Starbucks un citu līdzīgu iestāžu piedāvājumā. Saskaņā ar uzņēmuma norādītajiem datiem populārākajā tilpumā (470 ml) ir 380 kalorijas. Tā kā, ievērojot diētu, daudzām no mums ir tieksme „aizmirst” pieskaitīt ar dzērieniem uzņemtās kalorijas, nav ko brīnīties, ja cipars un svariem kā nerūk, tā nerūk.  Sastāvdaļu saraksts un enerģētiskā vērtība (tai skaitā kaloriju skaits) nav atrodams arī Rīgas kafejnīcu tīklu mājaslapās, tāpēc pirms pirkšanas par saldinātajiem dzērieniem labāk pajautāt viesmīlim.

Ko darīt, ja gribas baudīt gardu kafiju, bet veselība tomēr pirmajā vietā? Iemācies tādus gatavot pati! Tas nemaz nav grūti, it īpaši, ja mājās ir espresso automāts. Espresso jāsajauc ar siltu pienu, un tad var pievienot savas mīļākās piedevas, ko ideālā gadījumā esi gatavojusi pati vai par kuru nekaitīgumu tev nav šaubu. Izmanto tādas sastāvdaļas kā kanēlis, muskatrieksts, ingvers, medus, kļavu sīrups un nesaldināta tumšā šokolāde, lai iegūtu brīnišķīgu, aromātisku un gardu kafijas dzērienu.

Kasjauns.lv/Foto: All Over Press