8 dabiski līdzekļi, kā novērst mūziķu kaiti - zvanīšanu ausīs
Tinnīts ir bieži sastopama problēma mūziķu vidū, jo to var izraisīt pastāvīga atrašanās trokšņainā vidē.
Mājas aptieciņa
2014. gada 21. novembrī, 17:16

8 dabiski līdzekļi, kā novērst mūziķu kaiti - zvanīšanu ausīs

Jauns.lv

Tinnītu jeb nepatīkamus trokšņus ausīs var ārstēt. Ir vairākas labas un pārbaudītas metodes.

Slavenās britu rokgrupas Coldplay solists Kriss Mārtins (37) nesen atklāja, ka viņam ir tinnīts – nepatīkama slimība, kas izpaužas kā zvanīšana, zuzoņa, šņākšana, svelpjoši vai šņācoši trokšņi vienā vai abās ausīs. Viņš piemin arī daudzus citus slavenus rokmūziķus, kuri mokās ar šo pašu problēmu, ieskaitot grupas The Who ģitāristu Pītu Taunšendu, bundzinieku un dziedātāju Filu Kolinsu, kā arī smagā metāla krusttēvu Oziju Osbornu.

Tinnīts ir bieži sastopama problēma mūziķu vidū, jo to var izraisīt pastāvīga atrašanās trokšņainā vidē. Troksnis var bojāt jutīgo ausu matiņu šūnas, kas pārklāj auss iekšieni, un stimulēt patoloģiskas norises smadzenēs, kas rada skaņas ilūziju. Kādā nesen internetā publicētā vācu pētījumā tika atklāts, ka profesionāliem mūziķiem ir par 57% lielāks tinnīta risks nekā pārējiem iedzīvotājiem.

Tomēr jums nav jābūt mūziķim, lai saslimtu ar tinnītu. Kā viens no iespējamiem vaininiekiem tiek minēts MP3 mūzikas atskaņotājs. Pēdējo desmit gadu laikā strauji pieaug cilvēku skaits, kuri lieto pārnēsājamos digitālos mūzikas atskaņotājus, un tiem, kuri izmanto šīs ierīces, ir daudz lielāks tinnīta risks salīdzinājumā ar tiem, kuri to nedara. Jo skaļāk un ilgāk klausīsieties austiņās mūziku, jo lielāka būs iespēja iemantot tinnītu.

Tinnītu var izraisīt arī mobilie tālruņi

Arī mobilie tālruņi tiek minēti kā iespējamie tinnīta izraisītāji. Šeit problēma ir nevis skaļais troksnis, bet gan elektromagnētiskais starojums, ko izstaro mobilie tālruņi. Kāda pētnieku grupa Austrālijā atklāja, ka cilvēkiem, kuri ilgstoši lieto mobilo tālruni, ir augstāks tinnīta risks. Zinātnieki domā, ka, iespējams, mobilie tālruņi izraisa kalcija līdzsvara traucējumus neiroakustiskajos ceļos, kā arī ietekmē slāpekļa oksīda līmeni organismā, un abas šīs norises var sekmēt tinnīta attīstību.

Ņemot vērā, cik plaši tiek lietoti mobilie tālruņi un MP3 mūzikas atskaņotāji, it īpaši jauniešu vidū, un to, cik nepatīkamas ir tinnīta izpausmes, šie atklājumi rada pamatotas bažas. Tomēr ir arī daudzi citi, labāk izpētīti iespējamie tinnīta cēloņi – sākot no ausu infekcijas un sēra korķa ausīs, līdz pat asinsrites traucējumiem un medikamentu blaknēm.

Ja tinnīta cēloni izdodas atrast un novērst, bieži slimību var padarīt vieglāku vai pat izārstēt. Tomēr nereti tinnīta cēlonis nav acīm redzams, un, tā kā medicīna gandrīz neko šādos gadījumos nevar piedāvāt (to nevar izārstēt ar medikamentiem vai operāciju), cilvēkiem, kuriem ir tinnīts, tiek ieteikts vienīgi mācīties sadzīvot ar šo problēmu.

Alternatīvā medicīna ir spērusi soli tālāk. Ar daudzsološiem panākumiem tinnīta ārstēšanai tiek izmantotas vairākas neinvazīvas terapijas, uztura bagātinātāji un dzīvesveida pārmaiņas, kas padara dzīvi daudz ciešamāku.

Lūk, sešas iespējas, kas var palīdzēt samazināt nepatīkamos trokšņus ausīs

Uztura bagātinātāji

Ir vairāki uztura bagātinātāji, kas var samazināt tinnīta simptomus. Pirms tos lietot, ieteicams konsultēties ar kvalificētu ārstu, kurš jums ieteiks, kādus līdzekļus un kādās devās lietot. Šeit minēti tie, kas ir pārbaudīti klīniskos pētījumos.

Divdaivu ginka lapu ekstrakts

Tradicionāli to izmanto, lai uzlabotu asinsriti. Divdaivu ginka lapu standarta ekstrakts (satur 24% flavona glikozīdu un 6% terpēna laktonu) astoņos atsevišķos pētījumos bija efektīvāks tinnīta ārstēšanā par placebo līdzekli.

Ieteicamā deva: 120–240 mg ginko bilobas ekstrakta dienā.

Cinks

Pierādījumi liecina, ka tinnīta slimniekiem, it īpaši gados vecākiem cilvēkiem, ir cinka deficīts, tādēļ var līdzēt uztura bagātinātāji, kas satur cinku. Kāds pētījums demonstrē, ka uztura bagātinātāji ar cinku samazināja tinnīta simptomus trešdaļai gados vecāku pētījuma dalībnieku, kuriem bija neliels cinka deficīts.

Ieteicamā deva: 90 mg dienā (papildus lietojot 2–3 mg vara dienā, lai novērstu tā deficītu).

Antioksidanti

Šie brīvo radikāļu pretinieki ar labiem panākumiem tiek izmantoti, lai novērstu dzirdes pasliktināšanos, ko izraisījis liels troksnis, un arī – tinnītu. Kādā nelielā pilotpētījumā iekšķīgi uzņemtu antioksidantu terapija, kurā ietilpa C un E vitamīni, palīdzēja samazināt tinnīta intensitāti un diskomforta sajūtu.

Ieteicamā deva: 600–1200 mg C vitamīna dienā; 600 mg E vitamīna.

Koenzīms Q 10

Šis ir vēl viens spēcīgs antioksidants, vitamīnam līdzīga viela. Kāds pilotpētījums liecina, ka cilvēkiem, kuriem ir pazemināts šīs vielas līmenis asinīs, koenzīma Q 10 papildināšana samazina tinnīta simptomus.

Ieteicamā deva: 300 mg dienā.

Magnijs

Kāds cits pilotpētījums liecina, ka arī uztura bagātinātāji ar magniju var samazināt tinnīta smagumu. Lai apstiprinātu šos rezultātus, nepieciešami lielāki kontrolēti pētījumi.

Ieteicamā deva: 500 mg dienā.

Skaņas terapija

Viena no visbiežāk izmantotajām metodēm tinnīta ārstēšanā ir skaņas terapija, un tai ir trīs galvenie mērķi: sniegt atvieglojuma sajūtu (patīkama skaņa) un novērst pacienta domas no tinnīta pasīvi (fona skaņas) vai aktīvi (interesantas skaņas).

Ja patīkamu vai fona mūziku atskaņo guļamistabā novietotas skaņu ierīces, tas pacientiem ar tinnītu spēj uzlabot miegu. Akustiskais stimuls, ko atskaņo dzirdes aparātā, arī var atvieglot pacienta sajūtas.

Vēl var klausīties Mocartu – tas jādara vienu stundu dienā. Kādā nesen veiktā itāliešu pētījumā atklāja, ka tinnīta pacientiem, kas stundu dienā mēnesi no vietas klausījās Mocarta Sonāti divām klavierēm D mažorā (K.448), ievērojami samazinājās tinnīta izpausmes un uzlabojās dzīves kvalitāte.

Tomēr jāizvairās no skaļas mūzikas vai skaņām, jo tā tinnīts var pastiprināties.

Kā rīkoties, ja ir tinnīts?

Meklējiet cēloni

Tinnītu var izraisīt vairākas veselības problēmas, piemēram, Menjēra slimība, anēmija, temporomandibulārās locītavas darbības traucējumi (tie skar žokļa locītavu, kas atrodas tieši zem auss), kā arī pilnīgi vienkārša lieta, proti, ausu sēra korķis. Ja kopā ar pieredzējušu ārstu meklēsiet un atradīsiet slimības pamatcēloni, šo problēmu iespējams atrisināt.

Pārbaudiet, kādus medikamentus lietojat

Vairāki recepšu un bezrecepšu medikamenti var izraisīt tinnītu vai pasliktināt stāvokli. Tādi ir, piemēram, nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi (NSPL) (aspirīns un ibuprofēns), atsevišķas antibiotikas, piemēram, ciprofloksacīns un doksicilīns, medikamenti malārijas ārstēšanai, piemēram, hlorokvīns un hinīns, cilpas diurētiķi, piemēram, furosemīds un torsemīds.

Pārliecinieties pie ārsta, vai tinnīts nav kāda medikamenta blakne, kuru jūs lietojat, un vai varat to aizstāt ar kādu citu līdzekli.

Nogrieziet skaļumu

Neklausieties skaļu mūziku un nogrieziet klusāk televizoru. Tas var samazināt risku, ka var tikt traumētas jutīgo matiņu šūnas auss iekšienē, kā arī novērst tinnīta attīstību.

Nēsājiet ausu aizbāžņus

Ja jums tomēr jāatrodas trokšņainā vidē, piemēram, darbā vai rokkoncertā, ielieciet ausīs aizbāžņus vai uzlieciet austiņas. Tas aizsargās jūsu dzirdi un nesaasinās tinnītu.

Žurnāls „Ko Ārsti Tev Nestāsta”/Foto: All Over Press