Šķīstošā kafija var kaitēt redzei, apgalvo Ķīnas zinātnieki
foto: Shutterstock
Ar šķīstošo kafiju jābūt piesardzīgiem, brīdina zinātnieki.
Esi vesels

Šķīstošā kafija var kaitēt redzei, apgalvo Ķīnas zinātnieki

Veselības nodaļa

Kas Jauns Avīze

Ķīniešu zinātnieki atklājuši, ka šķīstošā kafija “sit pa acīm” – pat tikai viena papildu tasīte dienā var būtiski palielināt sausās vecuma mākulas deģenerācijas (VMD) risku.

Mākula ir tīklenes centrālā daļa, kas ļauj skaidri redzēt smalkas detaļas. Tās deģenerācija padara par grūtu vai neiespējamu, piemēram, diega ievēršanu adatas acī un lasīšanu. Ja mākula nedarbojas pareizi, cilvēks redz izplūdušu attēlu vai pat tumsu redzes lauka centrā. 

Pētnieki analizēja plašu genoma datu kopu no vairāk nekā 500 000 cilvēku un atklāja cēloņsakarību starp šķīstošās kafijas lietošanu un sausās VMD attīstības risku. Ne maltajai, ne bezkofeīna kafijai šāda saikne nav novērota.

Žurnālā “Food Science & Nutrition” publicētajā pētījumā uzsvērta glikācijas galaproduktu loma, kas sastopami šķīstošajā kafijā, un spēj saistīties ar tīklenes šūnām, iespējams, izraisot iekaisumu un oksidatīvo stresu. Tie ir tauki vai olbaltumvielas, kas organismā “cukurojas” bez fermentu līdzdalības. Tikai daži pētījumi līdz šim vērtējuši kafijas iespējamo lomu VMD attīstībā, un rezultāti bijuši pretrunīgi. Turklāt iepriekš nebija ņemti vērā kafijas veidi.

VMD ir lēni progresējoša, neatgriezeniska slimība, tā ir galvenais redzes zuduma iemesls pēc 50 gadu vecuma. Tiek lēsts, ka 2020. gadā ar to saskārās 8,7% pieaugušo (196 miljoni gadījumu). Visbiežākā ir sausā forma, simptomi ir nedaudz pazemināta centrālā redze, burtu kropļošanās, grūtības lasīt, krāsu redzes un kontrasta izmaiņas. Uztura bagātinātāji un medicīniska iejaukšanā (piemēram, lāzerterapija) var palēnināt slimības gaitu, taču VMD ir neatgriezeniska, tādēļ īpaši svarīga ir profilakse.