Podagru biežāk izraisa alus, ne portvīns, liecina jaunākie pētījumi
foto: Shutterstock
Esi vesels

Podagru biežāk izraisa alus, ne portvīns, liecina jaunākie pētījumi

Veselības nodaļa

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Podagru, sāpīgo iekaisīgā artrīta formu, kas skar pēdas, parasti saista ar treknu, sātīgu ēdienu ēšanu un stiprinātu vīnu, piemēram, portvīna dzeršanu. Taču jauni pētījumi liecina, ka, visticamāk, to izraisa pieticīgā alus vai sidra pinte, kas var palielināt saslimšanas risku pat par 60 procentiem. Portvīns, ko līdz šim visbiežāk turēja aizdomās, podagras risku nepalielināja.

Pētnieki no Sužovas Universitātes Medicīnas koledžas Ķīnā (Soochow University Medical College) analizēja datus par vairāk nekā 400 000 dalībnieku no Apvienotās Karalistes Biobank aptaujas un atklāja, ka vīriešiem, kas nedēļā izdzēra piecas vai vairāk pintes alus vai sidra (tas ir vairāk nekā 2 litri), bija vislielākais podagras risks. Tāpat bija sievietēm, kas nedēļā izdzēra vairāk par vienu pinti (0,473 litri).

Pētnieki norādīja, ka šajos dzērienos ir daudz purīnvielu. Šis savienojums var tikt pārveidots par urīnskābi, kas tad arī izraisa podagru.

Arī šampanietis un baltvīns palielināja saslimšanas risku, taču mazākā mērā. Portvīns un citi stiprinātie vīni uz podagras attīstību neatstāja iespaidu, kas kliedē līdz šim pastāvējušo urbāno mītu.

Podagra veidojas tāpēc, ka ap locītavām uzkrājas urīnskābe, kas izraisa iekaisumu un pietūkumu. Tā skar aptuveni 3,2 % pieaugušo (un ir divreiz biežāk sastoppama vīriešiem nekā sievietēm), kas nozīmē, ka alus un sidrs palielina absolūto risku par 1,9 procentiem.