Uztura speciāliste Guna Havensone: "Gribi notievēt? Tad ir jāēd!"
foto: Shutterstock
Diētas

Uztura speciāliste Guna Havensone: "Gribi notievēt? Tad ir jāēd!"

Solvita Velde

Žurnāls "100 Labi Padomi"

Pavasarī, kad apģērba kārtu kļūst arvien mazāk, daudzi vēlas atvadīties arī no dažiem pa ziemu uzkrātajiem kilogramiem. “Vājēšana ir aktīvs process, un tas nozīmē – lai novājētu, ir jāēd,” teic ārste-uztura speciāliste Guna Havensone. Viņa žurnāla "100 Labi Padomi" jaunākajā numurā skaidro, ka vielmaiņai darboties liek ēšana, nevis badošanās, tāpēc ēd, bet dari to gudri.

Pirms vairākiem gadiem populāra kļuva pārtrauktā gavēšana jeb badošanās, un tā joprojām ir viena no atzītākajām vājēšanas metodēm, jo nekaitē veselībai. Tieši pretēji – ir gana daudz publikāciju un pētījumu, kas vēsta, ka šī metode ne tikai darbojas veselības labā, bet arī ļauj zaudēt kādu kilogramu svara. Pētījumos pierādīts, ka cilvēkiem, kuri 1–2 mēnešus ievērojuši pārtraukto gavēšanu, samazinājies ne tikai vidukļa apkārtmērs, bet arī cukura un holesterīna līmenis asinīs. Mazinās arī insulīna rezistence, un tā rezultātā organisms sāk dedzināt uzkrātos taukus. Uzlabojas kognitīvā funkcija un dzimumhormonu sekrēcija. Cilvēki apgalvo, ka enerģijas kļūst vairāk.

Tieši tāpēc pārtrauktā gavēšana ir lielisks veids, ko izmantot tievēšanas procesā, nenodarot pāri savam organismam. Ir zināmas dažādas stratēģijas – izvēlies to, kas tev šķiet piemērotākā un ko visvieglāk ievērot. To, kura tev der, vari noskaidrot tikai izmēģinot.

foto: Shutterstock

Ēd tikai divas reizes dienā

Visplašāk zināmā ir 16:8 pieeja, kas nozīmē, ka 16 stundu diennaktī neēd, bet atlikušo astoņu stundu laikā ir divas pilnvērtīgas maltītes. Tomēr ne visi var izturēt bez ēšanas 16 stundu. Šo laiku var arī samazināt, bet minimālais pārtraukums, lai no tā būtu ieguvums organismam, ir 12 stundu. Sāc ar 12 stundu pārtraukumu un, ja jūti, ka varētu iztikt bez ēdiena arī ilgāk, pagarini šo laiku. Ja 12–16 stundu neēd, sākas tauku šķelšana un organismā rodas ketonvielas, kas uzlabo vielmaiņu. Ja cilvēks ēd, neievērojot pārtraukumus, proti, paēd brokastis, kam seko otrās brokastis, tad uzkoda, drīz pēc tam ir pusdienas, otrā uzkoda, vakariņas un visbeidzot naksniņas, tad organisms visu laiku ir pēcmaltītes stāvoklī, tam nav nepieciešams iegūt enerģiju no paša tauku rezervēm, kam organisms pieķeras, kad vismaz 12 stundu netiek pie jaunas degvielas jeb ēdiena.