Esi vesels
2015. gada 15. janvāris, 07:09

Kas jāzina, ja gribi sauļoties solārijā, nekaitējot savai veselībai

Jauns.lv

Solāriju piekritēji nespēj iedomāties sevi ieraudzīt spogulī ar bālu sejas ādu, un izjūt milzu labsajūtu solārija apmeklējuma laikā, savukārt noliedzēji uzskata, ka sauļošanās solārijā ir ārkārtīgi kaitīga procedūra, kas spējīga izraisīt smagas saslimšanas.

Ir daudz rakstīts par solāriju kaitīgumu ar mērķi atrunāt cilvēkus no šīs procedūras, taču tikpat daudz ir mākslīgās saules atbalstītāju. Vai šajā strīdā maz rodama patiesība? Iesākumā – neliels ieskats vēsturē.

Nedaudz no vēstures

Vēsturiski iedegusi ķermeņa āda bija fiziski smaga darba darītājiem, kas strādājot daudz laika pavadīja karstā saulē un nespējot paciest karstumu, atkailināja savas ķermeņa daļas. Tie bija zemāko sociālo slāņu pārstāvji, spaidu strādnieki. Augstāku slāņu ļaudīm šķita neiespējami kaut attālināti līdzināties plebejiem, tādēļ aristokrāti nēsāja vairākas apģērba kārtas jebkurā gadalaikā, aizsargāja sevi ar saulessargiem, un visādos veidos izvairījās no saules staru nokļūšanas uz sniegbalto aristokrātisko ādu. Tā kalpoja kā apliecinājums viņu sociālajam stāvoklim un faktam, ka viņi var atļauties neapgrūtināt ar smagu fizisku darbu.

Aristokrātiskās dīvainības

Nepārtraukta atrašanās ēnā nebūt nebija vienīgais veids kā saglabāt aristokrātisko bālumu. Tā laika daiļa dzimuma pārstāves pielietoja visdažādākās metodes, lai būtu pēc iespējas bālākas – pievienoja dzērieniem etiķi, pārklāja ādu ar balta pūdera slāņiem, kas to tikai bojāja un piešķīra neveselīgu izskatu.

Un korsetes! Savilktas un pārvilktas tās nelaimīgo sieviešu plaušām liedza normālu skābekļa padevi. Mēdza pat jokot, ka pa dienu apprecējās daiļa jaunkundze ar gaišu ādu, brīnišķīgu figūru un frizūru, bet naktī guļamistabā jaunais vīrs šokēts gultā atrada nenosakāmas formas radījumu ar slimīgi pelēku ādu.

Taču pienāca laiks, kad viss mainījās, arī mode meta „kažoku” uz otru pusi un pirmo reiz simtiem gadu laikā verdziskais iedegums kļuva par skaistuma, veselības un seksualitātes pazīmi. Visi steidza pēc iespējas ilgāku laiku pavadīt pludmalē, lai iegūtu skaistu šokolādes brūnu iedegumu.

Būtisks faktors, kas tik radikāli ietekmēja modes maiņu, bija korsešu kā obligātas tērpa sastāvdaļas atcelšana. Sievietes nu varēja uzelpot vārda tiešajā nozīmē! Un, pateicoties tam, ka krūšu kurvis vairs nebija saspiests, atjaunojās normāla asinscirkulācija, kas veicināja slimīgā bāluma nomaiņu pret veselīgu sārtumu.

Krasais modes pavērsiens

Pieņemts uzskatīt, ka iedegumu kā pasaules modes tendenci ieviesa slavena Gabriela Koko Šanele, kas paziņoja, ka aspirīna krāsas seja izskatās neveselīgi un nepatīkami, savukārt skaista seja ir iesauļota seja. Tas radīja patiesu apvērsumu modes pasaulē! Ar laiku mode attīstījās un parādījās peldkostīmi, kas arvien vairāk un vairāk atkailināja ķermeni, līdz 40.-to gadu vidū izgudroja bikini, bet vēl pēc 20 gadiem hipiji nonāca līdz pat topless.

Un tika izgudrots pirmais solārijs…

Solāriju sistēmu izgudroja brāļi Frīdrihs un Jorgs Volfi pirms aptuveni 40 gadiem. Pirmais solārijs tika izgatavots 1975. gadā, un patiesībā tas bija vien sols ar priekšpusē nostiprinātām ultravioletajām lampām. Drīz vien brāļi nodibināja pasaulē pirmo kompāniju, kas nodarbojās ar solāriju ražošanu. Tās nosaukums bija Cosmedico. Pagājušā gadsimta 90.-to gadu sākumā solāriji bija vienkāršas metāla kabīnes, bet 90.-to gadu beigās sāka strādāt pie to estētiskā noformējuma.

Patlaban solāriji ir mainījušie ne tikai vizuāli, - līdzās stilīgam dizaina, tie ir aprīkoti ar gaisa kondicionēšanas sistēmām, stereo sistēmām, aromterapijas uzstādījumiem un citām patīkamām detaļām. Ultravioletās lampas, pirms nonākšanas tirdzniecībā un ekspluatācijā, tiek pakļautas rūpīgām pārbaudēm un laboratoriskiem testiem. Solāriji šobrīd tiek ražoti dažādu formu un veidu – turbo solāriji, augsta un zema spiediena, vertikālie un horizontālie solāriji.

Solāriju iespējamais labums

Solāriju starojums ir ļoti līdzīgs saules starojumam. Šādu staru iedarbībā cilvēka organisms izstrādā endorfīnus – ķīmiskas vielas, kas izraisa apmierinātību un prieku. Saules stari producē arī D3 vitamīnu. Vēlamā ādas krāsa tiek iegūta, pateicoties melanīnu (tumšo pigmentu) izstrādei. Mūsu klimatiskajos apstākļos nemaz tik biezi nesanāk izbaudīt saulainas dienas, īpaši aukstajos gadalaikos, taču saules trūkums izraisa depresiju un melanholiju. Solārijs daudziem ir laba alternatīva kompensēt saules trūkumu un uzlabot garastāvokli.

Solāriju kaitējums

Dabiskais ultravioletais starojums tiek iedalīts trijās grupās atkarībā no viļņu garuma:

    A tipa stari iekļūst dziļi ādā un noārda kolagēna slāni, kas uztur ādas elastīgu un gludumu;

    B tipa viļņi ir galvenie ādas apdegumu un novecošanās izraisītāji;

    C tipa stari vispār nenonāk līdz Zemei, tos aiztur ozona slānis atmosfērā. Taču ozona slānis izsīkst, un tas arī ir aizvien pieaugošo UV staru radīto smago ādas saslimšanu cēlonis

Dabiskajā saules gaismā dominē B stari, kas iedarbojas, galvenokārt, uz virsējiem ādas slāņiem, bet solārijs izstaro A tipa starus. Tie atūdeņo un sausina ādu, kā arī stimulē brīvo radikāļu veidošanos, bet tie paātrina novecošanās procesus un atsevišķos gadījumos var izraisīt dažādu veidojumu rašanos. Lai arī ozona slāņa samazināšanās dēļ daudzi uzskata sauļošanos saulē par kaitīgāku, tas nenozīmē, ka sauļoties solārija var neierobežotu laiku. Rūpīgi jāseko solāriju lampu derīguma termiņam – jo ilgāks to izmantošanas laiks, jo kaitīgāks kļūst starojums. Jāsargās arī no tanoreksijas – psiholoģiskās atkarības no ultravioletajiem stariem. Šādu atkarību var izraisīt pārāk bieža solārija apmeklēšana, turklāt šādam ieradumam ir negatīvs iespaids uz veselību, nemaz nerunājot par ārējo izskatu.

Piesardzība

Pirms solārija apmeklējuma konsultējieties ar ārstu. Ir diezgan daudz kontrindikācijas, piemēram, zāļu lietošana, liels dzimumzīmju daudzums uz ķermeņa, ķeltu ādas tips un citas, ar saules vannām nesavienojamas lietas.

Solārijs ir kontrindicēts šādos gadījumos:

    Hipertonija;

    Cukura diabēts;

    Vairogdziedzera saslimšanas;

    Mastopātija;

    Dzimumorgānu iekaisumi;

    Padomi pirms solārija apmeklējuma

    Hronisku slimību saasinājuma periods.

Pirms solārija apmeklējuma jāzina:

Pirms došanās solārijā, noskaidrojiet, kad pēdējo reizi ir mainītas lampas. Maksimāli pieļaujamais lampu ekspluatācijas ilgums ir 540 stundas. Ja lampas ir mainītas pavisam nesen, samaziniet uzturēšanās laiku solārijā, jo lampu jauda ir spēcīgāka un ir iespēja gūt apdegumus.

    Pirms sauļošanās notīriet visu kosmētiku un noņemiet rotaslietas.

    Solārija apmeklējuma dienā, dienu pirms un pēc, neveiciet sejas tīrīšanas procedūras, jo tā būs ādai pārāk liela slodze.

    Pirms solārija neapmeklējiet saunu un pirti, jo šīs procedūras likvidē ādas dabisko aizsargslāni un var izraisīt apdegumu.

    Izmantojiet solārija krēmus, kas pasargās ādu no pārlieku liela sausuma.

    Lietojiet aizsargcepuri, lai pasargātu matus. Piesedziet krūtis un izmantojiet speciālas brilles, kas pasargās acis.

    Pēc solārija apmeklējuma izvairieties no fiziskas slodzes un aukstas dušas. Solārijs aktivizē vielmaiņu un fiziska slodze var negatīvi atspoguļoties uz jūsu veselību.

    Nekad neapmeklējiet solāriju divas dienas pēc kārtas. Ar profesionāļa palīdzību izveidojiet individuālu solārija apmeklējuma grafiku. Solārija kursu nevajadzētu atkārtot vairāk ka divas reizes gadā.

Solārija galvenais pluss ir iespēja atbrīvoties no depresijas, ko rada saules trūkums, iegūt skaistu iedegumu pat ziema. Taču esiet piesardzīgi un atcerieties, ka ar veselību riskēt gan nevajadzētu!

Raksts publicēts sadarbībā ar skaistumkopšanas portālu Intensa.pro / Foto: All Over Press