2dienas
0stundas
17minūtes
11sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Šonedēļ Latvijā piegādāta atjaunotā Covid-19 vakcīna “Comirnaty KP.2”
foto: Shutterstock
Esi vesels

Šonedēļ Latvijā piegādāta atjaunotā Covid-19 vakcīna “Comirnaty KP.2”

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijā saņemta atjaunotā Pfizer-BioNTech vakcīna pret Covid-19 “Comirnaty KP.2”, kura piemērota 2024./2025. gada sezonas cirkulējošajiem SARS-CoV-2 vīrusa paveidiem, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Vakcīna piemērota vakcinācijai gan pieaugušajiem, gan bērniem no 6 mēnešu vecuma. Ārstniecības iestādes var veikt vakcīnu pasūtījumu, lai nākamnedēļ tās būtu pieejamas iedzīvotājiem, infrormē SPKC. Iedzīvotāji ir aicināti izmantot iespēju savlaicīgi vakcinēties gan pret Covid-19, gan gripu. Vakcināciju pret gripu un Covid-19 var saņemt vienā vakcinācijas reizē. 

Lai mazinātu smagas saslimšanas un nāves risku, vakcinācija pret Covid-19 ieteicama īpaši rekomendēta cilvēkiem, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un kuriem ir augsts  komplikāciju risks. Vakcinācija pret Covid-19 īpaši rekomendējama iedzīvotājiem vecumā no 65 gadiem, pieaugušajiem ar nopietnām hroniskām blakusslimībām, vidējas vai augstas imūnsupresijas pacientiem, kā arī grūtniecēm katrā grūtniecības reizē.

Gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa ietvaros, pagājušajā nedēļā ģimenes ārstu praksēs tika reģistrēti 18 klīniskie gripas gadījumi, kas ir vairāk nekā iepriekšējā nedēļā (2 gadījumi). Gadījumi reģistrēti Daugavpilī, Liepājā, Jūrmalā un Rīgā. Gripas intensitāte Latvijā pagaidām ir zema un atbilst starpsezonu līmenim.

Epidemioloģiskās uzraudzības dati liecina, ka pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars pagājušajā nedēļā nedaudz palielinājies sasniedzot 9,8%, kas salīdzinājumā ar pagājušo nedēļu ir pieaudzis par 0,7%. Pagājušajā nedēļā stacionāros ar pamata diagnozi Covid-19 bijuši 49 pacienti. Iepriekšējā nedēļā reģistrēti 7 nāves gadījumi Covid-19 pacientiem (41. nedēļā – 10 gadījumi, 40. nedēļā – 11 gadījumi).