Par Eiropas naudu Latvijas iedzīvotāji varēs samazināt kuņģi
foto: Shutterstock
Lai varētu pretendēt uz ārstēšanu pilotprojektā, nepieciešams ģimenes ārsta, endokrinologa vai cita speciālista nosūtījums
Esi vesels

Par Eiropas naudu Latvijas iedzīvotāji varēs samazināt kuņģi

Veselības nodaļa

Jauns.lv/LETA

Latvijā īstenos Eiropas Savienības (ES) finansētu pilotprojektu, kura laikā gandrīz 250 pacientu apmaksās bariatrijas jeb kuņģa samazināšanas operāciju un nodrošinās tālāku aptaukošanās ārstēšanu.

Nacionālā veselības dienesta virzīto projektu īstenos līdz nākamā gada oktobrim, pakalpojumu nodrošinās "Veselības centru apvienība".

Tas būs pieejams pacientiem ar medicīniski apstiprinātu būtisku lieko svaru, ko pavada arī vairākas smagas slimības. Plānots, ka "AIWA Clinic" speciālisti noteiks pacientu atlases kritērijus, izstrādās terapijas ceļa karti, nodrošinās ārstēšanu un pēcoperācijas uzraudzību, pēcāk apkopos un analizēs rezultātus.

Aptaukošanās un liekais svars tieši ietekmē sirds un asinsvadu slimību, cukura diabēta, arī citu hronisku slimību attīstības un ar tām saistīto komplikāciju risku. "AIWA Clinic" virsārsts, ķirurgs Igors Troickis norāda, ka Latvijā šī ir unikāla iespēja, ko īpaši gaidījuši tie, kuriem svara samazināšanai ir nepieciešama bariatrijas operācija, bet līdz šim viņi to nevarēja atļauties.

Piemēram, "AIWA Clinic| parastā cena par šādu operāciju ir 4046 eiro. Cenā neietilpst anestēzija, konsultācijas, divas gultas dienas slimnīcā, pirmsoperācijas izmeklējumi. Stradiņa slimnīcā kopējās izmaksas ir 2500 eiro, Jūrmalas slimnīcas cenrādī – 3400 eiro.

Troicka pieredze liecina, ka pēc kuņģa samazināšanas operācijas jau pirmajā gadā 95% pacientu ir apmierināti, jo viņu veselība un dzīves kvalitāte ir uzlabojusies.

Lai saņemtu ārstēšanu pilotprojektā, nepieciešams ģimenes ārsta, endokrinologa vai cita speciālista nosūtījums, jānoslēdz līgums ar VCA, apņemoties pildīt ārstu izvirzītos nosacījumus pēc operācijas, piemēram, ievērot īpašu diētu, regulāri klātienē vai tiešsaistē piedalīties pēcoperācijas konsultācijās un tamlīdzīgi.

Sasniedzamais rezultāts noteikts noturīgs liekā svara samazinājums vismaz 25% apmērā sešu mēnešu laikā pēc operācijas un 50% samazinājums pēc gada. Tāpat paredzēts, ka pacientiem nozīmīgi samazināsies cukura līmenis asinīs, asinsspiediens, holesterīna līmenis un attiecīgi arī lietojamo medikamentu daudzums.