Jauna uztura tendence Latvijā: aizvien vairāk cilvēku pievēršas fleksitārismam. Ko ēd fleksitārieši?
foto: Shutterstock
Fleksitārisms ir diēta, kas līdzsvaro augu un dzīvnieku izcelsmes produktus, mudinot vairāk patērēt augu produktus, taču neatteikties arī no gaļas.
Diētas

Jauna uztura tendence Latvijā: aizvien vairāk cilvēku pievēršas fleksitārismam. Ko ēd fleksitārieši?

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Arvien vairāk cilvēku visā pasaulē, arī Latvijā, pievēršas fleksitārismam – uztura veidam, kas galvenokārt balstās uz augu izcelsmes produktiem, taču neizslēdz arī dzīvnieku izcelsmes produktus. Galvenā motivācija, kāpēc Latvijas iedzīvotāji izvēlas fleksitārismu, ir veselības ieguvumi.

Aptaujas dati, ko veica augu valsts produktu zīmols "Alpro", liecina, ka 34% respondentu kā iemeslu min laktozes nepanesamību vai alerģijas, bet 30% – svara kontroli.

Fleksitārisma veselības priekšrocības

Saskaņā ar uztura speciālistes Lizetes Pugas teikto, fleksitārisms ir diēta, kas līdzsvaro augu un dzīvnieku izcelsmes produktus, mudinot vairāk patērēt augu produktus. Tas palīdz samazināt lieko svaru, sirds un asinsvadu slimību un cukura diabēta risku, uzlabojot dzīves kvalitāti.

Fleksitārisms kā sabiedrības uztura tendence

"Alpro" mārketinga vadītāja Baltijā un Ziemeļvalstīs Agnete Līcīte-Lasmane skaidro, ka sabiedrība arvien vairāk izvēlas uzturā augu izcelsmes produktus. Aptaujā atklāts, ka trešdaļa jeb 31% respondentu dod priekšroku dzērieniem ar samazinātu cukura daudzumu. Šāda izvēle ir saistīta ar vēlmi kontrolēt svaru un uzturēt veselīgu dzīvesveidu.

Jaunieši kā fleksitārisma virzītājspēks

Aptaujas dati rāda, ka jaunākās paaudzes pārstāvji – vecumā no 18 līdz 29 gadiem – ir aktīvākie augu izcelsmes produktu patērētāji. 15% no Latvijas respondentiem lieto šos produktus vismaz 3 līdz 4 reizes nedēļā, kas apliecina augošo tendenci sabiedrībā. Tomēr joprojām 34% Latvijas iedzīvotāju, īpaši vecāka gada gājuma vīrieši, neizmanto augu izcelsmes produktus ikdienā.

foto: Shutterstock

Augu izcelsmes produktu priekšrocības

Izvēle par labu augu izcelsmes produktiem tiek motivēta galvenokārt trīs iemeslu dēļ: garšas, svara kontroles un veselības apsvērumu dēļ. Augu izcelsmes produkti ir īpaši piemēroti tiem, kas vēlas mazināt dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņu un uzturēt holesterīna līmeni normas robežās. Uztura speciāliste Lizete Puga uzsver, ka, aizvietojot dzīvnieku izcelsmes produktus ar augu izcelsmes alternatīvām, ir svarīgi pievērst uzmanību olbaltumvielu un kalcija saturam, lai uzturs būtu sabalansēts.