Kaulu blīvuma pārbaude ir ļoti svarīga, lai novērstu osteoporozi
foto: Shutterstock
Esi vesels

Kaulu blīvuma pārbaude ir ļoti svarīga, lai novērstu osteoporozi

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Kaulu veselība ir būtiska cilvēka dzīves kvalitātei. Viens no svarīgākajiem izmeklējumiem, kas palīdz saglabāt kaulu stiprumu un novērst nopietnas slimības, ir kaulu blīvuma pārbaude jeb osteodensitometrija.

Šī diagnostikas metode, kas balstīta uz duālās enerģijas rentgena absorbciometriju (DEXA), ir precīzākais veids, kā noteikt kaulu minerālo blīvumu un diagnosticēt osteopēniju (pirmsstadiju osteoporozei) vai osteoporozi.

Kas ir osteodensitometrija un kā tā palīdz?

Osteodensitometrija ir neinvazīva pārbaude, kas ļauj novērtēt kaulu blīvumu. To parasti veic cilvēkiem, kam ir paaugstināts risks saslimt ar osteoporozi. Šis izmeklējums ir ieteicams, ja:

  • Ir mazkustīgs dzīvesveids vai ilgstoša gultas režīma pieredze traumu dēļ;
  • Ir hroniskas slimības, piemēram, reimatoīdais artrīts, diabēts vai vairogdziedzera problēmas;
  • Jums ir samazinājies auguma garums vai notikuši kaulu lūzumi pie nelielas traumas.

Pārbaude ilgst 10-15 minūtes un tai nav nepieciešama īpaša sagatavošanās. Tomēr, ja nesen (pēdējo 72 stundu laikā) ir veikts izmeklējums ar rentgena kontrastvielu, osteodensitometriju nevar veikt, jo tas var ietekmēt rezultātus. Grūtniecēm šis izmeklējums nav atļauts.

Kam jāveic kaulu blīvuma pārbaude?

Kaulu blīvuma pārbaude ir īpaši svarīga sievietēm pēc 65 gadu vecuma un vīriešiem pēc 70 gadu vecuma. Ja sievietei menopauze iestājas pirms 45 gadiem, pie osteoporozes speciālista jādodas agrāk. Osteoporozes risks palielinās arī cilvēkiem, kuriem ģimenē ir bijuši kaulu lūzumi, īpaši gūžas kaula lūzumi. Tāpat izmeklējums ir būtisks, ja ir bijis lūzums nelielas traumas rezultātā.

Ja pārbaude tiek veikta atkārtoti, ir svarīgi to veikt tajā pašā medicīnas iestādē, lai varētu salīdzināt rezultātus un novērot, vai kaulu blīvums ir pasliktinājies vai uzlabojies.

foto: Shutterstock

Osteoporozes pārbaude – valsts apmaksāta vai maksas?

Valsts apmaksā osteodensitometriju mugurkaula jostas daļas skriemeļiem un augšstilba kauliem. Ja kādu iemeslu dēļ šo kaulu izmeklēšana nav iespējama, izmeklējumu var veikt apakšdelmam. Maksas izmeklējums ir iespējams visam ķermenim, taču, parasti, speciālists spēj noteikt visa ķermeņa kaulu stāvokli, balstoties uz noteiktām kaulu grupām.

Kā saglabāt kaulu blīvumu?

Lai uzturētu veselīgu kaulu minerālo blīvumu, ir svarīgi ikdienā ievērot aktīvu dzīvesveidu. Regulāra fiziskā aktivitāte, piemēram, pastaigas un vingrošana, palīdz saglabāt kaulu spēku. Uzturs, kas bagāts ar kalciju un D vitamīnu, ir būtisks veselīgu kaulu saglabāšanai, īpaši bērniem un jauniešiem līdz 20-30 gadu vecumam, kad kaulu blīvums ir visaugstākais.

Kaulu blīvuma pārbaude ir vienkāršs, bet ļoti efektīvs veids, kā novērtēt kaulu veselību un savlaicīgi novērst osteopēniju un osteoporozi.