Endokrinologs: LYLsunD3 vitamīns – drošāks par mītiem
foto: Publicitātes foto
Esi vesels

Endokrinologs: LYLsunD3 vitamīns - drošāks par mītiem

Reklāmas projekts

Esmu endokrinologs – diagnosticēju un ārstēju hormonu un vielmaiņas traucējumu izraisītās slimības jeb rūpējos par cilvēka hormonālo sistēmu, kas nodrošina, lai organisms darbotos saskaņoti. Manu pacientu vidū ir dažāda vecuma cilvēki, bet šoreiz vēlos dalīties diezgan satraucošā pieredzē, kas saistīta ar kādu senioru vidū populāru stereotipu.

Pēdējā laikā aizvien biežāk ir situācijas, kas notiek pēc aptuveni viena scenārija: atnāk vizītē vecāka gadagājuma dāma vai kungs, sūdzas par dažādām kaitēm – sāpēm un vājumu muskuļos, nogurumu, atmiņas pasliktināšanos, biežu saaukstēšanos, nestabilu asinsspiedienu –, es lūdzu nodot asinsanalīzes, kurās uzrādās D vitamīna deficīts (zemāks par 20 ng/ml). Tad es pacientam jautāju, kad pēdējoreiz ir lietots D3 vitamīns, un saņemu atbildi: “Nu, es pasēžu saulē, pastaigājos gar jūru, uzēdu kādu treknu zivi, dzeru pienu – tā arī man tiek tas vitamīns. Vai tad ar to nav diezgan?”

Tad man nākas senioru apbēdināt: pirmkārt, pat gada siltajos mēnešos mums nekādi nav iespējams uzņemt pietiekami daudz D3 vitamīna, atrodoties ārā, jo ģeogrāfiskā novietojuma dēļ Latvija ir tālu uz ziemeļiem no ekvatora, tāpēc saules ultravioletais starojums tikai ierobežotu laiku ir pietiekamā daudzumā, lai ādā sintezētos D vitamīns.

Starojuma klātbūtni nosaka saules staru krišanas leņķis: D vitamīna sintēze sākas tikai pēc 50 grādu leņķa sasniegšanas pret horizontu. Latvijā saule tik augstu pakāpjas tikai neilgu laiku – no maija līdz augusta sākumam. Visas vasaras nav tādas kā šī, ir bijušas arī stipri mākoņainākas un lietainākas, un tad D vitamīna trūkums cilvēkiem  ir vēl izteiktāks.

Otrkārt, darbojas arī faktori, ko nosaka vecums. Attiecībā uz saules staru baudīšanu – ne gluži visiem senioriem ir vēlme un izturība iet ārpus mājas, kad saule ir zenītā, tāpēc sanāk gluži vai apburtais loks: kad D vitamīns būtu dabā pieejams, to nevar saņemt. Citi faktori ir saistīti ar fizioloģiskām izmaiņām organismā: ar gadiem samazinās kustīgums un vairāk laika tiek pavadīts iekštelpās. Arī tad, ja cilvēks sauļojas, ādas spēja sintezēt D vitamīnu ir stipri mazāka. Uzņemt D vitamīnu ar pārtiku traucē pasliktināta ēstgriba vai ēdiena uzsūkšanās traucējumi.

Turklāt, atrodoties saulē, jāatceras arī par aizsardzību pret saules starojuma negatīvo ietekmi, kuras rezultātā var attīstīties ādas ļaundabīgs audzējs – melanoma. Tāpēc tiek rekomendēts lietot saules aizsargkrēmus, kas savukārt aiztur arī D vitamīna sintēzes procesu. Tāpēc, grozi kā gribi, mūsu platuma grādos dzīvojošajiem D3 vitamīns ir jāuzņem papildus, un pētījumi pierāda, ka to vajadzētu uzņemt katru dienu, nevis tikai reizi vai divas nedēļā.

Vispirms atgādināšu, kāpēc D vitamīns ir nepieciešams, īpaši – cienījamu vecumu sasniegušajiem. Par šī vitamīna labo ietekmi uz kaulu veselību, imunitātes stiprināšanu, moža gara uzturēšanu ir zināms jau sen, bet nesenākos pētījumos atklātas arī citas derīgas īpašības: D vitamīns palīdz normalizēt asinsspiedienu, samazināt sirdslēkmju un citu sirds un asinsvadu slimību risku un stiprināt mentālo veselību. Piemēram, British Medical Journal bija publicēti rezultāti pētījumam, kurā piecu gadu laikā tika novēroti vairāk nekā 16 tūkstoši pacientu vecumā no 60 līdz 84 gadiem, un tika secināts, ka D3 vitamīna regulāra lietošana ir samazinājusi sirds slimību gadījumus. Turklāt D vitamīns ne tikai regulē kalcija un fosfora vielmaiņu, bet arī veicina pareizu imūnsistēmas darbību, palīdz nodrošināt muskuļu darbību. Īpaši pensijas vecuma cilvēkiem der ņemt vērā, ka D vitamīns spēj paaugstināt labsajūtu un uzlabot mentālo veselību – pētījumos ir atrasta saikne starp zemu D vitamīna līmeni un depresijas simptomiem –, uzlabot kaulu veselību un samazināt osteoporozes risku, pasargāt no saslimšanas ar dažādām infekcijām, samazināt Pārkinsona slimības risku, uzlabot mutes un zobu veselību utt.

foto: Publicitātes foto

Nozīmējot veikt asinsanalīzes, ārsti atzīmē arī iekaisuma marķieru testus, lai noteiktu diagnozi vai izslēgtu noteiktus simptomus, ja ir aizdomas par bakteriālām infekcijām, artrītu, autoimūnām saslimšanām u. c., kuru simptomi ir drudzis, drebuļi, strauja sirdsdarbība un elpošana u. tml. Atbildot uz iekaisumu, organisms reaģē, pastiprināti izdalot augsta jutīguma C reaktīvo olbaltumu jeb CRO – proteīnu, ko ražo aknas. Parasti šī olbaltuma līmenis ir zems, taču vidējs vai augsts līmenis liecina par nopietnas infekcijas klātbūtni. Normāls CRO līmenis nav augstāks par 0,9 mg/dL, vidējs – 1,0 līdz 10 mg/dL, bet tas jau norāda uz nopietniem iekaisumiem. Tāpēc augsta CRO līmeņa gadījumā jāpanāk tā kritums – tas uzlabo vispārējo veselību un labsajūtu, samazina hronisko slimību risku, paātrina atveseļošanos pēc iekaisumiem un infekcijām, uzlabo dzīves kvalitāti, īpaši hronisku iekaisuma slimību gadījumā, mazina medikamentu radītās blakusparādības. Un to iespējams panākt, papildus lietojot D3 vitamīnu.

Te gan ir neliela nianse – vajadzētu izvēlēties LYLsunD3 spreja formas D3 vitamīnu, jo pētījumā ir pierādīts, ka šim sprejam ir ietekme uz CRO līmeni. To pierāda Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā profesora Valda Pīrāga vadībā veikts klīnisks pētījums, kurā noteiktas D vitamīna uzkrāšanās organismā īpatnības stacionētiem Covid-19 pacientiem. Secināts, ka D vitamīna spreja forma ir ieteicama straujai D vitamīna deficīta novēršanai pacientiem ar Covid-19 pneimoniju un citām akūtām augšējo elpceļu infekcijas saslimšanām, kā arī novērots, ka LYLsunD3 sprejs par 3 reizēm spēj pazemināt CRO līmeni pacientiem.

Tiesa, katram ir jāzina savam veselības stāvoklim atbilstošākais D3 vitamīna veids. Pēc mediķu pieredzes un pētījumu rezultātiem spriežot, vislabāk organismā, un īpaši tas attiecas uz senioriem jau minētās malabsorbcijas dēļ, iedarbojas spreja formas D3 vitamīns.

Te jāuzteic pašmāju ražotājs LYL love your life®, kas ne tikai piedāvā mutes gļotādā (pierādīta visaugstākā uzsūkšanās efektivitāte) izsmidzināmu D3 vitamīnu, bet arī rosina veikt pētījumus par sava produkta efektivitāti. Pēdējo gadu laikā veikti četri vērienīgi pētījumi, apskatot D3 vitamīna formu iedarbību organismā.

Pētījumos, kas notika Latvijas Universitātes  Bioloģijas fakultātes laboratorijā, tika salīdzinātas mūsu tirgū pieejamās D3 vitamīna aerosola formas, izpētot to uzsūkšanos un drošumu. Par absolūtu līderi tika atzīts LYLsunD3: trijos dažādos uzsūkšanās laika periodos (30 minūtes, 3 stundas un 16 stundas pēc izsmidzināšanas) tas uzrādīja aptuveni 4 reizes labākus rezultātus nekā citi D3 vitamīna spreja produkti.

Sekojošā pētījumā noskaidrojās, ka LYLsunD3 spreja forma tikai 30 dienu laikā spēj paaugstināt kopējā D vitamīna līmeni asinīs par 132 %. Turpmākajos randomizētajos salīdzinošo grupu pētījumos īpaša uzmanība tika veltīta D vitamīna lietošanas ietekmei uz personām ar lieko svaru un vecākās paaudzes pārstāvjiem. Tika pierādīts, ka ļaudīm ar virssvaru, aptaukošanos un D vitamīna deficītu (zemāks par 20 ng/ml), lietojot LYLsunD3 4000 SV dienā, vidēji par 112 % pieaug kopējā D vitamīna koncentrācija asinīs. Turklāt cilvēkiem, kuri sasnieguši vecumu 50+ un kuriem vērojams D vitamīna deficīts, 30 dienas lietojot LYLsunD3 vitamīnu spreja formā 4000 SV dienā, kopējā D vitamīna līmenis asinīs pieauga par vidēji 95 %.

foto: Publicitātes foto

Saviem pacientiem jau kopš 2018. gada visbiežāk iesaku tieši LYLsunD3 – vispirms tāpēc, ka tā iedarbība ir pārbaudīta gan zinātniskajos pētījumos, gan praksē. Arī no pacientiem esmu saņēmis tikai labas atsauksmes. Lietošana ir droša un ērta: vienā divos pūtienos ietverta nepieciešamā dienas deva, tāpēc kļūdīties ar devu  nav iespējams. Aptiekās ir pieejama vesela LYL love your life® produktu sērija, ko var ieteikt lietot pēc vajadzības: LYLsunD3 4000SV – D vitamīna deficīta un nepietiekamības novēršanai, LYLsunD3 2000SV – D vitamīna optimāla līmeņa uzturēšanai, un pie reizes var iegādāties D3 arī mazbērniem – LYLsunD3 KID atraktīvā iepakojumā. Svarīgi, ka šis D3 vitamīns ir finansiāli izdevīgs, ar vienu iepakojumu pietiks 4 mēnešiem. Arī ar pieejamību nav problēmu: šī ražotāja produkti nopērkami visās aptiekās, kā arī attālināti – www.lyl.eu.

Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA Ozermedia.

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.