Eksperti: demenci iespējams sajaukt ar izplatītu slimību, kuru izraisa slikts uzturs un alkohols
foto: Shutterstock
Ilustratīvs foto.
Esi vesels
2024. gada 26. augustā, 23:20

Eksperti: demenci iespējams sajaukt ar izplatītu slimību, kuru izraisa slikts uzturs un alkohols

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Vairāk nekā vienam no desmit cilvēkiem, kam diagnosticēta demence, tā vietā var būt izplatīta, ārstējama aknu slimība, kas izraisa līdzīgus simptomus, apgalvo eksperti.

Tas nozīmē, ka tūkstošiem cilvēku var būt kļūdaini apgalvots, ka viņiem ir neārstējama atmiņu graujoša slimība, lai gan patiesībā viņu problēmas ir atgriezeniskas, piebilst pētnieki.

Pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 68 000 cilvēku, kuriem diagnosticēta demence, atklājās, ka gandrīz 13 % no tiem ir smadzeņu “saindēšanās” pazīmes, ko dēvē par aknu encefalopātiju (HE). To izraisa aknu ciroze - kad orgānos veidojas rētaudi, kas parasti rodas pārmērīgas alkohola lietošanas, aptaukošanās vai vīrusu infekcijas - hepatīta - rezultātā.

Jaunie atklājumi apstiprina februārī publicēto pētījumu, kas liecināja, ka aptuveni 10 procentiem ASV veterānu ar demenci patiesībā varētu būt HE. 

Dr. Robs Hovards, Londonas Universitātes koledžas veco ļaužu psihiatrijas profesors, sacīja: “Nevienam nevajadzētu diagnosticēt demenci, neizslēdzot fiziskus apjukuma cēloņus”.

Agrīnie aknu encefalopātijas simptomi ir apjukums, aizmāršība, personības vai garastāvokļa izmaiņas, miega traucējumi un grūtības rakstīt, kas arī ir demences simptomi. Aknu ciroze izraisa nogurumu, sliktu dūšu, ekstremitāšu pietūkumu un ādas niezi. Slimībai progresējot, tā var izraisīt arī neparastas vai lēnas kustības, roku un plaukstu trīcēšanu, ārkārtīgu trauksmi un smagu apjukumu, neskaidru vai neskaidru runu un krampjus. Tomēr atšķirībā no demences, kas laika gaitā tikai pasliktinās, aknu encefalopātiju ar pareizu ārstēšanu var pilnībā novērst. Tas ietver specifiskas antibiotikas un uztura bagātinātājus.

Tomēr britu demences speciālisti apšauba šo pieņēmumu, apgalvojot, ka patiesībā starp HE un demenci pastāv smalkas atšķirības, ko ārsti varētu pamanīt. 

Pētījuma autors, Virdžīnijā dzīvojošais gastroenterologs Dr. Jasmohana Bajas teica: “Mums ir jāpalielina informētība par to, ka ciroze un ar to saistītās smadzeņu komplikācijas ir bieži sastopamas, klusas, bet ārstējamas, ja tās tiek atklātas. Ņemot vērā sabiedrības novecošanos, aknu encefalopātijas un demences pārklāšanās iespējamība ir palielinājusies, un tā būtu jāņem vērā.”

Viņš piebilda: “Nediagnosticēta ciroze un iespējamā aknu encefalopātija var būt ārstējams kognitīvo traucējumu cēlonis vai veicināt kognitīvo traucējumu rašanos pacientiem ar diagnosticētu demenci. Aknu ciroze palielina arī aknu vēža risku, un tas ir vēl viens svarīgs iemesls, kāpēc tā būtu jānovēro."

Nesenā ziņojumā konstatēts, ka, piemēram, Apvienotajā Karalistē aptuveni vienam miljonam cilvēku ir kāda no demences formām. Tiek prognozēts, ka līdz 2040. gadam to skaits pieaugs līdz 1,4 miljoniem cilvēku.