Rudens un ziema tepat aiz stūra: vai jaunie Covid-19 paveidi nes mums jaunus draudus?
foto: Shutterstock
Slima sieviete. (Ilustratīvs attēls)
Esi vesels

Rudens un ziema tepat aiz stūra: vai jaunie Covid-19 paveidi nes mums jaunus draudus?

Samanta Kārkliņa

Jauns.lv

Tuvojoties rudens un ziemas sezonai, arvien biežāk tiek aktualizēts jautājums par jaunu Covid-19 paveidu izplatību. Latvijā situācija tiek rūpīgi uzraudzīta, taču Eiropā jau tiek novērota šo paveidu aktīva izplatīšanās. Vai mums ir pamats bažām un ko darīt, lai pasargātu sevi no jauniem draudiem, skaidro Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Ūdre.

Latvijā ir konstatēti jaunie Covid-19 paveidi, kā liecina notekūdeņu monitorings. SPKC speciāliste norāda, ka līdzšinējā informācija par šiem paveidiem un slimības gaitu ir līdzīga iepriekšējo paveidu izplatībai. Tomēr jāņem vērā, ka iedzīvotājiem ir stiprāka imunitāte, pateicoties vakcinācijai un pārslimošanai, kas bieži vien ļauj pārdzīvot slimību vieglākā formā.

Lielākā daļa cilvēku Latvijā šobrīd slimo ambulatori, ārstējoties mājās, lai gan ir arī atsevišķi stacionēšanas gadījumi, īpaši starp tiem, kuriem ir hroniskas saslimšanas vai novājināta imūnsistēma. Speciāliste gan nevar dot precīzas prognozes par to, kādi paveidi varētu izplatīties rudenī, bet ir skaidrs, ka līdz ar izglītības iestāžu atsākšanos un kultūras aktivitāšu pārcelšanos telpās, Covid-19 gadījumu skaits varētu pieaugt.

Tuvojoties ziemai, iedzīvotājiem ir jāsāk gatavoties vakcinācijai pret gripu un Covid-19, jo šīs slimības ziemā mēdz būt aktīvākas. SPKC arī atgādina, ka, jūtoties neveseliem, cilvēkiem jāveic Covid-19 tests un jāievēro tradicionālās profilakses metodes – roku mazgāšana, telpu vēdināšana, kā arī jāapzinās riski, īpaši ceļojot. Lai gan jaunie paveidi Eiropā izplatās strauji, to izraisītā slimības gaita līdz šim nav bijusi smagāka par iepriekšējiem paveidiem.