Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Epidemiologs Perevoščikovs: šis nav pēdējais Covid-19 saslimstības vilnis
foto: Edijs Pālens/LETA
Esi vesels

Epidemiologs Perevoščikovs: šis nav pēdējais Covid-19 saslimstības vilnis

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Latvijā ienācis kārtējais kovida vilnis. Cik bīstams ir jaunais vīrusa paveids un kam vērts veikt poti - par to Latvijas Radio 4 raidījumā "Doma laukums" pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra riska analīzes un infekcijas slimību profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Sākot ar 2020. gadu, šis ir jau septītais kovida vilnis, kas ienācis Latvijā. Šajā laikā vīruss ir ievērojami mutējis - tas ir kļuvis ļoti lipīgs, bet cilvēkam mazāk bīstams, vēsta portāls "Rus.lsm.lv".

"Saslimstības pacēluma viļņi ir saistīti ar to, ka vīruss cenšas pielāgoties cilvēka imūnsistēmai. Taču arī cilvēks cenšas pielāgoties vīrusam - tā ir it kā divu pretinieku konfrontācija," skaidro speciālists.

"Maijā Latvijā tika fiksēts tikai viens cilvēks ar simts testējamo respiratorās infekcijas simptomiem, bet šonedēļ šādu saslimušo ir jau septiņi. Tātad pieaugums ir pietiekami liels. Taču, par laimi, ir vasara un saslimstība nav tik augsta, kāda tā mēdz būt aukstajā sezonā. Ja šis vīruss pie mums atnāktu rudenī vai ziemā, situācija būtu sliktāka," saka Perevoščikovs.

Mūsdienās ar kovida vīrusu galvenokārt inficējas jaunieši, kuri daudz ceļo un apmeklē masu pasākumus. Šie cilvēki parasti slimību pārcieš viegli, tāpēc liela pacientu pieplūduma slimnīcās šobrīd nav.

"Pagājušajā nedēļā Latvijas slimnīcās bija 23 pacienti, kuri ārstējās tieši no kovida. Diemžēl viens pacients ir miris. Bet salīdziniet to ar janvāra statistiku, kad tikai vienas nedēļas laikā tika fiksēti 23 nāves gadījumi no kovida," saka Perevoščikovs.

Viņš atgādina, ka kovids paliek nopietna problēma cilvēkiem ar novājinātu imunitāti. Riska zonā - veci cilvēki, cilvēki ar hroniskām slimībām. Viņiem Perevoščikovs iesaka veikt poti, kas palīdz izvairīties no smagākās slimības norises. "Pērn poti pret kovidu veica tikai 5% iedzīvotāju. Ja skaitlis būtu lielāks, daudzus nāves gadījumus varētu novērst," uzskata speciālists.