1dienas
21stundas
41minūtes
35sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vecākiem Līgo svētkos: kā pasargāt savus bērnus no negadījumiem?
foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Esi vesels

Vecākiem Līgo svētkos: kā pasargāt savus bērnus no negadījumiem?

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Bērnu slimnīcā Līgo svētku laikā ik gadu ir liels pacientu pieplūdums. Jauns.lv no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas virsārstes Renātes Snipes uzzināja, ko darīt, lai pasargātu bērnu no iespējamām traumām.

Līgo svētkos un Jāņos īpaša modrība nepieciešama, ja tiek kurināts ugunskurs un/vai grils un cienasts uz galda paliek nepieskatīts. Klājot Līgo svētku galdu ir jāatceras, ka ir ēdieni, kuri ātri bojājas, tādēļ ir jārūpējas par to, lai tie tiktu uzglabāti atbilstošā temperatūrā, īpaši - zivju, piena un gaļas produkti.  

Ja svinēšana notiek ārpus savas dzīvesvietas, vienmēr jābūt līdzi aptieciņai. Bērnus jāpieskata un jāsargā gan no negadījumiem uz ūdens, gan no tā, ka viņus var sakost mājdzīvnieki.

Īpaši uzmanīgiem ir jābūt ar degšķidrumu, to vienmēr jāglabā bērniem nepieejamā vietā un tikai tam paredzētā iepakojumā. Ja bērns iedzer degmaisījumu, tas nonāk ne tikai mutes dobumā, barības vadā un kuņģī, kur rodas ķīmiski apdegumi, bet var iekļūt elpceļos un radīt ķīmisku bojājumu arī tur, var attīsties pat neatgriezeniski plaušu bojājumi. Ko darīt, ja bērns tomēr iedzēris degšķidrumu? Nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot 113. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests padomus sniegs uzreiz. Lielākiem bērniem jāizskaidro, ka atklātā liesmā nedrīkst liet degšķidrumu, tas var pēkšņi uzliesmot ar lielu liesmu. 

Pie ugunskura jāsaglabā modrība arī daudzas stundas pēc tam, kad ugunskurs izdzisis. Bērnus vilina ugunskura pelni, viņi mēdz tajos iekāpt un var gūt smagus kāju apdegumus. Ja tomēr Līgo svinēšanas laikā gadās apdegumi, tad ļoti svarīgi cietušo vietu vismaz 20 minūtes dzesēt ar vēsu ūdeni, kas mazinās apdeguma smagumu.

Ja bērnam iekodusi bite, lapsene vai sirsenis/irsis kakla apvidū vai mutē, iespējama elpceļu nosprostošanās un smakšana tūskas dēļ. Šādās situācijās nekavējoties jāzvana 112, bet līdz brīdim, kad ierodas brigāde, jādod cietušajam sūkāt ledu vai maziem malkiem dod aukstu dzeramo (informācija ņemta no Bērnu slimnīcas ārstu radītā portāla ).

Bērnu slimnīcas ārstu radītajā portālā par bērnu veselību ir daudz ieteikumu par to kā rīkoties dažādu traumu gadījumā, lai Līgo svētku laiks nepārvērstos par satraukuma pilnām dienām.

Kaut arī svētku dienās lielākoties ģimenes ārsti nav pieejami, visā valstī, tajā skaitā Bērnu slimnīcā, Bērnu slimnīca piedāvā attālinātas pediatra konsultācijas akūtos gadījumos. Šeit būs pieejami ārpus darba laiki klātienē pie pediatra vairākām veselības iestādēm. Brīvdienās un svētku dienās visu diennakti var zvanīt arī uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni: 66016001.