foto: Publicitātes foto
Lai izdodas noslēgt mācību gadu bez stresa, pabaro smadzenes ar krila eļļu!
Esi vesels
2024. gada 15. maijs, 09:00

Lai izdodas noslēgt mācību gadu bez stresa, pabaro smadzenes ar krila eļļu!

Jauns.lv

Dārta šogad beidz 5. klasi, skolā rit pēdējie pārbaudes darbi un man prāts mierīgs, jo, lai arī jāpieveic garā mācību gada pēdējie metri, meitai joprojām ir enerģija, motivācija un interese mācīties. Bet vēl pirms pāris mēnešiem tā nebija – Dārta bija tik sašļukusi un sagurusi pēc garās ziemas un pārslimotajiem vīrusiem, ka jau sāku nopietni satraukties, ar kādām sekmēm meita pabeigs šo mācību gadu.

Tai laikā, kad manīju, ka Dārtai sāk zust motivācija mācīties, ka pēc skolas ir grūti koncentrēties un tikt galā ar slodzi, ka viņa kļuvusi arī viegli aizkaitināma, nolēmu jautāt pēc padoma mūsu zinošajai pediatrei Polīnai Popeiko. Steigšus devāmies vizītē pie dakteres, lai noskaidrotu, kas varētu būt noticis ar manu allaž dzīvespriecīgo un aktīvo bērnu. Kā saglabāt dzīvesprieku, paaugstināt koncentrēšanās spējas un interesi par mācībām? Kā noturēt bērna mentālās un fiziskās spējas otrajā mācību semestrī?

Daktere mani “nomierināja”, sakot, ka bērni kopumā ir ļoti noguruši pēc garās ziemas, tāpēc vecākiem vajadzētu aktīvāk iesaistīties un atbalstīt bērnus šajā laikā. Pirmkārt, palīdzēt tikt galā ar stresu, iespējams, samazināt ārpusskolas nodarbību slodzi. Otrkārt, veicināt regulāras fiziskās aktivitātes, lai uzturētu veselīgu imūnsistēmu un vispārējo labsajūtu. Treškārt, palīdzēt sakārtot gulētiešanas rutīnu un veicināt kvalitatīva miega paradumus, jo arī pietiekams miega ilgums palīdz stiprināt bērna imūnsistēmu. Un, ceturtkārt, kas nav mazāk svarīgi kā viss iepriekš minētais, nodrošināt bērnam sabalansētu uzturu – tam jābūt bagātam ar barības vielām, kas atbalsta imūnsistēmu un vispārējo veselību, tostarp omega-3 taukskābēm. Daktere uzsvēra, ka līdztekus veselīgam uzturam un dzīvesveidam, īpaši ziemas mēnešos un arī agrā pavasarī, ir svarīgi papildus uzņemt vitamīnus un mikroelementus.

Te jāpiebilst, ka daktere vispirms nosūtīja Dārtu uz asins analīzēm, atzīmējot, ka jāpārbauda arī D vitamīna un dzelzs līmenis organismā. Kā jau bija sagaidāms, analīžu rezultāti nebija iepriecinoši – gan D vitamīns, gan dzelzs līmenis asinīs bija pazemināts. Tāpēc daktere ieteica papildus uzņemt D3 vitamīnu, rekomendējot ne tikai iedarbības ziņā efektīvāko, bet tepat Latvijā četros zinātniskos pētījumos pārbaudītu un pierādītu produktu – Latvijas farmācijas zīmola LYL love your life® produktu LYLsunD3. Viņa piebilda, ka tas ir 100% dabisks, ērti un droši lietojams D3 vitamīns izsmidzināmas mikroemulsijas formā, turklāt sastāvs ir bagātināts ar apelsīnu garšu un dabisku saldinātāju – ksilītu, kas paralēli kalpo arī zobu veselībai.

Un, vēršot uzmanību tam, kas nepieciešams bērna prāta atbalstam – spējai koncentrēties un uzmanības noturēšanai –, daktere ieteica arī omega-3 (DHS un EPS) taukskābes, ko vislabāk uzņemt ar krila eļļu. Mūsu smadzenēs ir 60% tauku, no kuriem 35% ir omega-3 taukskābes. Taujājot, kāpēc tieši krila eļļu, dr. Polīna Popeiko man izskaidroja, ka krila eļļā esošā omega-3 ir fosfolipīdu formā, kas nodrošina labāku tās uzsūkšanos un izmantošanu organismā, salīdzinot ar omega-3 triglicerīdu formā, kas atrodama standarta zivju eļļas produktos. Tas nozīmē, ka omega-3 fosfolipīdi efektīvāk uzsūcas šūnās, tostarp smadzeņu šūnās, kur tiem ir izšķiroša nozīme smadzeņu attīstības un darbības atbalstīšanā. Daktere norādīja, ka omega-3 fosfolipīdi ir īpaši labvēlīgi smadzeņu veselībai un izziņas funkcijai, tie nodrošina būtiskas uzturvielas, kas atbalsta smadzeņu šūnu membrānu veidošanos un uzturēšanu, kā arī signālu pārraidi starp smadzeņu šūnām. Viņa savos ieteikumos balstās uz pētījumiem, kuros pierādīts, ka pietiekama omega-3 fosfolipīdu uzņemšana bērnībā var veicināt optimālu smadzeņu attīstību, mācīšanos un akadēmisko sniegumu, kā arī uzlabot miega kvalitāti. Izrādās, ka bērnībā omega-3 taukskābes uzkrājas smadzenēs un to lietošana agrīnā dzīves posmā ir nepieciešama pareizai smadzeņu attīstībai, kā arī var palīdzēt izveidot veselīgus sirds un asinsvadu sistēmas paradumus un samazināt sirds slimību risku dzīves garumā.

Mūsu daktere saviem mazajiem pacientiem rekomendē LYL love your life® piedāvātos LYL Krill Oil KID lācīšus, kas bērniem ļoti patīk. Tas ir speciālistu atzīts, vienīgais omega-3 fosfolipīdu komplekss bērniem no 2 gadu vecuma – veselīgs un garšīgs veids, kā stiprināt bērna organisma aizsargfunkcijas un uzlabot koncentrēšanās spējas mācību procesā.

Daktere paskaidroja, ka LYL Krill Oil KID lācīši ir omega-3 komplekss, kas satur krila eļļas fosfolipīdus, augsti biopieejamas omega-3 EPS un DHS taukskābes un bērnam nepieciešamākos vitamīnus. Vitāli svarīgs komplekss bērna pilnvērtīgai attīstībai un imunitātei. Un, kas svarīgi, pateicoties Flexitech™ tehnoloģijai, krila eļļas lācīši ir bez specifiskā zivju aromāta un pēcgaršas.

foto: Publicitātes foto

Kopš iegādājāmies LYLsunD3 KID un LYL Krill Oil KID lācīšus, ir pagājuši jau divi mēneši. Dārtai patīk D3 vitamīns, garšo arī krila eļļas lācīši, un viņa ik dienu pati atceras, ka tie ir jālieto. Un, kad aprīļa beigās atkārtoti nodevām analīzes, biju pārsteigta un priecīga, ka ar meitas veselību viss ir kārtībā – gan dzels ir stabilā normā, gan D3 ir optimāls! Godīgi sakot, analīžu rezultātus gaidīju bez stresa, jo jau biju novērojusi, ka mans mazais-lielais bērns atkal kļuvis dzīvespriecīgs, cītīgi mācās un spēj noturēt uzmanību šobrīd būtiskajam. Viņa ir gatava skolas pārbaudes darbiem, kas būs jākārto, un gaida tos absolūti bez stresa. Arī man vairs nav stresa, par to kā meita pabeigs 5. klasi, jo redzu, kā mīlīgie lācīši viņu iedvesmo. Lai mums un mūsu bērniem ir mierpilna, aizraujoša un veiksmīga mācību sezonas izskaņa, un lai vasara ir bezrūpīga un saulaina prieka pilna!

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.