foto: Shutterstock
 Kāpēc brīvdienās no rītiem ir daudz vieglāk agri pamosties?
Smadzeņu trenere min kādu interesantu faktu – ja cilvēkam ikdienā ir mazāk stresa, vajadzīgs mazāk miega stundu.
Esi vesels
2024. gada 11. maijs, 05:52

Kāpēc brīvdienās no rītiem ir daudz vieglāk agri pamosties?

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Vai arī tu darba dienās negribi mosties, modinātāja signālu vairākkārt pārliec, lai tikai pagulētu vēl dažas minūtītes, bet sestdienā esi augšā līdz ar pirmajiem gaiļiem bez modinātāja, un no lielās kāres pēc ilgas gulēšanas nav ne vēsts? Noskaidrosim, kāpēc tā!

Konsultē psiholoģe, Riga Brain smadzeņu trenere Tetiana Orlenko.

Patīkami plāni samazina miega stundas

“Ja tu katru darba dienu celies noteiktā laikā, organisms šim ritmam pielāgojas. Brīvdienās tas var nostrādāt inerces dēļ, jo organisms jau ir pieradis,” skaidro speciāliste. Otrs iemesls ir labs garastāvoklis, kādā parasti brīvdienās mostamies. Iespējams, gaidāmi patīkami notikumi, tikšanās, vai arī ir vienkārši prieks par to, ka nav jāiet uz darbu. Darba dienās mums tomēr ir jāpiespiež sevi darīt to, kas ne vienmēr patīk. “Smadzenes darbojas atpūtas režīmā, tās saprot, ka šodien var laiskoties, rodas pat patīkams satraukums, jo ieplānots kaut kas jauks.”

Smadzeņu trenere min kādu interesantu faktu – ja cilvēkam ikdienā ir mazāk stresa, vajadzīgs mazāk miega stundu. Tieši tāpēc tik daudzi atvaļinājumā ceļas agrāk un kopumā guļ mazāk, jo jūtas atpūtušies, viņus nenomāc ikdienas rūpes.

Pie visa vainīgs modinātājs!

“Ja tev gribas brīvdienās ilgāk pagulēt, bet miegs nenāk, neiesaku piespiest sevi gulēt vai stundām vārtīties gultā,” saka Tetiana Orlenko. Katram no mums ir savi miega cikli, kas dabiski modina. Tas ir vēl viens iemesls, kāpēc darba dienu rītos nāk miegs, – jo mostamies ar modinātāju, nevis pamostamies paši. Ja ilgstoši no rītiem grūti piecelties, noteikti jāapsver iespēja agrāk doties pie miera. Taču, ja traucē tas, ka brīvdienās pamosties ar pirmajiem gaiļiem, tad Tetiana aicina tomēr celties; ja pa dienu nāks miegs, paguli diendusu. “Ja sanāk pamosties agrāk nekā iecerēts, iesaku neslēgt spilgtu apgaismojumu un neķerties uzreiz pie telefona vai datora. Tā vietā labāk ieslēdz naktslampiņu, pastaipies, dari kaut ko lēnu un mierīgu, atver aizkarus, lai smadzenes lēnām mostas līdz ar saules gaismu.”

Kafija kā ātrais kredīts

Noteikti pievērs uzmanību tam, cik daudz kafijas tu dienā izdzer. “Mēs Riga Brain mēdzam teikt, ka kafijas dzeršana ir pielīdzināma ātrajam kredītam. Tā patiešām dod enerģiju, taču pēc tam seko kritiens. Ja enerģijas jau tāpat nav, pēc kafijas dzeršanas iestāsies vēl lielāks nogurums.”

Tetiana piebilst, ka ilgstoši miega traucējumi – grūtības aizmigt, bezmiegs, mošanās ļoti agri – var būt simptomi dažādām mentālām saslimšanām, tostarp depresijai. Tādā gadījumā noteikti jāvēršas pie ārsta.

Trīs svarīgi laba miega noteikumi

1. Izvēdini guļamistabu, lai tajā būtu pietiekami daudz skābekļa.

2. Izslēdz viedierīces, jo to izdalītā gaisma (pat ja tā ir niecīga) negatīvi ietekmē miegu.

3. Cieši aizver žalūzijas vai aizkarus, lai telpā neiekļūtu rīta gaisma.

Paturi prātā – ja gulēsi labi vēdinātā, tumšā un klusā telpā, smadzenes dabiski izdalīs hormonu melatonīnu, kas palīdz ātrāk aizmigt un ilgāk gulēt.