foto: Shutterstock
C vitamīna labirintos: kuru no visiem izvēlēties būtu visgudrāk, lai iegūtu vislielāko labumu veselībai? 
Esi vesels
2024. gada 18. aprīlis, 09:00

C vitamīna labirintos: kuru no visiem izvēlēties būtu visgudrāk, lai iegūtu vislielāko labumu veselībai? 

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Pavasaris ir laiks, kad mostas ne tikai daba, bet arī cilvēka organisms. Nereti tieši pavasarī izjūtam pastiprinātu nogurumu, jo organismam nepieciešama adaptācija, pārejot no ziemas uz vasara laiku. Šis ir īstais brīdis pievērst uzmanību savam uzturam, vitamīniem un minerālvielām, ko uzņemam ikdienā. Viens no populārākajiem ikdienā uzņemtajiem vitamīniem ir vitamīns C. Tas ir ne tikai premium palīgs slimošanas brīžos, bet dod savu artavu gan ādas stāvokļa uzlabošanā, gan samazina stresa hormonu postošo darbību un dara vēl daudz citas labvēlīgas lietas. 

C vitamīns ir spēcīgs antioksidants, ko cilvēka organisms pats neražo, tāpēc tā ir būtiska uztura sastāvdaļa. C vitamīnu var uzņemt dažādi – ar augļiem un dārzeņiem, lietot mums visiem labi zināmo askorbīnskābi, kas diemžēl kairina kuņģi, vai arī izvēlēties bezskābes formas C vitamīnu jeb kalcija askorbātu (L-askorbātu). 

Ja lielajā piedāvājumā tomēr sanāk apjukt, noteikti  ir vērts izvēlēties C vitamīnu bezskābes formā, jo tas nekairinās kuņģa gļotādu un kalcija askorbātam ir ievērojami augstāka uzsūkšanās spēja nekā askorbīnskābei, ko parasti izmanto C vitamīna ražotāji.  Aptiekās ir pieejams pat tāds C vitamīns kapsulās, kuram, pateicoties īpašai kapsulas tehnoloģijai, C vitamīns organismā izdalās pakāpeniski, garantējot augstāko iedarbības efektivitāti – uzņemts no rīta, C vitamīns ilgstoši (8 stundas) optimālā līmenī turas asinīs.

Turklāt tas ir ne tikai draudzīgs kuņģa gļotādai, jo nepieļauj kairinājumu, bet arī papildināts ar bioflavonoīdiem – hesperidīnu, kvercetīnu un rutīnu –, kas ne tikai palīdz šim vitamīnam uzsūkties organismā, aizkavē tā oksidēšanos un sekmē šūnu elpošanu, bet arī ir labs atbalsts asinsvadiem, tāpēc aptieku plauktos meklējiet tādu C vitamīnu, kura sastāvs ir papildināts ar bioflavonoīdiem.  Pateicoties pakāpeniskajai kapsulas izšķīšanai un bezskābes sastāvam, ir iespējams izvairīties no kuņģa kairinājuma un samazināt alerģiskas reakcijas iespējamību. 

C vitamīnam ir liela nozīme arī veselības un laba garastāvokļa nodrošināšanā. Pasaulē ir veikta virkne pētījumu, kas apliecina C vitamīna pozitīvo ietekmi ne tikai dažādu slimību izraisīta noguruma, bet arī miega traucējumu, depresijas simptomu, sāpju un kognitīvo traucējumu gadījumā.1

Pētījumi liecina, ka C vitamīna papildus uzņemšana var palielināt antioksidantu līmeni asinīs līdz pat 30 procentiem un tādējādi samazināt hronisku slimību, piemēram, sirds slimību, risku, kas ir galvenais nāves cēlonis visā pasaulē.2

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8066596/ 

2 https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits#2.-May-help-manage-high-blood-pressure

Ko tavas veselības labā var paveikt C vitamīns: 

Nākamā lapa: 1. Mirdzošai un veselai ādai