foto: Shutterstock
"Spēka deviņnieks" - lietas, kas patiešām varētu ļaut tev nodzīvot līdz 100 gadiem
Esi vesels
2024. gada 6. aprīlis, 06:21

"Spēka deviņnieks" - lietas, kas patiešām varētu ļaut tev nodzīvot līdz 100 gadiem

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Tas, cik ilgi jūs nodzīvosiet, ir atkarīgs no daudziem faktoriem. Dažus no tiem nevaram ietekmēt, piemēram, mūsu ģenētiku, slimības un traumas, bet citus lielā mērā ietekmē mūsu dzīvesveida izvēle. 

Eksperti pat iesaka izbaudīt glāzi vīna kopā ar draugiem, kas ir viens no padomiem, kā uzlabot paredzamo dzīves ilgumu, vēsta portāls "Express". 

Saskaņā ar Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta datiem, ir daudz lietu, ko mēs varam darīt, lai uzlabotu savas izredzes dzīvot ilgāk. Piemēram, dzerot astoņas glāzes ūdens dienā, ēdot sabalansētu uzturu, sportojot, atmetot smēķēšanu un lietojot mazāk alkohola. 

Taču saskaņā ar pētījumiem, ja vēlamies nodzīvot līdz 100 gadiem, mums vajadzētu ievērot vairākus noteikumus, kas pazīstami kā "spēka deviņnieks".

1. Kustība visas dienas garumā

Pētījumi liecina, ka mazkustīgs dzīvesveids, piemēram, sēdēšana 13 stundas dienā vai staigāšana mazāk nekā 4000 soļu dienā, var ievērojami pasliktināt dzīves kvalitāti.Tas nenozīmē, ka katru dienu jādodas uz sporta zāli, bet, regulāri veicot mērenas fiziskās aktivitātes, jūs varētu novērst dažas problēmas, kas saistītas ar sēdēšanu. Tas var būt tik vienkārši, kā pie rakstāmgalda veikt kāju pacelšanu vai stiepšanos. Tikai dažu minūšu aktivitāte var izjaukt sēdoša darba paradumus. 

2. Vīna glāze kopā ar draugiem

Lai gan alkohola lietošana pati par sevi ir kaitīga, ilgdzīvotāju kultūrās mērena alkohola lietošana bieži notiek sociālā kontekstā, uzsverot kopības un svinību nozīmi. Pēc ekspertu domām, tiek uzskatīts, ka tas ir saistīts ne tik daudz ar pašu alkoholu, bet vairāk ar pozitīvām attiecībām, kas veicina emocionālo labsajūtu.

3. Atpūtas laiks

Stress nekad nenāk par labu kopējai veselībai, taču dažkārt tas ir neizbēgams. Ņujorkas Medicīnas centra integratīvās medicīnas speciāliste Dr. Mišela Loja iesaka vienkāršu vingrinājumu, ko izpildīt paaugstināta stresa apstākļos: "Dziļi ieelpojiet, dažas sekundes aizturiet elpu un tad lēnām izelpojiet caur degunu." Šo elpošanas tehniku daktere iesaka praktizēt jebkurā vietā un laikā, ja izjūtat paaugstinātu stresu. 

4. Pārsvarā augu izcelsmes uztura lietošana

Saskaņā ar pētījumiem tie cilvēki, kas pārsvarā lieto augu izcelsmes uzturu, jo īpaši tādus olbaltumvielu avotus kā pupiņas un lēcas, nevis gaļu, parasti dzīvo ilgāk.

5. Vairāki tuvi draugi

Eksperti apgalvo, ka saikne un draudzība ir "ārkārtīgi spēcīga", un tas izskaidro, kāpēc pozitīva sociālā mijiedarbība ir tik svarīga.

6. Kontrole pār savu dzīvi 

Ilgdzīvotāji kopumā demonstrē autonomiju un praktiskumu; viņi paši pieņēmuši lēmumu pārņemt kontroli pār savu dzīvi un virzījuši to tur, kur vēlējušies.

7. Mīļoto cilvēku izvirzīšana pirmajā vietā

Vēl viens noteikums, kura pamatā ir sociālā mijiedarbība, ir tas, ka cilvēkiem, kuri nodzīvojuši pāri 100 gadiem, parasti ir labas attiecības ar saviem tuvākajiem radiniekiem un bērniem. 

8. Atrast dzīves mērķi

Saskaņā ar pētījumiem, apzinoties savu mērķi ikdienā, dzīves ilgumu var pagarināt vidēji par septiņiem gadiem.

9. Intelekts - viens no labākajiem ilgdzīvošanas pareģiem

Visiem aptaujātajiem ilgdzīvotājiem ir veiksmīgi akadēmiskie un profesionālie rezultāti, viņi prot risināt problēmas, ķeras pie sarežģītiem uzdevumiem, lai gan viņiem nav speciālas sagatavotības, un viņi gūst panākumus, mīl mācīties un ir ziņkārīgi.