foto: Shutterstock
3 vingrojumi, kas mainīs jūsu ikdienu
Esi vesels
2024. gada 30. marts, 09:35

3 vingrojumi, kas mainīs jūsu ikdienu

Veselības nodaļa

"100 Labi padomi Par veselību"

Cilvēkiem bieži nesanāk izveidot jaunus, veselīgus ieradumus, jo viņi vēlas uzreiz sākt ar pārāk lielu slodzi. Jāsāk ar mazumiņu, tikai ar pāris minūtēm dienā.

Iesaka fiziskās sagatavotības trenere un fizioterapeite Diāna Stupele. 

Savā treneres praksē esmu novērojusi, ka nereti cilvēks pats sev uzliek pārāk lielu nastu – vingrot vismaz stundu no vietas, skriet vismaz piecus kilometrus un tā tālāk. Tāpēc iesaku sākt ar mazumiņu un tikai tad, kad tas jau izveidojies par ieradumu un pašam par sevi ir lepnums, pamazām pievienot vēl kaut ko klāt. Šie ir tikai trīs vingrojumi – ja nevar tos ik dienas izpildīt, ir jābeidz sapņot par dzīvesveida maiņu, jo tas, visticamāk, nenotiks.

Un vēl kāds padoms, lai vingrošana kļūtu par ikdienas sastāvdaļu. Jebkuru jaunu darbību, ko gribas padarīt par ieradumu, ir vieglāk ieviest starp divām jau ļoti ierastām darbībām. Piemēram, ja, no rīta pieceļoties, vispirms ierasts aiziet uz tualeti un pēc tam iztīrīt zobus, tad šos trīs vingrojumus var iekļaut starp šīm darbībām. Vai arī – ja pusdienlaikā ir ierasts iziet pastaigā un pēc tam skatīties kādu seriālu, tad pavingrot starp šīm nodarbēm. Lai izdodas, un sagaidām vasaru jau labākā formā!

]Tie ir tikai trīs vingrojumi – ja nevar tos ik dienas izpildīt, ir jābeidz sapņot par dzīvesveida maiņu, jo tas, visticamāk, nenotiks.

1. Atslābinieties un pastiepieties

Sākuma pozīcija guļus uz sāniem, kājas saliektas 90 grādu leņķī, rokas izstieptas priekšā (ja kaklam grūti, var zem galvas palikt nelielu spilventiņu). Augšējo roku celiet augšup un, griežoties līdzi ar ķermeņa augšdaļu, pieskarieties grīdai otrā pusē. Kājas paliek sākuma pozīcijā. Atkārtojiet 10 reizes, pēc tam izpildiet to pašu uz otriem sāniem ar otru roku.

2. Stipriniet vēderpresi

Nogulieties uz muguras, rokas un kājas augšā. Pretējo roku un kāju (piemēram, labo roku un kreiso kāju) laidiet uz leju, otra roka un kāja paliek augšā.

Izpildiet 10 reizes, pēc tam to pašu atkārtojiet ar otru roku un pretējo kāju.

Mugurai vingrojuma laikā jāpaliek piespiestai pie grīdas.

Šis vingrojums lieliski trenē ne tikai vēderpresi, bet arī koordināciju.

3. Mugurai patiks

Sākuma pozīcija guļus uz vēdera, piere pie grīdas, kājas taisnas, balstā uz pirkstgaliem, ceļgali mazliet atcelti no grīdas. Atraujot rokas no grīdas, ar rokām izpildiet peldēšanas kustības (kā brasā jeb vardītē). Atkārtojiet 10–15 reizes.