foto: Shutterstock
Uzmanīgi ar tautas līdzekļiem! Tas jāzina visiem, kam ir kāds ādas veidojums
Esi vesels
2024. gada 22. marts, 06:44

Uzmanīgi ar tautas līdzekļiem! Tas jāzina visiem, kam ir kāds ādas veidojums

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Nereti par vecuma plankumiem cilvēki dēvē visus ādas veidojumus, piemēram, nēvusus jeb dzimumzīmes, seborejiskas keratozes, tā saucamo lentigo jeb saules radītos plankumus, kā arī dažkārt diemžēl ļaundabīgus ādas veidojumus: bazaliomas un melanomas.

Ideālā gadījumā dermatologs, izmantojot dermatoskopu, nosaka diagnozi un piedāvā piemērotāko ārstēšanu, ja tāda nepieciešama. Labdabīgus veidojumus var likvidēt ar lāzeru vai šķidro slāpekli. Šīs procedūras veic dermatologs, un gada tumšais periods (rudens un ziema) ir vispiemērotākais laiks, kad to darīt. 

Uzmanīgi ar tautas līdzekļiem!

Bieža kļūda ir ādas veidojumus likvidēt mājas apstākļos, izmantojot pretkārpu līdzekļus, kas aptiekās nopērkami bez receptes. Ja tā patiešām ir kārpa, šie līdzekļi var palīdzēt, bet citiem ādas veidojumiem tie neder. 

Cilvēkiem ļoti patīk pašiem ārstēties ar tautas līdzekļiem, piemēram, dažkārt mazām, plānām kārpām palīdz strutenes, bet ne citiem ādas veidojumiem. Nereti pēc strutenes lietošanas rodas paliekošas sekas – rētas un depigmentācija. Tas, ka augs ir dabīgs, rada mānīgu sajūtu par tā nekaitīgumu, taču tā nav, īpaši struteņu preparāts, kas nopērkams aptiekās. Šķīduma koncentrācija ir pietiekami liela, lai pēc veidojumu apstrādes, kas nav kārpas, varētu rasties ne tikai iekaisums un ādas kairinājums, bet pat apdegums un rētas. 

Ņem vērā!

Krēmi, kas satur saules aizsargfiltrus, gan var samazināt nevienmērīgas pigmentācijas rašanos un pasargāt ādu no apdeguma, tāpēc šie produkti ir absolūti nepieciešami, īpaši saulainā laikā.  

Tēmas