foto: Publicitātes
Ginekoloģe iesaka: probiotikas urīnceļu veselībai
Esi vesels
2024. gada 14. marts, 13:15

Ginekoloģe iesaka: probiotikas urīnceļu veselībai

Veselības nodaļa

Sadarbības projekts

Lai arī zinātniski nav apstiprināts, ka urīnceļu infekcijām ir sezonāls raksturs, tomēr jau gadiem ilgi manā ginekoloģes praksē ik pavasari (un arī rudeni) pacientes īpaši sūdzas tieši par urīnceļu iekaisumu, kas nepastāvīgo laikapstākļu ietekmē mēdz atgriezties ar nepatīkamu regularitāti. Tāpēc vēršos pie sievietēm arī ārpus savu klientu loka, lai viestu skaidrību par šo delikāto problēmu, kas ievērojami pasliktina dzīves kvalitāti.

Visbiežāk urīnceļu iekaisumu izraisa baktērijas, kas mīt zarnu traktā - Escherichia coli (E. coli), kam seko citas enterobaktērijas un Staphylococcus saprophyticus. Sievietēm urīnizvadkanāls ir daudz īsāks nekā vīriešiem, tāpēc šīm sliktajām baktērijām no starpenes rajona ir daudz vieglāk nokļūt urīnpūslī un tām “labvēlīgos apstākļos”, mazinoties organisma imunitātei, caur urīnizvadkanālu viegli nokļūt urīnpūslī, tur savairoties un radīt sieniņas iekaisumu.

Pavasarī imunitāti mazina gan rudens/ziemas sezonā izslimotie vīrusi un, iespējams, antibiotiku lietošana, kas reizē ietekmē arī labās baktērijas un rada izmaiņas zarnu traktā un maksts mikroflorā, tādējādi palielinot infekciju risku, gan mainīgie laikapstākļi un pirmie siltie saules stari, kas “jauc prātu” un liek kļūt neapdomīgākiem, jo, nepiemēroti saģērbjoties un tad pārkarstot/atdziestot, var pamatīgi saaukstēties. Urīnceļu infekcijai tie visi ir ļoti labvēlīgi apstākļi, un ne vienmēr atkārtota saslimšana nozīmē, ka iepriekšējā nav tikusi izārstēta vai ir hroniska.

Galvenie simptomi, kas liecina par urīnceļu iekaisumu, ir gandrīz nepārtraukta vajadzība urinēt. Pats urinēšanas process ir sāpīgs un kairinošs – sāpes ir dedzinošas un velkošas, īpaši urinēšanas beigās. Urīns var būt arī duļķains, ar nepatīkamu smaku. Turklāt urinēšana atvieglojumu nesniedz, drīzāk pretēji – tukšs urīnpūslis rada pat vēl lielāku diskomfortu. Manā praksē bijušas pacientes, kas sūdzas arī par urīna nesaturēšanu, sāpēm muguras lejasdaļā. Pacientes stāsta, ka subjektīvi tas nereti ir tik ļoti traucējoši, ka viņas nespēj domāt ne par ko citu, kā tikai par nepatīkamo sajūtu vēdera lejasdaļā un starpenē.

Sajūtot šos simptomus, noteikti jādodas uz aptieku, pie ģimenes ārsta vai ginekologa, lai sāktu ārstēties, jo, ja infekciju laikus neārstē un nenovērš, tā var kļūt par nopietnu veselības problēmu – ielaists iekaisums var izplatīties līdz nierēm.

Ārstēšana vienmēr jāsāk ar pietiekama šķidruma daudzuma uzņemšanu, jo tas palielina urīna plūsmu, kas mehāniski atbrīvo urīnceļus no iekaisumu izraisošajām baktērijām, tās izvadot no organisma. Bet papildu šķidruma uzņemšanai un no vecmāmiņu pūra aizgūtajām ārstniecības metodēm (dzērveņu ekstraktu saturošu līdzekļu lietošana, kas līdz šim tika uzskatīts par vienu no galvenajiem urīnceļu iekaisuma profilaksei), ļoti labi palīdz arī dažas probiotiku jeb labo baktēriju sugas, kas neļauj patogēnajiem mikroorganismiem kolonizēt maksts un vēlāk urīnceļu gļotādā.

Mikroorganismi mīt daudzās ķermeņa vietās, tostarp urīnceļos, un tiem ir būtiska nozīme urīnceļu veselības uzturēšanā. Probiotikām kā alternatīvam un dabiskam līdzeklim veselības atjaunošanā un uzturēšanā pēdējos gados tiek pievērsta arvien lielāka uzmanība, un tiek veikti arvien jauni pētījumi, kas apliecina, ka noteiktas sugas un celmi, kas atrodas veselā uroģenitālajā traktā, aizsargā pret patogēno mikroorganismu infekciju. [1]

Pētījumi ir atklājuši ievērojamas atšķirības starp veselu uroģenitālo traktu un tādu, kas cieš no uroloģiskām slimībām, un tas arī radījis zinātnieku interesi pētīt, vai urīnceļu sistēmā mītošo baktēriju papildināšana ar probiotikām varētu mazināt infekciju līmeni. Un šajos pētījumos ir apstiprinājies, ka “probiotiku iejaukšanās” ir viena no daudzsološām alternatīvām – iedarbīga uroģenitālo infekciju ārstēšanas un profilakses metode.

Piemēram, Lactobacillus var kavēt uropatogēno baktēriju “pielipšanu” urīnpūšļa sieniņai, tālāku augšanu un kolonizāciju. Ir pierādīts, ka Lactobacillus sugu mikroorganismu populācijām ir spēcīga kavējoša iedarbība uz E. coli. Te jāpaskaidro, ka lielākā daļa atkārtotu urīnceļu iekaisumu, sievietēm rodas uropatogēnās baktērijas E. coli klātbūtnē. Savukārt šo infekciju ārstēšanā lietotās antibiotikas samazina Lactobacillus skaitu urīnceļu sistēmā un tādējādi var izraisīt rezistenci pret antibiotikām turpmākajā periodā un iznīcināt esošo urīnceļu sistēmas dabisko barjeru, kas veidojas pret infekcijām. Tāpēc bija reāla vajadzība izstrādāt labāku terapiju, kas pārtrauc šo apburto loku.

Probiotikas ir laba alternatīva antibiotiku terapijai, jo tās spēj saistīties ar uroepitēlija šūnām un kavēt patogēno baktēriju augšanu. Interese par šo jomu gadu gaitā arvien aug, un iemesls šai interesei ir ne tikai pacientu vēlme ārstēties ar dabīgiem produktiem, bet arī mediķu bažas par rezistences veidošanos pret antibiotikām. [2]

Koncepcija par cilvēka organismā esošās labvēlīgās baktēriju floras atbalstīšanu ar dzīviem mikroorganismiem, kas nodrošina labvēlīgu ietekmi uz veselību, ir svarīga mūsdienu medicīnas stratēģija. Probiotikas ir definētas kā dzīvi mikroorganismi, kas, uzņemtas adekvātos daudzumos, dod lielu ieguvumu veselībai. Turklāt probiotikām var būt sinerģiska iedarbība ar antibiotikām. Ir zināms, ka dzīvi mikroorganismi ietekmē arī imūnglobulīna veidošanos un tādējādi izmaina organisma imūno aizsardzību, kas attiecīgi spēj veicināt arī specifisku imūnreakciju pret patogēnām baktērijām. [3]

Arī manas pacientes dod priekšroku probiotikām, jo ​​tās ir drošas un labāk panesamas nekā antibiotikas. Un šajā pavasarī es viņām iesaku zinātniski pierādītu probiotiku kompleksu kapsulās LYLBIOTIC intim, kas tikai pavisam nesen ir parādījies tirgū, un kuru kā pirmo un efektīvāko līdzekli sievietes intīmajai veselībai rekomendē Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija.

Sastāva klīnisko efektivitāti ir apstiprinājuši 4 randomizēti pētījumi, un pierādīti rezultāti ir jau pēc 7 dienām: bakteriālās vaginozes gadījumā, pie maksts sēnīšu infekcijas jeb piena sēnes un citām maksts infekcijām tas efektīvi veicina veselīgu maksts mikrobiotu, sekmējot baktēriju līdzsvaru. Pierādīta arī nozīmīga loma urīnceļu infekciju terapijā.

foto: Publicitātes

Manām pacientēm patīk, ka LYLBIOTIC intim kapsulas uzņemamas perorāli (caur muti) un ir ļoti ērtas lietošanā, nav jāuzglabā ledusskapī un ir ērti paņemt līdzi somiņā. Turklāt tikai viena kapsula, kas ir dienas deva, satur 12 miljardus unikālas baktēriju kultūras Lactobacillus acidophilus La-14 TM un Lacticaseibacillus rhamnosus HN001 TMtieši šo probiotiku kombinācija ir pierādīta kā nozīmīga urīnceļu terapijā. L. rhamnosus baktērija ir arī spēcīgs imūnās sistēmas stimulators. Visa gļotādas imunitāte ir vienota sistēma, kas balstās uz kopīgiem principiem, un L. rhamnosus baktērijas lietošanas rezultātā celulārā imunitāte (imūnatbilde) kvalitatīvāk darbojas pret sēnīšu, vīrusu, baktēriju un parazītu ierosinātajām infekcijām.

LYLBIOTIC intim sastāvā esošo baktēriju celmi ir aizsargāti ar patentētu augu izcelsmes kapsulas apvalku DRcaps®, kas nodrošina baktēriju efektīvu nokļūšanu un virzību uz zarnu trakta izeju, tālāk migrējot uz maksti un tieši tur veidojot kolonijas.

Katrai no mums ir sava vājā vieta organismā, tāpēc ne tikai savām pacientēm, bet ikvienai sievietei, kurai ir tendence uz biežām urīnceļu infekcijām, LYLBIOTIC intim iesaku lietot arī profilaktiski. Lai reizē ar dabas atmošanos atmostas arī sievišķība, un lai pavasaris ļauj tai uzplaukt veselīgā krāšņumā!

"Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu".