Patiesība par menopauzi un svara pieaugumu
foto: Shutterstock
Esi vesels
2024. gada 13. martā, 06:35

Patiesība par menopauzi un svara pieaugumu

Jauns.lv

"Es aizgāju gulēt un nākamajā dienā pamodos ar vairākiem kilogramiem liekā svara!" – šādu sūdzību pastāvīgi dzird Dr. Monika Kristmasa - Čikāgas Medicīnas universitātes Menopauzes programmas vadītāja, kur viņa ir arī dzemdniecības un ginekoloģijas asociētā profesore.

Šis fenomens nav izplatīts tikai viņas pacientu vidū. "Es paskatījos apkārt uz saviem ģimenes locekļiem vai citiem man pazīstamiem cilvēkiem, kas bija šajā vecumā, un man šķita, ka, jā, viņi īsā laika posmā ir ļoti daudz pieņēmušies svarā," saka Dr. Kristamsa. 

Četrdesmit un piecdesmit gadu vecumā sievietes gadā pieņemas svarā aptuveni par pusotru kilogramu. Šķiet, ka liela daļa no šī liekā svara nonāk viduklī, radot priekšnoteikumus vielmaiņas problēmām, tostarp augstam asinsspiedienam, paaugstinātam cukura līmenim asinīs un paaugstinātam holesterīna līmenim, kas palielina sirds un asinsvadu slimību risku.

Bet vai tiešām menopauze ir vainojama pie sieviešu svara pieauguma pusmūža vecumā? Tāpat kā daudzu citu veselības problēmu gadījumā, tas ir sarežģīti.

"Nav iespējams runāt par svara pieaugumu menopauzes laikā, nerunājot par otru "ziloni telpā" - novecošanos. Menopauze ir nesaraujami saistīta ar novecošanās procesu, kas kopumā ir saistīts ar svara pieaugumu, jo vairāk dzīvesveida izmaiņu dēļ: esam mazkustīgāki, ne tik aktīvi kā agrāk," skaidro ārste. 

Un ir vēl vismaz viens faktors, kas veicina svara pieaugumu pusmūža vecumā. "Realitāte ir tāda, ka mūsu vielmaiņa, kļūstot vecākiem, palēninās. Vienā bieži citētā pētījumā konstatēts, ka no 20 līdz 60 gadu vecumam tā ir diezgan stabila, bet pēc tam kļūst lēnāka,” saka Dr. Kristmasa. 

"Svara pieaugums nenotiek visiem; cilvēkiem, kuri ir patiešām aktīvi, kuri rūpīgi veic fiziskus vingrinājumus, kuri mērķtiecīgi izvēlas, ar ko barot savu ķermeni, iespējams, tās ir minimālas pārmaiņas,” teic daktere. 

Tavs ķermenis ir tavs templis

"Pret savu uzturu jāizturas tāpat kā pret savu bankas kontu: rūpīgi izvērtējiet, ko tajā ieguldāt un kā tērējat kalorijas. Mani draugi un ģimene mani dēvē par "pārtikas snobu" – ja produkts var gadiem ilgi atrasties tirdzniecības automātā un tiek uzskatīts par svaigu – es to nelieku savā ķermenī," saka ārste. 

Tāpat viņa iesaka izvairīties no pārlieku liela daudzuma gaļas iekļaušanas uzturā. „Ievērojiet augu diētu, kurā ir daudz pretiekaisuma uzturu veicinošu pārtikas produktu (piemēram, Vidusjūras diēta) un izvairīties no ļoti pārstrādātiem pārtikas produktiem, kas satur nātriju, cukuru un transtaukskābes, ir vislabākā dāvana, ko varat sev uzdāvināt."

Praktizējiet sevis mīlēšanu

Menopauze ir dabisks dzīves posms, kas var būt saistīts ar apgrūtinošiem simptomiem, tostarp svara pieaugumu, taču neļaujiet tam izdzēst jūsu prieku.

"Ir svarīgi apzināti pievērsties regulārām fiziskām aktivitātēm un ievērot veselīgu uzturu, tomēr tikpat svarīgi ir radīt vietu pašaprūpei," saka ārste. "Dažiem - ne visiem - menopauzes pāreja var būt biedējoša. Lai nodrošinātu vispārējo labsajūtu, ir svarīgi veltīt laiku lietām, kas sniedz mums prieku un mieru."

Viņa piebilda, ka skumjas, aizkaitināmība, paaugstināta trauksme un pazemināta motivācija ir ļoti bieži sastopamas menopauzes pārejas laikā. "Konsultācijas ar garīgās veselības speciālistu un dažos gadījumos arī ārstēšana var būt noderīga, īpaši, ja depresija veicina pārēšanās vai fiziskās aktivitātes trūkumu," viņa piebilst.