foto: Shutterstock
Agrīna Alcheimera slimība – drauds miljoniem veselu cilvēku
Esi vesels
2024. gada 9. marts, 06:35

Agrīna Alcheimera slimība – drauds miljoniem veselu cilvēku

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Ietekmīga ASV bāzētās Alcheimera asociācijas ekspertu grupa izstrādājusi priekšlikumus, kas paredz krietni paplašināt Alcheimera slimības definīciju, pacientu lokā iekļaujot tādus cilvēkus, kuriem pat nav attīstījušies simptomi.

Šos plānus, kas tika apspriesti starptautiskajā konferencē par demenci, daļēji veicināja jaunu asins analīžu pieejamība, kas var viegli noteikt augstu amiloīda līmeni ilgi pirms simptomu parādīšanās.

Zinātnieki, kas atbalsta šo iniciatīvu, norāda arī uz jauniem revolucionāriem medikamentiem, kuri jau ir apstiprināti ASV un kuriem drīzumā tiks dota zaļā gaisma arī Apvienotajā Karalistē un kuri, kā pierādīts, attīra smadzenes no amiloīda un nedaudz palēnina slimības gaitu.

Izmēģinājumos neliels ieguvums no šīs ārstēšanas metodes tika novērots tikai pacientiem ar ļoti agrīnu Alcheimera slimības stadiju. Zinātnieki apgalvo, ka, lietojot šīs zāles pirms simptomu parādīšanās, tās varētu izrādīties efektīvākas.

"Šīs iniciatīvas mērķis ir attīstīt zinātni agrīnas diagnosticēšanas un ārstēšanas jomā. Lai novērstu demenci, slimība ir jāatklāj un jāārstē, pirms parādās tās simptomi,” uzsver Alcheimera slimības asociācijas galvenā zinātniskā vadītāja Marija Karillo. 

Tomēr priekšlikumi ir izraisījuši pretestību, jo vadošie ārsti brīdina par "ļoti nopietniem" draudiem, diagnosticējot veseliem pieaugušiem cilvēkiem slimību, kas var ietekmēt viņu dzīvi, bet kura viņiem var arī nekad neattīstīties.

Psihiatrijas profesors Roberts Hovards apgalvo, ka vēl ir daudz kas jāizprot par amiloīda īpašo lomu Alcheimera slimības attīstībā. Viņš norāda uz pētījumiem, kas liecina, ka daudzu vecāka gadagājuma cilvēku smadzenēs ir izveidojies ievērojams amiloīda uzkrājums, taču ārēji slimība nekad nav izpaudusies.

"Lielākajai daļai cilvēku, kuriem nav pazīmju par kognitīviem traucējumiem, bet amiloīda tests ir pozitīvs, demence nekad neizveidosies," saka profesors Hovards. "Ja jūs viņiem pateiksiet, ka viņiem ir Alcheimera slimība, viņi uztrauksies visu atlikušo dzīvi. Daži pieņems lēmumus par savu dzīvi, pamatojoties uz nepatiesu pieņēmumu. Un pierādījumi liecina, ka daži var nonākt depresijā vai pat izdarīt pašnāvību.”

Neraugoties uz to, ekspertu grupa ir ierosinājusi pārskatīt Alcheimera slimības diagnozi, iekļaujot sešas slimības stadijas:

Pirmajā stadijā ir cilvēki, kuriem nav simptomu, bet ir augsts amiloīda līmenis. Otrajā stadijā viņi tiktu pārcelti, ja viņiem attīstītos tādas neiroloģiskas problēmas kā trauksme vai depresija, lai gan tās ne vienmēr ir saistītas ar demenci.

Trešā stadija ir paredzēta cilvēkiem ar viegliem kognitīviem traucējumiem - tiem, kuriem ir domāšanas un atmiņas problēmas, bet kuri parasti var turpināt ikdienas dzīvi.

Ceturtā, piektā un sestā slimības stadija attiecas uz vieglu, vidēji smagu vai smagu demenci.