foto: Shutterstock
Statistika ir graujoša! Vairāk nekā 1 miljards cilvēku pasaulē ir aptaukojušies
Esi vesels
2024. gada 2. marts, 07:26

Statistika ir graujoša! Vairāk nekā 1 miljards cilvēku pasaulē ir aptaukojušies

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Saskaņā ar analīzi, kas ceturtdien publicēta žurnālā "The Lancet", vairāk nekā 1 miljards bērnu, pusaudžu un pieaugušo visā pasaulē cieš no aptaukošanās, vēsta britu mediji. 

Šī satriecošā statistika tika sasniegta agrāk, nekā tika prognozēts, un to lielā mērā noteica straujā nepietiekama svara uztura pāreja uz aptaukošanos valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem, preses konferencē sacīja Dr. Majīds Edžati, analīzes galvenais autors un Londonas Imperiālās koledžas profesors.

Iepriekšējās Pasaules Aptaukošanās federācijas aplēses liecināja, ka līdz 2030. gadam ar aptaukošanos dzīvos 1 miljards cilvēku, bet 2022. gadā šis skaitlis jau bija pārsniegts. 

"Mēs patiešām esam pārsteigti par to, cik ātri viss ir noticis," sacīja Dr. Majīds Edžati. 

Jaunajā globālajā analīzē, ko veica vairāk nekā 1500 pētnieku, tika analizēti vairāk nekā 220 miljonu cilvēku no vairāk nekā 190 valstīm auguma un svara mērījumi.

Analīzē galvenā uzmanība tika pievērsta nepietiekama svara un aptaukošanās rādītājiem. Pieaugušie tika klasificēti kā aptaukojušies, ja viņu ķermeņa masas indekss (ĶMI) bija lielāks vai vienāds ar 30, un kā cilvēki ar nepietiekamu svaru, ja viņu ĶMI bija mazāks par 18,5 ballēm. Bērni un pusaudži tika definēti kā aptaukojušies vai ar nepietiekamu svaru, pamatojoties uz vecuma un dzimuma kritērijiem atkarībā no vecuma, teikts pētījumā.

"Nepietiekams uzturs un aptaukošanās ir vienas un tās pašas problēmas divas puses, proti, veselīga uztura nepieejamība," preses konferencē teica PVO Uztura un pārtikas nekaitīguma departamenta direktors Dr. Frančesko Branka.

Analīzē lēsts, ka 2022. gadā gandrīz 880 miljoni pieaugušo un 159 miljoni bērnu dzīvos ar aptaukošanos. Aptaukošanās rādītāji bērnu un pusaudžu vidū visā pasaulē no 1990. līdz 2022. gadam palielinājās četras reizes, savukārt aptaukošanās rādītāji pieaugušo vidū pieauga vairāk nekā divas reizes.

Tēmas