Trīs lietas, ar kurām jāpapildina ēdienkarte, lai izvairītos no alerģijām, iekaisumiem un pat vēža
foto: Shutterstock
Esi vesels
2024. gada 24. februārī, 06:42

Trīs lietas, ar kurām jāpapildina ēdienkarte, lai izvairītos no alerģijām, iekaisumiem un pat vēža

Jauns.lv

Uztura eksperts, profesors Tims Spektors ir atklājis trīs galvenās lietas, kurām, viņaprāt, vajadzētu būt katra cilvēka uzturā.

Veselā zarnu mikrobiomā dažādi mikroorganismu veidi atbalsta cits citu, palīdz gremošanai un neļauj slimību izraisošām baktērijām pieķerties zarnu sieniņām. Tomēr jaunie pētījumi liecina, ka veselīga zarnu mikrobioma priekšrocības var būt arī ārpus kuņģa, tostarp cīņā pret alerģijām, infekcijām, novecošanu, iekaisumiem un, iespējams, pat vēzi.

Profesors Spektors sacīja, ka ir trīs pamatfaktori, kas var palīdzēt veicināt labu zarnu baktēriju veidošanos, - pārtikas produkti, kas bagāti ar polifenoliem, šķiedrvielām un fermentēti produkti. 

"Mani trīs pamatprincipi, veidojot zarnām draudzīgu maltīti - pirmais ir mūsu draugs polifenoli. Šīs ķīmiskās vielas augiem piešķir tiem spilgtu krāsu un bieži vien nedaudz rūgtu garšu. Otrais – šķiedrvielām bagāti pārtikas produkti. Trešais – fermentēti produkti, jeb skābēti un raudzēti produkti,” saka profesors. 

1. Pievienojiet daudz polifenolu

Profesors paskaidroja, ka šīs ķīmiskās vielas augos piešķir tiem spilgtu krāsu un rūgtu garšu. Šie spēcīgie savienojumi ne tikai aizsargā augu, bet arī baro jūsu labās zarnu baktērijas un kavē slikto baktēriju augšanu.

2. Pārliecinieties, ka saņemat daudz šķiedrvielu 

Šķiedrvielas jeb balastvielas ir saliktie ogļhidrāti, kas atrodami tikai augu izcelsmes produktos, piemēram, augļos, dārzeņos, graudaugos, riekstos un sēklās. Šķiedrvielas organismā nesadalās un neuzsūcas, cilvēka gremošanas sistēmas fermenti tās nespēj sašķelt, līdz ar to šķiedrvielām nav uzturvērtības, tomēr tās ir ļoti būtiskas mūsu veselībai un pašsajūtai, jo palīdz nodrošināt virkni dažādu organisma funkciju. Balastvielas vecina vielmaiņas darbību, rūpējas par sāta sajūtu, nodrošina normālu gremošanas sistēmas darbību, labvēlīgi ietekmē zarnu mikrofloru, uzlabo uzņemto barības vielu uzsūkšanos un palīdz vairoties labvēlīgajām baktērijām, tādējādi stiprinot organisma vispārējo imunitāti. Šķiedrvielas tāpat arī uzlabo holesterīna vielmaiņu un samazina tā uzsūkšanos, kā arī palīdz regulēt cukura līmeni asinīs. Īsāk sakot – bez šķiedrvielām nav iedomājama veselīga ēdienkarte.

3. Fermentēti pārtikas produkti 

Iemesli, kāpēc būtu vērts pievērst papildu uzmanību šai produktu grupai, ir vairāki, taču galvenais ir to sastāvā esošās labās baktērijas jeb probiotikas. Pēdējā laikā probiotiskās baktērijas tiek plaši pētītas un to labvēlīgā iedarbība uz cilvēka organismu aizvien vairāk izmantota. Pārsvarā lieto probiotikas saturošus preparātus, ko var nopirkt aptiekās, taču ar tām apgādāt organismu arī lētāk un vienkāršāk – ēst fermentētus pārtikas produktus.