Desmit padomi, kā rūpēties par pēdu veselību – tas ir svarīgi arī gada aukstajos mēnešos
Nepareizi funkcionējošas pēdas var izraisīt pat galvassāpes. Sabiedrībā pieņemtās normas sievietēm liek vilkt kājās tādus apavus, kuri rada tādu pašu efektu kā pēdu nosiešana Ķīnā.
Esi vesels
2015. gada 18. februāris, 07:03

Desmit padomi, kā rūpēties par pēdu veselību – tas ir svarīgi arī gada aukstajos mēnešos

Jauns.lv

Sportojot neaizmirstiet nodarbināt arī pēdas! Lūk, desmit padomi, kā rūpēties par pēdām, lai tās būtu stipras un veselas.

Gada aukstākajos mēnešos, kad sandales tiek nomainītas pret siltākām kurpēm un zābakiem un pēdas noslēptas no citu skatieniem, nereti tām pievēršam mazāk uzmanības. Tomēr par pēdām ir jārūpējas ne tikai tāpēc, lai tās glīti izskatītos vaļējos apavos, bet tādēļ, ka skaistas, veselas pēdas veicina normālu ķermeņa darbību un ir priekšnosacījums pareizai stājai. Arī apgriežot šo apgalvojumu otrādi, tas ir patiess – uz nekoptām pēdām ir ne tikai nepatīkami skatīties, bet tās bieži arī ož un sāp, kā arī ir saistītas ar sāpēm ceļos, gūžās, mugurā un kaklā. Nepareizi funkcionējošas pēdas var izraisīt pat galvassāpes.

Cilvēka pēdas ir ļoti sarežģīta, skaisti veidota sistēma

Pēdu problēmas nav nekas jauns. Jau 1932. gadā mācību materiālos, ko veidoja pasaulslavenais pēdu aprūpes speciālists Dr. Viljams Matiass Šolls, ir norādīts, ka no katriem desmit cilvēkiem septiņiem ir sāpošas pēdas, un kā galvenais cēlonis tiek minēti nepareizi apavi. Viņa vienkāršais uzskats “ja sāp pēdas, sāp visur”, bija pamatprincips, kādēļ tika dibināta ortopēdijas izstrādājumu ražotne, kas darbojas joprojām.

Pārskatot jebkuras bruņoto spēku apakšvienības statistiku jebkurā valstī, redzams, ka, līdzko kareivji nonāk armijā un ik dienu velk kājās šņorējamos armijas zābakus, viņiem rodas problēmas ar pēdām.

Kas izraisa sāpes pēdās? Vai pēdas ir bijusi viena no evolūcijas projektēšanas kļūdām? Pierādījumi liecina ko citu.

Cilvēka pēdas ir ļoti sarežģīta, skaisti veidota sistēma, kas spēj ilgstoši balstīt uz divām kājām staigājošu ķermeni. Dzīvnieku pasaulē nav cilvēka pēdai līdzīga mehānisma, kas spēj nodrošināt pārvietošanos stāvus, balstot ķermeņa svaru, kalpo kā sviras un līdzsvars, absorbē triecienu un aizsargā.

Problēmas sākas tad, kad kājas tiek iežmiegtas apavos

Pēdas ir veidotas tā, lai spētu veikt savas funkcijas bez jebkādiem palīglīdzekļiem, piemēram, spilventiņiem, iekšzoles, supinatoriem un tamlīdzīgām lietām. Jebkurā mazattīstītā valstī, ja satiksiet kādu ceļinieku, viņš teiks, ka kailas pēdas ir norma, un viņam nebūs pilnīgi nekādas nojausmas par to, ko nozīmē vārds ortozes.

Problēmas sākas tad, kad kājas tiek iežmiegtas apavos. Kurpes nospiež pēdas, traucē pēdu locītavu darbībai un pareizam stāvoklim. Valkājot nekvalitatīvus apavus, parasti vēlāk rodas pārmaiņas kājas pirkstu novietojumā un kājas īkšķa deformācija – skats nav īpaši patīkams. Kurpes reti ir pietiekami platas, lai nodrošinātu pēdas pamata un pleznas kaulu brīvas kustības, kas ļauj pēdai darboties gan kā šoka absorbētājai, gan platformai, kur rodas spēks, kas nepieciešams, lai ietu, skrietu un lēktu. Kad kurpes ir pārāk šauras vai sašņorētas par stingru, pleznas kauli tiek saspiesti kopā, bieži saspiežot arī nervus, kas atrodas starp šiem kauliņiem. Rezultātā nereti attīstās neiroma (labdabīgs nervu audu veidojums, bieži atrodas starp trešo un ceturto kājas pirkstu), kas var izraisīt sāpes, tūsku, tirpšanu un nejutīgumu pēdas spilventiņā.

Cik stundu dienā jūs pavadāt ērtos sporta apavos un cik – ciešās kurpēs uz augsta papēža

Ja jūs skrienat vai nodarbojaties ar kādu citu sporta veidu, iespējams, rūpīgi izvēlaties sporta apavus un pirms to iegādes pārliecināties, ka kurpe ir pietiekami plata, lai izvairītos no pēdas vēršanās uz iekšu vai uz āru. Bet vai jūs savus ikdienas apavus izvēlaties tikpat rūpīgi? Un cik stundu dienā jūs pavadāt ērtos sporta apavos un cik – ciešās kurpēs uz augsta papēža?

Sabiedrībā pieņemtās normas sievietēm liek vilkt kājās tādus apavus, kuri rada tādu pašu efektu kā pēdu nosiešana Ķīnā. Augsti papēži, kurpes ar spiciem purngaliem un biezu zoli saspiež pēdu un ejot traucē normāli darboties pēdas–potītes–kājas–gūžas kompleksam. Tas rada ne tikai sāpošas pēdas, bet arī potītes un ceļa traumas, sāpes gurnos un mugurā, kā arī veido nepareizu stāju.

Ko jūs izvēlaties? Ķermeni, kas nesāp un darbojas pareizi, vai apavu skapi, kas pilns ar skaistām augstpapēžu kurpēm, kuras nevarat uzvilkt, jo jūsu pēdu ir savilcis sāpošs nervs?

Ja tomēr vēlaties īpašos gadījumos uzvilkt savas Manolo Blahnik kurpes, tad pārējā laikā savām pēdām jāvelta īpašas rūpes.

Ko darīt, lai pēdas justos labi

Labākais, ko jūs varat darīt savu pēdu labā, ir pēc iespējas mazāk valkāt apavus. Pēc iespējas biežāk centieties valkāt sandales vai iet basām kājām pa zemi vai smiltīm. Nepalaidiet garām šo iespēju – mazajiem kāju kauliņiem tā ir brīnišķīga iespēja izkustēties un tiek ieeļļotas arī pēdu locītavas.

Kad lietojat pēdas, lai skrietu vai pastaigātos pa zāli vai smiltīm, pēdu pirksti satver zāli, un smiltīs tie kustas neatkarīgi cits no cita, kas stiprina ļoti svarīgo sīko muskulatūru. Tas palīdz novērst kāju pirkstu āmurveida un vālīšveida deformāciju un līdzīgas pataloģijas, ko parasti izraisa nelīdzsvarota pēdas muskulatūras darbība un pārāk cieši apavi, kas spiež.

Tomēr, tā kā staigāt basām kājām ne vienmēr ir iespējams, ir arī citi paņēmieni, ko varat praktizēt, lai pēdas būtu veselas un stipras.

Bumbiņas pēdām

Izvēlieties kādu noteiktu laiku, kad jūs sēžat (piemēram, skatoties televīziju), un paņemiet bļodu ar stikla bumbiņām vai maziem akmentiņiem. Ikreiz, kad sēžat, izberiet bumbiņas uz grīdas un tad pa vienai satveriet ar kāju pirkstiem un celiet atpakaļ bļodā. Atkārtojiet arī ar otru kāju.

Jums būs jāatzīst, ka jūsu kājas no kurpju valkāšanas ir kļuvušas tik stīvas, ka tikko varat pacelt vienu bumbiņu. Varu ar pilnu pārliecību apgalvot, ka bērnībā viss bija pavisam citādi, un jūsu pēdas tad bija daudz veiklākas – valkājot apavus, esat tikai atradinājuši savas pēdas no kustībām. Ja jūs būtu Fidži salā, tad redzētu, kā sievietes vienlaikus ar pēdu un roku pirkstiem pin grozus.

Bumbiņu pacelšana patiesībā ir bērnu spēlīte salīdzinājumā ar to, ko pēdas spēj paveikt, ja tām tiek dota iespēja. Cilvēki ar kāju pirkstiem ir gleznojuši šedevrus un rakstījuši pat grāmatas!

Kāju pirkstu izstiepšana

Ikreiz, kad sēžat (piemēram, pie pusdienu galda vai pie darba galda), novelciet kurpes (un, ja iespējams, arī zeķes) un pamēģiniet pēc iespējas platāk izvērst kāju pirkstus. Paturiet pirkstus šādi kādas piecas sekundes, tad atslābiniet un atkārtojiet. Tas stiprinās pēdu mazo muskulatūru un neļaus kāju pirkstiem bīdīties citam uz cita.

Dvieļa gumzīšana

Šis ir vēl viens labs vingrinājums, kas palīdz stiprināt pēdu muskulatūru. Izklājiet uz grīdas plānu dvieli (piemēram, virtuves dvieli) un pēdas nolieciet gar dvieļa sānu vīlēm. Veicot atkārtotas pēdu un kāju kustības, gumziet dvieli ar kāju pirkstiem un virziet zem pēdām, līdz viss dvielis ir pavilkts tām apakšā.

Pirkstu nostiepšana

Novelciet apavus un zeķes un basām kājām izstiepiet kāju pirkstus kā baletdejotāja. Tad pamēģiniet nostiept un saliekt tikai kājas īkšķi, bet pārējos pirkstus noturiet nekustīgus.

Pēdu masāža pret saspringumu

Regulāra pēdu masāža pie pēdu aprūpes speciālista var palīdzēt mobilizēt iesīkstējušas locītavas, atbrīvot saites un ļauj kāju kauliņiem pareizi izvērsties un kustēties. Pat pašrocīgi veikta masāža ar golfa bumbiņu, ko var ripināt ar pēdu pa grīdu palīdz samazināt stresu un saspringumu pēdās. Patiesībā var izmantot jebkādu palīglīdzekli pēdu masāžai, piemēram, Knobble Massage Tool ko var iegādāties dažādās interneta vietnēs. Parasti šie līdzekļi ir gatavoti no koka vai izturīga polimēra, un tos lieto, lai radītu ilgstošu spiedienu uz mīkstajiem audiem.

5 padomi, kā uzturēt veselas kājas

1.    Iespējami vairāk staigājiet bez apaviem.

2.    Pērciet apavus, kuros kāju pirksti jūtas brīvi, un nešņorējiet kurpes pārāk cieši.

3.    Vasarā staigājiet basām kājām pa zāli un smiltīm.

4.    Katru dienu izstaipiet kāju pirkstus un regulāri pildiet minētos vingrojumus.

5.    Negaidiet brīdi, lai kājas kļūst neglītas un sāpošas, pirms sākat ko darīt, jo pēdu koriģēšanas procedūras jums var izmaksāt diezgan dārgi.

Rūpīgi izvēlieties apavus

Pirms kurpju, zābaku un svētku apavu iegādes pārliecinieties, ka tie ir ērti un kājas tajos var brīvi kustēties. Kad šņorējat kurpes, nesavelciet kurpju auklas pārāk cieši – tām ir vienkārši jāpieguļ kurpēm. Ja auklas tiek savilktas par daudz cieši, pēda un tās locītava tiek fiksēta nekustīgā stāvoklī, tāpēc kļūst slinka un mazattīstīta. Jo īpaši skrējējiem ir svarīgi nesašņorēt kurpes pārāk cieši.

Pols Čeks, žurnāls „Ko Ārsti Tev nestāsta” / Foto: Vida Press

Tēmas