foto: Shutterstock
Pētījumā atklāti divi galvenie demences cēloņi
Esi vesels
2024. gada 10. februāris, 07:38

Pētījumā atklāti divi galvenie demences cēloņi

Jauns.lv

Jaunā pētījumā atklāts, ka demenci var izraisīt ne tikai ģenētiski faktori, bet pat slinkums un vides piesārņojums. 

Izpētot seno grieķu un romiešu medicīnas tekstus atklāts, ka tāda demences forma, kā Alcheimera slimība bija reti sastopama, līdz pieauga gaisa piesārņojums un „dīvāna dzīvesveids”. 

Senie grieķi bija novērojuši, ka novecošanās rada atmiņas problēmas, bet ne tik izteiktas, kā demences gadījumā. Vēlāk senajā Romā parādījās daži pieminējumi. Piemēram, Galēns atzīmēja, ka 80 gadu vecumā dažiem vecāka gadagājuma cilvēkiem ir grūtības apgūt jaunas lietas.

Autori izteica pieņēmumu, ka, pieaugot Senās Romas pilsētām, palielinājās piesārņojums, kas radīja vairāk kognitīvo spēju pasliktināšanās gadījumu. Turklāt romiešu aristokrāti izmantoja svina virtuves rīkus, svina ūdens caurules un pat pievienoja svinu vīnam, lai to saldinātu, tādējādi neapzināti saindējot sevi ar spēcīgu neirotoksīnu.

"Mēs atklājām vismaz četrus izteikumus, kas liecina par retiem progresējošas demences gadījumiem senajā Romā- mēs nevaram pateikt, vai tā bija Alcheimera slimība,” sacīja profesors Keilebs Finčs no Dienvidkalifornijas Universitātes. 

Mūsdienās pastāv uzskats, ka demences attīstībā liela loma ir cilvēka dzīvesveidam. Vismaz pusē gadījumu, kad cilvēks saslimst ar demenci un Alcheimera slimību, no tā varētu izvairīties, ja viņš būtu nedaudz mainījis savu dzīvesveidu.

Eksperti apgalvo, ka svarīgākais faktors, kas nosaka, vai cilvēks saslims ar Alcheimera slimību un demenci, ir viņa gēni. Cilvēkam, kam ir apolipoproteīna E-ε4 allēle, risks saslimt ar Alcheimera slimību palielinās 12 reizes. Taču pat tad, ja 60% gadījumu varētu būt nenovēršami, tad, kā apgalvo starptautiska demences ekspertu grupa, ir pietiekami daudz iespēju, ko mēs, pārējie, varam izmantot, lai samazinātu draudus saslimt ar šo slimību.

Nav nekāds pārsteigums, ka ļoti svarīgs faktors ir veselīgs ēdiens, jo slikta uztura sekas – aptaukošanās, sirds veselības problēmas un cukura diabēts – ir galveno riska faktoru vidū.
Medicīnas žurnāls "The Lancet" vadošajiem demences pētniekiem lūdza noteikt lielākos riska faktorus, kas liek saslimt ar Alcheimera slimību un demenci.

Pārskatā, kas veikts 2017. gadā, pētnieki iekļāva deviņus riska faktorus, un "The Lancet" komisija pievienoja vēl trīs: regulāru alkohola lietošanu pārmērīgā daudzumā, precizējot, ka pārmērīgi, tas ir tad, kad izdzer 21 vai vairāk alkohola devu nedēļā, kā arī smadzeņu traumas, kas bojājušas smadzenes, un gaisa piesārņojumu.

Katrs no šiem 12 faktoriem palielina saslimšanas risku, un kopumā tas var pieaugt pat par 40 procentiem.

Citi pētnieki piekrīt. Kādā atsevišķā pētījumā zinātnieki no Fudanas Universitātes Ķīnā pārskatīja 396 ziņojumus un atklāja pārliecinošus pierādījumus desmit iemesliem, kas var izraisīt demenci. Citiem deviņiem iemesliem pierādījumi bija vājāki, ieskaitot arī profilaktisko pasākumu jēgu, piemēram, C vitamīna lietošanu. Taču nebija neviena paša pierādījuma tam, ka acetilholīnesterāzes inhibitori – vienīgā zāļu grupa, kas ir apstiprināta, lai ārstētu Alcheimera slimniekus –, varētu sniegt kādu labumu.