foto: Jure Gasparic / Alamy/ Vida Press
Eiropā sācies masalu uzliesmojums. Pasaules Veselības organizācija aicina vakcinēties
Aizvadītajā gadā Eiropā vairāk nekā 30 reizes pieaudzis masalu gadījumu skaits.
Esi vesels
2024. gada 23. janvāris, 20:46

Eiropā sācies masalu uzliesmojums. Pasaules Veselības organizācija aicina vakcinēties

Jauns.lv

Aizvadītajā gadā Eiropā vairāk nekā 30 reizes pieaudzis masalu gadījumu skaits. Pasaules Veselības organizācija (PVO) norāda, ka saslimstība ar vīrusa infekcijas slimību vēl aizvien pieaug, tādēļ nepieciešami steidzami pasākumi, lai tās izplatību ierobežotu.

Ja 2022. gadā Eiropā bija novērots 941 slimības gadījums, tad 2023. gadā ar masalām inficējās vairāk nekā 30 000 cilvēku. PVO uzskata, ka straujais slimības izplatības iemesls varētu būt tas, ka Covid pandēmijas laikā pret to tika vakcinēti mazāk bērnu.

“Pēdējo divu gadu laikā vairāk nekā 1.8 miljoni bērnu Eiropā nav tikuši vakcinēti pret masalām,” norāda organizācijas pārstāvji, “ turklāt, šogad atcelti arī vairums distancēšanās ierobežojumi un cilvēki vairāk ceļo, kas paaugstina risku slimības izplatībai plašākā zonā.”

Vislielākais risks ciest no slimības komplikācijām ir zīdaiņiem, grūtniecēm un iedzīvotājiem ar novājinātu imūnsistēmu. Ārsti norāda, ka grūtniecēm masalas paaugstina spontānā aborta un mazuļa nāves risku.

Masalas ir bīstama vīrusa infekcijas slimība jebkurā vecumā. Tās pirmie simptomi ir augsts drudzis un izsitumi, kas izzūd 10 dienu laikā pēc inficēšanas. Slimība var izraisīt tādas komplikācijas kā pneimoniju, meningītu, zaudētu redzi vai krampjus.

"Vakcinācija ir vienīgais veids, kā pasargāt bērnus no šīs potenciāli bīstamās slimības," norāda PVO.

Masalu vakcīnu ievada divās devās – pirmo reizi kad bērns ir sasniedzis viena gada vecumu, un otro reizi, kad viņš ir aptuveni trīs gadu vecs. PVO aicina visas Eiropas valstis nodrošināt iedzīvotājus ar nepieciešamajām vakcīnām un operatīvi strādāt pie masalu uzliesmojuma novēršanas.