foto: Publicitātes foto
Ieteikumi, kā sevi palutināt pēc svētku virpuļa
Esi vesels
2023. gada 27. decembris, 17:08

Ieteikumi, kā sevi palutināt pēc svētku virpuļa

Sadarbības projekts

Nevienam nav noslēpums, ka šis svētku laiks ir ne tikai pilns prieka un skaistu emociju, bet tas nes sev līdzi arī satraukumu, stresu un nogurumu. Starp bērnu un darba Ziemassvētku ballītēm ir jāpaspēj sarūpēt dāvanas, ko likt zem eglītes, jāatrod skaists tērps ballītēm, jāsarūpē gards mielasts, jāiztīra māja, jāapciemo radi… Šo sarakstu katrs varētu turpināt bezgalīgi, tāpēc tikpat svarīgs kā paši svētki ir arī laiks pēc tiem, kad palutināt un iepriecināt sevi, lai pēc tam nav spēku izsīkums.

Nav vienas pareizās formulas, kā atjaunot resursus, katram tā būs cita, bet te – idejas, no kurām iedvesmoties.

Dāvana sev

Visbiežāk mēs atrodam brīnišķīgas dāvanas savai ģimenei, draugiem un pat attāliem radiem, bet par sevi aizmirtam vai arī klusībā ceram, ka kāds uzdāvinās tieši to, ko vēlamies. Visbiežāk tā nenotiek un mēdz sekot vilšanās, tāpēc ir tikai pavisam loģiski nopirkt dāvanu sev. Statistikas dati rāda, ka, pērkot dāvanas citiem, vidēji 70 procenti pircēju nopērk kādu lietu arī sev, bet tā reti tiek uzskatīta par dāvanu – tas visbiežāk ir praktisks vai emocionāls pirkums, kam nav pievienotās vērtības ilgtermiņā.

Ir svarīgi apsēsties un izdomāt, ko es tiešām gribētu, un to arī nopirkt. Vienam tas būs kāds gadžets, citam – luksusa kosmētikas produkts, piemēram, no zīmola Filorga, vēl kādam – izsmalcināts vīns.

Miegs

Svētku laikā pēdējā brīža dāvanu pasūtīšana un saiņošana, pa dienu iekavēto darbu izpilde vai maltītes sagatavju veidošana bieži vien tiek veikta uz miega rēķina nakts tumšajās stundās, un tas nozīmē, ka cilvēki svētku laikā visbiežāk guļ mazāk, nekā ierasts, un arī miegs ir nekvalitatīvs, jo ir augstāks stresa līmenis vai arī svētku laikā dzīvesveids nav tik veselīgs – vairāk ēdiena un mazāk kustību.

Janvārī ieteicams ieplānot vairākas nedēļas, kuru laikā iespējams rūpīgi sekot līdzi miega rutīnai, iet gulēt agrāk un iespēju robežās vienā un tajā pašā laikā, ļaujot ķermenim un prātam atpūsties un atjaunot spēkus.

SPA

Pētījumi apliecina, ka vidēji 88 procenti Eiropas iedzīvotāju izjūt papildu stresu svētku laikā, īpaši akcentējot, ka sievietes to izjūt vairāk nekā vīrieši, kas nozīmē, ka pēc tam ir nepieciešama relaksācija gan ķermenim, gan prātam. Šim nolūkam lieliski noder SPA apmeklējums un procedūras. Viena iespēja ir doties uz kādu lielāku vai mazāku SPA salonu, bet, ja nav vēlmes būt cilvēkos, lielisks risinājums būs mājas SPA. Piemēram, Stenders, piedāvā plašu klāstu produktu, kuri mājas SPA pārvērtis skaistā piedzīvojumā, ļaujot pagatavot piena vannu, izvēloties ķermeņa skrubi ar šarmanto dzērveņu aromātu vai palutinot rokas un kājas ar liepziedu krēmu.

Prioritāte

Vidēji 50 procenti cilvēku izvirza trīs un vairāk Jaungada apņemšanās, kas nozīmē, ka uzreiz pēc svētkiem notiek mešanās jaunos pienākumos. Pārmaiņas ir vajadzīgas ikvienam, tās motivē darboties un augt, bet, kad to ir pārāk daudz, tad sākas stress. Izvēlies vienu lietu, ko tiešām gribi darīt vai mainīt, sastādi lēnprātīgu un izpildāmu plānu un soli pa solim sāc darbu, bet nemeties pa taisno ar galvu ūdenī – sportošana piecas reizes nedēļā, drastiskas diētas vai trīs izlasītas grāmatas mēnesī ir ne tikai projekti, kas visdrīzāk neizdosies, bet arī radīs lieku satraukumu un nogurumu jau pirmajā gada mēnesī.

Atvaļinājums

Šis ir vēl viens instruments, ar kura palīdzību iepriecināt sevi un ļaut atpūsties no svētkiem. Tas var būt mini atvaļinājums tepat pie mums Latvijā vai Baltijā vai iespējams saplānot jau garākas brīvdienas Eiropā vai pat ārpus tās. Bieži vien garastāvokli uzlabo un prieku dod jau ceļojuma plānošana vien, kuru idejiski var sākt jau tagad, lai pēc tam janvārī realizētu. Lai gan bieži ir sajūta, ka, tā kā svētku laikā ir bijušas papildu brīvdienas, ņemt atvaļinājumu ir bezjēdzīgi, tomēr bieži vien no svētku papildu brīvdienām ir arī lielāks nogurums.

Lai visiem skaists gada noslēgums un spēkpilns laiks, uzsākot jauno 2024. gadu!