foto: Shutterstock
Vai mākslīgais intelekts var kalpot ārsta apmeklējuma vietā? Ko saka pētījums? 
Esi vesels
2023. gada 16. decembris, 07:16

Vai mākslīgais intelekts var kalpot ārsta apmeklējuma vietā? Ko saka pētījums? 

Jauns.lv

ChatGPT šobrīd ir ļoti populārs, bet vai tas var precīzi atbildēt uz visiem medicīniskiem jautājumiem?

ChatGPT ir programmatūra jeb tērzēšanas robots, ko 2022. gada 30. novembrī sāka ražot „OpenAI”. Tā pamatā ir valodas modelis, kas ļauj lietotājiem sākt un vadīt sarunu ar tērzēšanas robotu par pilnīgi jebkuru vēlamo tematu, jebkurā garumā, stilā, formātā un valodā. Taču nesen veiktā pētījumā secināts, ka tas var nebūt tik precīzs, kad runa ir par atbildēm uz konkrētiem medicīniskiem jautājumiem.

Longsilendas Universitātes pētnieki mākslīgā intelekta tērzēšanas robota bezmaksas versijai uzdeva 39 ar medicīnu saistītus jautājumus. Jautājumi bija reāli no universitātes Farmācijas koledžas zāļu informācijas dienesta. ChatGPT atbildes vēlāk tika salīdzinātas ar atbildēm, ko "uzrakstīja un pārbaudīja apmācīti farmaceiti".

Pētījumā tika konstatēts, ka ChatGPT sniedza "precīzas atbildes" tikai uz aptuveni 10 no uzdotajiem jautājumiem. Pārējo 29 jautājumu gadījumā atbildes bija "nepilnīgas vai neprecīzas", vai arī tās neatbilda jautājumiem, teikts ziņojumā. Šie secinājumi tika prezentēti pagājušajā nedēļā Amerikas Veselības sistēmu farmaceitu biedrības ikgadējā sanāksmē Anaheimā, Kalifornijā.

Longailendas Universitātes farmācijas prakses asociētā profesore un viena no pētījuma autorēm Sāra Grosmane CNN norādīja, ka, tā kā tas ir tik populārs, pētnieki bija nobažījušies, ka viņu studenti, parastie patērētāji un pat farmaceiti vērsīsies pie ChatGPT, lai "izpētītu jautājumus par savu veselību un zāļu lietošanas plāniem".

Ziņojumā norādīts, ka atbildes uz jautājumiem bieži vien sniedza "neprecīzas vai pat bīstamas atbildes". 

Vienā gadījumā uz jautājumu par divu konkrētu medikamentu - Covid-19 pretvīrusu medikamentu un asinsspiedienu pazeminošu medikamentu - lietošanu kopā ChatGPT atbildēja, ka šie divi medikamenti, lietojot tos kopā, neradīs nekādas "nevēlamas blakusparādības" organismā, lai gan patiesībā pacientiem, kuri lieto abus medikamentus, bieži vien "ievērojami pazeminās asinsspiediens, kas var izraisīt reiboni un ģīboni".